ΔΙΑΣ: Αύξηση 20% στην αξία συναλλαγών το 2022

Σημαντική αύξηση, άνω του 20% σε όρους αξίας, καταγράφουν οι διατραπεζικές συναλλαγές που διακινήθηκαν μέσω του εγχώριου συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ το πρώτο τρίμηνο του 2022, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διατήρηση της αυξητικής τάσης που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος στις μεταφορές πίστωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε από το βήμα του συνεδρίου «Banking Summit» η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ κ. Σταυρούλα

Καμπουρίδου, από την αρχή του έτους έχουν εκκαθαριστεί 69 εκατ. συναλλαγές συνολικής αξίας 75 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο διάστημα το 2021, η αξία των διατραπεζικών συναλλαγών είχε ανέλθει σε 63 δισ. ευρώ.

Επισήμανε δε ότι, τους τελευταίους μήνες, η ΔΙΑΣ έχει συμβάλει μαζί με πιστωτικά ιδρύματα και φορείς του Δημοσίου στην υλοποίηση σημαντικών projects με στόχο τη διευκόλυνση των συναλλαγών πληρωμών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η δυνατότητα πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο) με τη χρήση κωδικού RF ή QR, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι ότι το 77% των επιχειρήσεων που εξυπηρετούνται από τη ΔΙΑΣ (λογαριασμοί ενέργειας, τέλη κυκλοφορίας, τηλεπικοινωνίες κ.α.) χρησιμοποιούν πλέον αυτό το μοντέλο πληρωμών για τις εισπράξεις τους.

Επιπλέον, για τις πληρωμές προς το Δημόσιο, οι πολίτες έχουν πλέον στη διάθεσή τους την υπηρεσία online πληρωμών IRIS, η οποία υλοποιήθηκε και υποστηρίζεται από τη ΔΙΑΣ και τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ. «Αυτό που παρατηρούμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά πανευρωπαϊκά, είναι ότι παρότι αυξάνονται σημαντικά οι μεταφορές πίστωσης κάθε χρόνο, οι χρήστες δεν χρησιμοποιούν όλο το φάσμα των εργαλείων πληρωμών που έχουν στη διάθεσή τους, ίσως επειδή δεν τα γνωρίζουν. Η υπηρεσία πληρωμών IRIS, για παράδειγμα, διασφαλίζει άμεσες, ασφαλείς και εύχρηστες συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων ή προς τους εμπόρους με χαμηλό κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλάζουν ραγδαία τα trends των πληρωμών

Η κ. Καμπουρίδου έκανε λόγο για «συνταρακτικές εξελίξεις» στο τοπίο των πληρωμών διεθνώς, οι οποίες αποτυπώνονται -όπως είναι φυσικό- και στις συναλλακτικές συνήθειες των Ελλήνων. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν, πλέον, οι καταναλωτές στα ψηφιακά πορτοφόλια, ενώ απομακρύνονται σταδιακά από τις αντικαταβολές και τα μετρητά. Ενδεικτικό είναι ότι το 2025 τα έσοδα από πληρωμές σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να πλησιάσουν τα 2,5 τρισ. δολάρια.

Επιπλέον, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο τα κινητά τηλέφωνα για να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως αγορές, σε σύγκριση με τις συναλλαγές μέσω desktop που φθίνουν αισθητά τα τελευταία έτη.

«Το 2021, το πλήθος των συναλλαγών e-commerce που πραγματοποιήθηκαν διεθνώς πλησιάζει για πρώτη φορά τα επίπεδα των συναλλαγών μέσω POS στα φυσικά καταστήματα και το 2025 προβλέπεται ότι θα φτάσει το 59% του συνόλου διεθνώς», δήλωσε η κ. Καμπουρίδου, προσθέτοντας ότι, για πρώτη φορά πέρυσι, η χρήση του smartphone ξεπέρασε τη χρήση του desktop στις ηλεκτρονικές αγορές.

Οι fintechs μπορούν να προσθέσουν αξία στον τραπεζικό τομέα

Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε σημαντικές αλλαγές στην εργασία, καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε από τον τόπο στο αντικείμενο της, όπως τόνισε ο κ. Χάρης Κοντονίκας, Citrix Southern–Eastern Europe Territory Manager. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το 48% των επιχειρήσεων θα εξακολουθήσουν και μεταπανδημικά να λειτουργούν υιοθετώντας το υβριδικό μοντέλο, φυσικό γραφείο και σπίτι, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη αξιοποίησης σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων παραγωγικότητας που κάνουν πράξη την λογική του digital workspace. Παράλληλα, ο κ. Κοντονίκας επεσήμανε πως σήμερα λαμβάνουν χώρα συγκεκριμένοι σχεδιασμοί από μέρους των συστημικών τραπεζών για την μετάβαση των πληροφοριακών συστημάτων και μέρους της λειτουργίας τους στο cloud, ωστόσο απαιτείται χρόνος για να υπάρξει ενσωμάτωση του περιεχομένου των υφιστάμενων legacy ΙΤ συστημάτων και κατ’ επέκταση θα απαιτήσει την υιοθέτηση ενός υβριδικού μοντέλου από την πλευρά των τραπεζών, με την ταυτόχρονη αξιοποίηση multi και hybrid cloud.

Ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα οφείλει να γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί με μια fintech, προκειμένου η σχέση που θα αναπτυχθεί να είναι αποδοτική, υπογράμμισε η κα Helene Panzarino, Fintech Relationship Professional, Associate Director, Centre for Digital Banking and Finance, The London Institute of Banking & Finance, Συγγραφέας του “Re–inventing Banking & Finance”. Παράλληλα, αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο τα διοικητικά στελέχη μιας τράπεζας να παρακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις, προκειμένου να καταδείξουν την κατεύθυνση που οφείλει να ακολουθήσει στο digital banking, και κατ’ επέκταση τις fintechs που προκρίνει ώστε να συνεργαστεί, διασφαλίζοντας το γεγονός ότι η εξειδίκευση που εισφέρουν στο «τραπέζι» αυτομάτως προσθέτει αξία στην λειτουργία του τραπεζικού ιδρύματος.

Οι τράπεζες οφείλουν να αντιληφθούν πως η καινοτομία που παράγεται από μέρους των fintechs θα τους οδηγήσει με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα της σύγχρονης τραπεζικής, και άρα θα πρέπει να συνεργαστούν άμεσα και με ξεκάθαρη ατζέντα μαζί τους, δήλωσε ο κ. Likhit Wagle, Managing Partner, EMEA Financial Services της IBM Consulting. Επιπροσθέτως, ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να αναζητήσει τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας, της αποτελεσματικότητας και της ευελιξίας στις συνεργασίες που επιδιώκει να συνάψει με τις fintechs.

Keywords
Τυχαία Θέματα