ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Δεύτερο καμπανάκι στη ΝΔ – Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 29% – Νέα άνοδος της Χρυσής Αυγής- Εκτός Βουλής η ΔΗΜΑΡ

Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue: Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 29% και η ΝΔ έρχεται δεύτερη με 28%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΠΑΣΟΚ με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, οι ΑΝΕΛ

με 5,5%, ενώ η ΔΗΜΑΡ μπαίνει ενδεχομένως οριακά στη Βουλή, καθώς λαμβάνει 2,5% με ποσοστό στατιστικού λάθους στο 1%.

Στην παράσταση νίκης παραμένει μπροστά η ΝΔ με 46% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 40%, ωστόσο τα ποσοστά της ΝΔ είναι μειωμένα από το Βαρόμετρο του Ιουλίου και αντίθετα του ΣΥΡΙΖΑ αυξημένα, καθώς τότε είχαν λάβει 53% και 43% αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο Βαρόμετρο του Ιουλίου στην πρόθεση ψήφου υπάρχει ανατροπή σκηνικού στην κορυφή, καθώς τότε η ΝΔ προηγούνταν του ΣΥΡΙΖΑ με 28,5 έναντι 27,5. Σταθερή πάντως είναι η διαφορά της μίας μονάδας για τα δύο κόμματα.

Επίσης σε σύγκριση με το προηγούμενο, ΝΔ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ έχουν χάσει μισή ποσοστιαία μονάδα, το ΠΑΣΟΚ χάνει μία, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 1,5% και η Χρυσή Αυγή ενισχύεται με 2%.

Και σε αυτό το Βαρόμετρο οι ερωτηθέντες (45%) εκτιμούν ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι η καλύτερη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Αναφορικά με τα πρόσωπα, καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς με 35% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 31%. Από τον Ιούνιο η δημοτικότητα του Αντώνη Σαμαρά παρουσιάζει πτώση, ενώ του Αλέξη Τσίπρα είναι σχεδόν σταθερή.

Όσον αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, πρώτος σε δημοτικότητα έρχεται ο Αντώνης Σαμαράς (37% από 39% στο προηγούμενο Βαρόμετρο) ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας (36%, χωρίς μεταβολή), ο Φώτης Κουβέλης ( 33% από 34%), Πάνος Καμμένος (31% χωρίς μεταβολή), Δημήτρης Κουτσούμπας (22% από 21%), Ευάγγελος Βενιζέλος (21% από 26%) και Νίκος Μιχαλολιάκος (15% χωρίς μεταβολή).

Σημειώνεται ότι κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν συγκεντρώνει περισσότερες θετικές ψήφους από ότι αρνητικές.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες (60%) θεωρούν ότι δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, σχεδόν το ίδιο ποσοστό (57%) πιστεύει ότι τελικά θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η μεγάλη πλειοψηφία (74%) εκτιμά ότι τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις τους για το προσωπικό τους εισόδημα, καθώς το 72% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Παραπάνω από τους μισούς (54% τον Σεπτέμβριο από 52% τον Ιούλιο) αναμένουν περισσότερη ακρίβεια, ενώ κατακόρυφη αύξηση (81% τον Σεπτέμβριο από 55% τον Ιούλιο) παρουσιάζει το ποσοστό των ερωτηθέντων που περιμένουν περισσότερες απεργίες και κινητοποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα