Διεθνή ΜΜΕ: Είδαν λαοθάλασσα και θυμό, αλλά “συνιστούν” λύση για να μπουν τα Σκόπια σε ΕΕ-ΝΑΤΟ

22:45 4/2/2018 - Πηγή: BankWars

Εκτενή αφιερώματα στο συλλαλητήριο του Συντάγματος για τη Μακεδονία φιλοξένησαν τα μεγάλα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων έκανε ειδική αναφορά στο πλήθος των διαδηλωτών και στον παλμό της κινητοποίησης, σημειώνοντας ότι Έλληνες ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της χώρας ή ακόμα και από το εξωτερικό για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική γραμμή για συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι αρκετά, μεταξύ των οποίων το Spiegel

και η εφημερίδα Handelsblatt, επισημαίνουν ότι ο χρόνος, όσο περνά, είναι σε βάρος της Ελλάδας και τώρα πρέπει να υπάρξει συμφωνία, ώστε το κράτος των Σκοπίων να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

BBC: «Μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας»

«Μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας». Με αυτόν τον τίτλο, ένα εκτενές δημοσίευμα του BBC που βρίσκεται στην κορυφή της αρχικής σελίδας του ιστότοπου καταγράφει τον παλμό του μεγάλου συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Όπως επισημαίνει το άρθρο, πολλοί Έλληνες αντιδρούν σε μια ονομασία των Σκοπίων που περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία», λέγοντας ότι «κρύβει» εδαφικές διεκδικήσεις από τους κατοίκους της ΠΓΔΜ. «Οι διαδηλωτές είναι αντίθετοι στις προτάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος», αναφέρει το άρθρο κάνοντας ειδική αναφορά στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και την χθεσινή επίθεση στο σπίτι του μουσικοσυνθέτη από αντιεξουσιαστές.

Spiegel: Υπάρχει πραγματικός θυμός

Μεταξύ των ΜΜΕ που κάλυψαν το συλλαλητήριο ήταν και το Spiegel, με τον ανταποκριτή της Γιώργο Χρηστίδη να αναφέρει σε tweet του: «Πέρα από την πατριωτική θέρμη, υπάρχει πραγματική οργή για τη διαμάχη του όρου ‘Μακεδονία’ – εναντίον των πολιτικών, της ελίτ, εκείνων που ‘ξεπουλάνε το έθνος’. Συναισθήματα παρόμοια με εκείνα των διαμαρτυριών για την λιτότητα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αμφισβητήθηκε και πάλι – αυτή τη φορά από τη δεξιά».

Το περιοδικό όμως κάνει λόγο για αιώνια διαφωνία σχετικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και φιλοξενεί την εκτίμηση του ιστορικού Stefan Troebst που υποστηρίζει, πως αυτή η σύγκρουση είναι επικίνδυνη.
Επιτρέπεται σε μία χώρα να υποδείξει σε μία άλλη το όνομα με το οποίο θα αυτοπροσδιορίζεται, διερωτάται.

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ.
Η διαφωνία επί του ονόματος μεταξύ της Ελλάδας και της «Μακεδονίας», όπως την αποκαλεί το Spiegel διαρκεί εδώ και 25 χρόνια έχοντας σοβαρές συνέπειες για τη FYROM.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ λόγω του ελληνικού αποκλεισμού.
Η Ελλάδα άσκησε επίσης βέτο σε μια ήδη συμφωνηθείσα προσχώρηση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2008.
Μετά από πολλά χρόνια στασιμότητας η νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Zoran Zaev και ο Έλληνας ομόλογός του Αλέξης Τσίπρας θέλουν να βρουν μια λύση αλλά έχουν απέναντί τους Έλληνες εθνικιστές, που αντιδρούν στο σχέδιο αυτό.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό ο ιστορικός Stefan Troebst κάνει λόγο για παράλογη αντίδραση της Αθήνας στο όνομα του γειτονικού κράτους, καθώς όπως ισχυρίζεται, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και δεκαετίες και έχει πολύ μεγαλύτερο στρατό από τη μικροσκοπική «Μακεδονία», όπως την αποκαλεί.
Συνεχίζοντας αναφέρει, πως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο τότε αρχηγός του γιουγκοσλαβικού κράτους Tito είχε διακηρύξει, πως ορισμένες παράκτιες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης, ανήκουν στη Γιουγκοσλαβία.
Αυτό το επικαλέστηκαν το 1991,κύκλοι της «Μακεδονίας» όταν διακήρυξε την ανεξαρτησία της.
Τότε Έλληνες εθνικιστές πολιτικοί και μέρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αντέδρασαν αλλά κανείς σοβαρός πολιτικός στη «Μακεδονία» δεν θέτει σήμερα ρεβιζιονιστικές ή εδαφικές απαιτήσεις, σημειώνει
.Η προσφυγή των Σλαβομακεδόνων «Μακεδόνων» στην αρχαία ελληνική κληρονομιά, όπως για παράδειγμα η ονομασία του αεροδρομίου «Μέμας Αλέξανδρος» ήταν η αιχμή της πρόκλησης για τους Έλληνες, τονίζει ο Γερμανός ιστορικός.
Στο ερώτημα του περιοδικού εάν οι μεγάλοι γείτονες της ΠΓΔΜ, Ελλάδα , Σερβία Βουλγαρία και Αλβανία, αμφισβητούν την ύπαρξη ενός μακεδονικού έθνους, απαντά πως δεν αποτελεί έκπληξη,
Ο Troebst επισημαίνει, πως και τα τέσσερα κράτη θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν την περιοχή ή ήθελαν να τα προσαρτήσουν στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας διαφορετικά επιχειρήματα – από γλωσσικά έως πολιτιστικά έως ιστορικά.
Ο ιστορικός εκτιμά, πως τώρα στα Σκόπια υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό, προκειμένου να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προσπάθεια, η οποία εάν δεν καρποφορήσει το μέλλον της μικροσκοπικής χώρας προδιαγράφεται δυσοίωνο.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας, υποστηρίζει πως η ΕΕ θα ερχόταν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς μία χώρα – μέλος της θα αποδείκνυε πως θέτει τα δικά της συμφέροντα πάνω από αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Επίσης ο Troebst κάνει λόγο για εύθραυστη ισορροπία στην ΠΓΔΜ, όπου υπάρχει μεγάλη αλβανική μειονότητα, που θα μπορούσε να στραφεί στα Τίρανα.
«Για παράδειγμα, μπορούν να υποστηρίξουν ότι η Αλβανία είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει μέλος της ΕΕ από τη ‘’Μακεδονία’’, έτσι θέλουμε να είμαστε μέρος αυτής.», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Τότε το επικίνδυνο σενάριο μιας εσωτερικής αποσύνθεσης της ‘’Μακεδονίας’’ θα συνέβαινε κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών, ισχυρίζεται ο Troebst.

«Οι Έλληνες διαμαρτύρονται ενάντια στον συμβιβασμό για τη Μακεδονία» αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του το Sky News.

Στο άρθρο του ιστότοπου αναφέρεται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, από κάθε γωνιά της χώρας και ακόμα και από το εξωτερικό, προτρέποντας την κυβέρνησή τους να απορρίψουν τον συμβιβασμό σε μια «μακρά κόντρα» με την ΠΓΔΜ.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί μάλιστα και τις δηλώσεις μιας ομογενούς απο την Αμερική, που ταξίδεψε στην Αθήνα ειδικά για να παρευρεθεί στο συλλαλητήριο. «Προσπαθούν να κλέψουν την ιστορία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η διαδηλώτρια.

Reuters: Οι Έλληνες συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το όνομα της Μακεδονίας

«Οι Έλληνες συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το όνομα της Μακεδονίας» είναι ο τίτλος του Reuters, που αναφέρει ότι η συγκέντρωση, έξω από το Κοινοβούλιο, γίνεται επειδή οι Έλληνες διαμαρτύρονται ενάντια στη χρήση του όρου Μακεδονία σε ενδεχόμενο συμβιβασμό της κυβέρνησης με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών. Το πρακτορείο αναφέρεται στις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι διαδηλωτές φτάνουν στην Αθήνα για μια μαζική συγκέντρωση» αναφέρει η Washington Post που αναμεταδίδει τηλεγράφημα του Associated Press. Ειδική αναφορά γίνεται στις προετοιμασίες. «Εκατοντάδες λεωφορεία ναυλώθηκαν για να φέρουν διαδηλωτές από όλη τη χώρα στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ πολλοί έφθασαν με πλοία από τα νησιά» σημειώνει το δημοσίευμα, που κάνει ειδική αναφορά στα μέτρα ασφαλείας, αλλά και στους μικροπωλητές που έχουν βγει στους δρόμους πουλώντας ελληνικές και βυζαντινές σημαίες.

Ειρωνικοί είναι οι κυριακάτικοι Times. «Χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για ένα πιθανό συμβιβασμό που θα μπορούσε να λύσει μία από τις πιο ανυπόστατες διαφορές: πώς να αποκαλείται η Μακεδονία», αναφέρουν.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Πατριωτικές και εθνικιστικές οργανώσεις πήραν μέρος στην κινητοποίηση, όπως και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η διαμάχη για το όνομα «Μακεδσνία» είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τους Έλληνες, το οποίο όμως συχνά γελοιοποιείται ενώ δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τη διεθνή κοινότητα.
Πάντως οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν το θέμα αυτό ολοένα και πιο σοβαρά, λόγω της σταθερότητας των Βαλκανίων και την αντιπαλότητα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Η κρίση σοβεί εδώ και τρεις δεκαετίες αλλά τώρα παρουσιάζεται η ευκαιρία μίας συμφωνίας.
Με τη μεσολάβηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Matthew Nimetz, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων διαπραγματεύονται έναν συμβιβασμό. Μια συμφωνία είναι εφικτή, υποστηρίζει ο Nimetz.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, θέλει μια γρήγορη συμφωνία.
Στη συνέχεια, τον Ιούνιο, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αποφασίσει για μια προσχώρηση της ΠΓΔΜ στη συμμαχία που έχει μπλοκάρει την Ελλάδα από το 2008 με βέτο.
Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του προβλήματος στην Ελλάδα ήταν εμφανής τις προηγούμενες μέρες.
Η αριστερή εξτρεμιστική αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας» προειδοποίησε ότι θα υπάρξει αιματοχυσία ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δέχθηκε απειλητικές επιστολές.
Αναρχικοί επιτέθηκαν στο σπίτι του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, κεντρικού ομιλητή στο συλλαλητήριο της Αθήνας,
Ο 92χρονος «θρύλος», όπως τον αποκαλεί η γερμανική εφημερίδα, είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για το θέμα και φοβάται μια «εθνική καταστροφή».
Η διαμάχη ξεκίνησε το 1991 με την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας. Εκείνη την εποχή, η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» κήρυξε την ανεξαρτησία της – με την επωνυμία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Οι Έλληνες είδαν εδαφικές αξιώσεις στη βόρεια ελληνική επαρχία της Μακεδονίας και την πολιτιστική τους κληρονομιά.
Οι γείτονες στο βορρά ενίσχυσαν αυτούς τους φόβους.

Σε βάρος της Ελλάδας ο χρόνος

Οι υπερεθνικιστές στα Σκόπια κυκλοφόρησαν χάρτες που δείχνουν μεγάλα τμήματα της Ελλάδας μέχρι τη Θεσσαλία ως μέρος μιας μελλοντικής «Μεγάλης Μακεδονίας».
Το 1993 η Ελλάδα συμφώνησε στην ένταξη της γειτονικής χώρας στον ΟΗΕ κάτω από το «δυσκίνητο όνομα» «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ).
Ωστόσο μία τέτοια λύση είναι προσωρινή.
Με την αντικατάσταση της εθνικιστικής κυβέρνησης του Nicola Gruevski από τους Σοσιαλδημοκράτες του Zoran Zaev τον Μάιο 2017 φάνηκε η λύση του ζητήματος να καθίσταται πιο εφικτή.
Ο Ζaev θέλει να βρει μια λύση «που να δικαιώνει την αξιοπρέπεια και των δύο χωρών».
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Zaev και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας εξέτασαν τρόπους προσέγγισης. Συντάσσονται συμβιβαστικές φόρμουλες όπως η «Βόρεια Μακεδονία», η «Νέα Μακεδονία».
Ο πρωθυπουργός Zaev θέλει να προσεγγίσει τους Έλληνες και να αλλάξει μερικά άρθρα του συντάγματος, από τα οποία μπορούν να εκλείψουν εδαφικές αξιώσεις εναντίον της Ελλάδας.
Η «Μακεδονία» χρειάζεται καλές σχέσεις με την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της επιδιωκόμενης ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η χώρα διαχειρίζεται επίσης το μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικού εμπορίου της μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Ο Τσίπρας υπόκειται σε μεγάλη πίεση από τις ΗΠΑ να αποσύρει το ελληνικό βέτο για την εισδοχή της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
Αυτό υπόσχεται να σταθεροποιήσει τα προβληματικά Βαλκάνια, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Στόχος της συμμαχίας είναι να ανακόψει την επιρροή της Μόσχας στην περιοχή, η οποία είχε αναπτυχθεί ραγδαία με πρωθυπουργό τον Gruevski.
Για τον Τσίπρα θα ήταν μια αξιοσημείωτη επιτυχία στην εξωτερική πολιτικής αν κατάφερε να επιλύσει την ανεπίλυτη σύγκρουση των 27 χρόνων.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας γνωρίζει ότι ο χρόνος τρέχει σε βάρος της χώρας του, εκτιμά η εφημερίδα.
Περίπου 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας.
Εάν η προσπάθεια επίλυσης αποτύχει, αυτό το όνομα θα υπερισχύσει αμετάκλητα.

Keywords
μμε, λύση, σκοπια, μμε, λύση, νατο, αλέξης τσίπρας, sky news, associated press, διαδηλωσεις, spiegel, ελλαδα, νατο, bbc, αθηνα, ΠΓΔΜ, tweet, fyrom, νέα, τσιπρας, θεσσαλονικη, sky, news, συνταγμα, reuters, washington, press, λεωφορεια, times, οηε, ηπα, επιρροή, κινηση στους δρομους, γερμανος, δημοκρατικη συμμαχια, εφημεριδα δημοκρατια, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλέξης τσίπρας, χωρες, το θεμα, αιχμη, αλβανια, βουλγαρια, γωνια, δημοκρατια, ηπα, θεμα, οηε, πιεση, σημαιες, χαρτες, bbc, fyrom, news, reuters, times, αρθρα, αρθρο, αμερικη, αξιοπρεπεια, αρχαια, βαλκανια, βετο, βορεια, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, δηλωσεις, ευκαιρια, υπαρχει, εκκλησια, εκτιμηση, επιρροή, εποχη, επιτυχια, εφημεριδα, θεσσαλια, ομιλια, ισορροπια, κυβερνηση, λογο, μακεδονια, μηκος, νταβος, ομαδα, ονομα, πιθανοτητες, πλοια, σερβια, σεναριο, συνεχεια, συγκεντρωση, σπιτι, σχεδιο, τιρανα, τιτλος, φορα, χρονος, associated press, sky, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, οργη, washington, tweet, press, sky news, spiegel, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα