Διχάζει την κεντροαριστερά η ηλεκτρονική ψηφοφορία

Στη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σκοντάφτει η διαδικασία εκλογής αρχηγού για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς, καθώς οι υποψήφιοι – και ειδικά η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης – δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

«Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Ν. Αλιβιζάτος, δεν δίδονται εγγυήσεις μέχρι σήμερα», ανέφερε η Φ. Γεννηματά για την προοπτική ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη διαδικασία εκλογής αρχηγού για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς.Ειδικότερα, όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχετικά, «δεν
υπάρχει διαφωνία. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Αυτό είναι το πρόβλημα. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο κ. Αλιβιζάτος, δεν δίδονται εγγυήσεις μέχρι σήμερα. Ακόμα και υποστηρικτής αυτού του εγχειρήματος στην Επιτροπή παραδέχτηκε ότι κάποιος μπορεί να ψηφίσει δύο, τρεις και τέσσερις φορές, ή άλλος να πάρει το pin και άλλος να ψηφίσει τελικά».«Πραγματικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας που θα πει να προχωρήσουμε χωρίς εγγυήσεις», ανέφερε και συνέχισε: «Γι’ αυτό δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά αλλού αυτό το εγχείρημα παρά μόνο στην Εσθονία, με σοβαρότατες κριτικές και εκεί και με υποχρεωτική την αυτοπρόσωπη παρουσία. Αυτό δηλαδή, που εμείς λέμε ως ελάχιστη διασφάλιση διαφάνειας και αξιοπιστίας».

«Επιχειρήθηκε να εισαχθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως σε κρατίδιο της Γερμανίας και το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας την έκρινε αντισυνταγματική τη διαδικασία αυτή», επισήμανε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πατρίδα» η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσθεσε:

«Δεν είναι τυχαίο ότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν εφαρμόζεται και κανένα κόμμα, ούτε κανένα άλλο σοσιαλιστικό κόμμα στις διαδικασίες του επέλεξε να την υιοθετήσει».

«Είναι πολύ σοβαρό το εγχείρημα που κάνουμε, για να το θέσουμε σε αμφισβήτηση και να πάρουμε τόσο σημαντικό ρίσκο χωρίς εγγυήσεις. Ήδη δυο εταιρείες έχουν αρνηθεί να το αναλάβουν. Επομένως εγώ δεν βλέπω καμία διαφωνία, βλέπω σοβαρότατο έλλειμμα στο επίπεδο των εγγυήσεων και άρα αναρωτιέμαι ποιος θα αναλάβει το ρίσκο για ένα φιάσκο και νοθεία», κατέληξε η ίδια.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας, έχει ξεκαθαρίσει ότι το Ποτάμι θα επιμείνει στην πρότασή του για ηλεκτρονική ψηφοφορία (σ.σ. παράλληλα με την κλασική ψηφοφορία), θυμίζοντας ότι οι εμπλεκόμενοι ουδέποτε συμφώνησαν για προηγούμενη αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου, αφού «αυτό άλλωστε θα αναιρούσε την όλη χρησιμότητα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», όπως εκτιμά. Υποστηρίζει, δε, ότι οι επαΐοντες αποφάνθηκαν ότι το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μπορεί να διασφαλιστεί απολύτως, κάτι πάντως που αμφισβητεί η Χαριλάου Τρικούπη.«Το ζήτημα της εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής ψηφοφορίας βρίσκεται σε μία κρίσιμη φάση στην επεξεργασία του από την επιτροπή Αλιβιζάτου. To να προκαταβάλλεται με ημιεπίσημες ανακοινώσεις η αποτυχία της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας δεν ταιριάζει στις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνευθύνης των υποψηφίων» τόνισε ο Γ. Καμίνης.Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η συνέχιση της δημόσιας συζήτησης για διαδικαστικά θέματα βλάπτει τη δημοκρατική παράταξη, που για το εγχείρημα έχει ως εγγύηση το κύρος της επιτροπής Αλιβιζάτου αλλά και την ίδια την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία».
Keywords
Τυχαία Θέματα