Διεθνή «πυρά» κατά Τραμπ για το «πάγωμα» χρηματοδότησης του ΠΟΥ

Σφοδρά «πυρά» δέχτηκε ο Ντόναλντ Τραμπ τόσο από τον επικεφαλής του ΟΗΕ, όσο και από κυβερνήσεις και κορυφαίους επιστήμονες, μετά την απόφασή του να διακόψει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως.

Την ώρα λοιπόν που η παγκόσμια κοινότητα και ιδίως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θρηνούν χιλιάδες θύματα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να δηλώσει ότι η αμερικανική

χρηματοδότηση στον ΠΟΥ θα τεθεί σε αναστολή για 60 έως 90 ημέρες εν αναμονή μιας επανεξέτασης «για την εκτίμηση του ρόλου του ΠΟΥ στη σοβαρή κακοδιαχείριση και τη συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού». Παράλληλα, κατηγόρησε τον διεθνή οργανισμό ότι «διέσπειρε την παραπληροφόρηση της Κίνας». Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος «αιμοδότης» του διεθνούς οργανισμού.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», πρώτος και καλύτερος ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε εντονότατα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου τονίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι «απολύτως κρίσιμος για τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να κερδίσει τον πόλεμο κατά του Covid-19». Επισήμανε επίσης ότι «δεν ήταν η ώρα» να μειώσουμε τη χρηματοδότηση ή να αμφισβητήσουμε ό,τι έγινε.

«Μόλις γυρίσουμε επιτέλους τη σελίδα σε αυτήν την πανδημία, πρέπει να κοιτάξουμε πίσω για να κατανοήσουμε πώς μια τέτοια ασθένεια προέκυψε και διαδόθηκε τόσο γρήγορα με καταστροφικές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη και πώς όλοι οι εμπλεκόμενοι αντέδρασαν στην κρίση», είπε ο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Τα διδάγματα που έχουν αντληθεί θα είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων προκλήσεων, καθώς ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον. Αλλά τώρα δεν είναι η ώρα… Δεν είναι επίσης η ώρα να μειώσουμε τους οικονομικούς πόρους στις δράσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή οποιασδήποτε άλλης ανθρωπιστικής οργάνωσης για την καταπολέμηση του ιού».

Γερμανία και Κίνα κατά Τραμπ

Η ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποτελεί μία από τις καλύτερες επενδύσεις, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι οι ΗΠΑ αναστέλλουν τη χρηματοδότηση του οργανισμού.

«Η απόδοση ευθυνών δεν βοηθά. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα», τόνισε ο Μάας στο Twitter «Πρέπει να συνεργαστούμε στενά κατά της #COVID-19. Μία από τις καλύτερες επενδύσεις είναι να ενισχυθούν τα Ηνωμένη Εθνη, κυρίως ο υποχρηματοδοτούμενος ΠΟΥ, για παράδειγμα, για την ανάπτυξη και τη διανομή τεστ και εμβολίων», πρόσθεσε.

Και η Κίνα, από την πλευρά της, κάλεσε τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς τον ΠΟΥ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε ότι η πανδημία, που έχει μολύνει σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και προειδοποίησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα επηρεάσει όλες τις χώρες του κόσμου.

«Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»

«Ο Τραμπ στρέφεται εναντίον του ΠΟΥ για να καλύψει τις δικές του αποτυχίες στην κρίση του κορωνοιού», επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Χόρτον, αρχισυντάκτης της ιατρικής επιθεώρησης «Lancet».

«Η απόφαση του Τραμπ ήταν «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας… Κάθε επιστήμονας, κάθε εργαζόμενος στον τομέα της υγείας, κάθε πολίτης πρέπει να αντισταθεί και να επαναστατήσει εναντίον αυτής της φρικτής προδοσίας της παγκόσμιας αλληλεγγύης», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αμές Αντάλτζια, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς που ειδικεύεται σε θέματα Ασφάλειας της Υγείας, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ έκανε λάθη και μπορεί να χρειάζεται μεταρρυθμίσεις αλλά αυτά πρέπει να γίνουν μετά το πέρας της κρίσης. «Εν μέσω πανδημίας δεν μπορεί να γίνονται αυτά τα πράγματα», τόνισε.

Για τον καθηγητή Ναχίντ Μπαντέλια, γιατρό μολυσματικών νόσων και αναπληρωτή καθηγητήςστην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης το «πάγωμα» της χρηματοδότησης από την πλευρά της Ουάσινγκτον συνιστά «απόλυτη καταστροφή». «Ο ΠΟΥ είναι ένας παγκόσμιος εταίρος, η πλατφόρμα μέσω του οποίου, χρησιμοποιείται από ισχυρές χώρες για να μοιράζονται δεδομένα και τεχνολογία, σε παγκόσμιο επίπεδο γι΄αυτή την πανδημία», υπογράμμισε.

Καταδικαστέα η απόφαση, κακοήθης ο Τραμπ

Από την πλευρά της, η Λόρι Γκάρετ, πρώην ανώτερη συνεργάτιδα του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων δήλωσε ότι η απόφαση είναι μία «καταδικαστέα» πράξη από τον «κακοήθη» Τραμπ και θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές. «Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ είναι η μόνη σωτηρία που έχουν τα περισσότερα έθνη της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας-Ειρηνικού», τονίζει.

Για τον Λόρενς Γκόστιν, διευθυντή του Κέντρου Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας , οι ΗΠΑ θα είναι τελικά ο χαμένος της υπόθεσης καθώς άλλες χώρες θα καλύψουν το κενό αυξάνοντας τη δική τους χρηματοδότηση. «Στην παγκόσμια υγεία και εν μέσω πανδημίας, η Αμερική θα χάσει τη φωνή της», δήλωσε ο Γκόστιν.

Μπιλ Γκέιτς: Η διακοπή χρηματοδότησης είναι τόσο επικίνδυνη όσο ακούγεται

«Είναι τόσο επικίνδυνη όσο ακούγεται» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.

Όπως υπενθυμίζει ο ιδρυτής της Microsoft η αποστολή του ΠΟΥ είναι να μειώνει τη διασπορά του κορωνοϊού «και αν αυτό σταματήσει κανείς άλλος οργανισμός δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει». «Ο κόσμος χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τον ΠΟΥ» καταλήγει στην ανάρτησή του στο Twitter ο Μπιλ Γκέιτς.

Halting funding for the World Health Organization during a world health crisis is as dangerous as it sounds. Their work is slowing the spread of COVID-19 and if that work is stopped no other organization can replace them. The world needs @WHO now more than ever.

Bill Gates (@BillGates) April 15, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα