Δημοσκόπηση: ΝΔ 32,5%- ΣΥΡΙΖΑ 22,5% -ΚΙΝΑΛ 14,5%- Δυσαρέσκεια για ακρίβεια, κακοκαιρία

Προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, σύμφωνα με τη νέα μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της Pulse

που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη, παρά τη δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διαχείριση της κακοκαιρίας αλλά και τις ανατιμήσεις στην αγορά, θέματα για τα οποία εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση.

Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει 32,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,5% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 14,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3% και οι Έλληνες με 1,5%. Υψηλό ποσοστό της τάξεως του 8,5% συγκεντρώνουν οι αναποφάσιστοι και όσοι απάντησαν «άλλο» με ποοστό 6,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κλείνει στο 9%, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 31% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 22%. Έπονται το ΚΙΝΑΛ με 14%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 2,5%, οι Έλληνες με 1,5%, η Δημιουργία με 1%, ενώ το 6% του δείγματος απαντά «άλλο» κόμμα, το 4% λευκό/άκυρο/αποχή και το 8% δηλώνει ΔΑ/Αναποφάσιστοι.

Σε ό,τι αφορά στη συσπείρωση των ψηφοφόρων, η ΝΔ βρίσκεται στο 67%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 62% και του Κινήματος Αλλαγής στο 71%. Οι εισροές νέων ψηφοφόρων ανέρχονται στο 5,5% για τη ΝΔ, στο 4% για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο 8,5% για το ΚΙΝΑΛ.

Στην παράταση νίκης συντριπτική είναι η υπεροχή του κυβερνώντος κόμματος έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς προηγείται κατά 45%. Αναλυτικά, στην ερώτηση «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα βγει πρώτο», το 56% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσε «ΝΔ», το 21% «ΣΥΡΙΖΑ», το 12% «άλλο» και το 11% «δε γνωρίζω-δεν απαντώ».

Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 15 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας το 38% έναντι 23% του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν «Κανένας από τους δύο» ανέρχεται στο 34% και εκείνων που είπαν «Δε γνωρίζω/Δεν απαντώ» στο 5%.

Ο Μητσοτάκης εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο 

Στην ερώτηση ποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο, το 26% του δείγματος απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπεται με 23% ο… «κανένας», με 22% ο Νίκος Ανδρουλάκης και 20% ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ίδιο ερώτημα, ανά πρόθεση ψήφου, από αυτούς που προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ, το 77% σημείωνει ότι αυτός που εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 9% ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 7% «κανένας από τους τριες», το 6% δε γνωρίζει και μόλις το 1% σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντίστοιχα, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 69% θεωρεί ότι αυτός που εκφράζει καλύτερα τον κεντρώο χώρο είναι ο Αλέξης Τσίπρας, το 11% ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 16% κανέναν από τους τρεις και το 4% δεν απαντά.

Σε όσους προτίθενται να στηρίξουν στις εκλογές το ΚΙΝΑΛ, το 80% ανέφερε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εκφράζει τον κεντρώο χώρο έναντι 7% του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ένα ποσοστό 12% σημείωσε κανέναν από τους τρεις και το 1% απέφυγε να απαντήσει.

Στην «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι/λευκό/άκυρο/αποχή/δεν απαντώ) η συντριπτική πλειοψήφια (45%) θεωρεί ότι κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν αντιπροσωπεύει τον κεντρώο χώρο, το 32% απάντησε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ», το 9% είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, το 8% ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το 6% ο Αλέξης Τσίπρας.

Πανδημία

Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, το 62% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της χαλάρωσης και μόλις οι μισοί (31%) αναφέρουν ότι πρέπει να γίνουν πιο ήπια.

Αναλυτικά, στην ερώτηση αν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να χαλαρώσουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, το 39% απάντησε «μάλλον όχι», το 23% «σίγουρα όχι», το 18% είπε «μάλλον ναι», το 13% «σίγουρα ναι» και το 7% «ΔΓ/ΔΑ».

Στην ερώτηση πόσο ικανοποιητικά αντιμετώπισε η πολιτεία την πρόσφατη κακοκαίρια, το 72% του δείγματος απάντησε από λίγο έως καθόλου. Αναλυτικά, το 59% ανέφερε «ελάχιστα έως καθόλου», το 13% «λίγο», το 16% μέτρια, ενώ το 5% είπε «δε γνωρίζω-δεν απαντώ». Αντίθετα, μόλις το 7% έμεινε ικανοποιημένο από τη διαχείριση της «Ελπίδας» (2% «πολύ» και 5% «αρκετά»).

Μάλιστα, η δυσαρέσκεια αυτή αφορά σε όλες τις περιοχές της χώρας που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα, το 72% των ερωτηθέντων που ζουν στην περιφέρεια Αττικής δήλωσε «λίγο, ελάχιστα έως καθόλου» ικανοποιημένο, το 18% «μέτρια», το 6% «αρκετά έως πολύ» και το 4% «δε γνωρίζω-δεν απαντώ».

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το ποσοστό μη ικανοποίησης ανήλθε στο 71%, ενώ το 15% εμφανίστηκε μέτρια ευχαριστημένο, το 8% αρκετά έως πολύ και το 6% απέφυγε να απαντήσει.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ

Παράλληλα, την ανησυχία τους για τις ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και τρόφιμα εξέφρασαν τα νοικοκυριά. 

«Πονοκέφαλο» για το 46% του δείγματος αποτελούν τα έξοδα για ηλεκτρικό ρεύμα, ακολουθεί με 26% η θέρμανση και με 9% τα τρόφιμα, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 11% απάντησε κάτι άλλο και ένα 8% απέφυγε να πει.

Μάλιστα, ο προβληματισμός για τα αυξανόμενα έξοδα είναι διάχυτος σε όλα τα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.

Στο σύνολο του δείγματος με «άνετη ή πολύ άνετη» οικονομική κατάσταση, το 46% δηλώνει προβληματισμένο για το ηλεκτριό ρεύμα, το 35% για τη θέρμανση, το 10% για κάτι άλλο και το 3% για τα τρόφιμα.

Σε αυτούς που έχουν μέτρια οικονομική κατάσταση, το 49% είναι ανήσυχο για τις τιμές του ρεύματος, το 29% για τη θέρμανση, το 10% για τα τρόφιμα και το 8% για κάποιο άλλο έξοδο.

Οι ερωτηθέντες σε δύσκολη ή πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, το 48% απάντησε ότι προβληματίζεται για το ηλεκτρικό ρεύμα, το 19% για τη θέρμανση, το 16% για κάτι άλλο και 13% για τα τρόφιμα.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα της Pulse είναι πανελλαδική και έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Το διάστημα συλλογής στοιχείων της α’ έρευνας ήταν 22-24 Ιανουαρίου 2022 κι έγινε σε δείγμα 1.504 ενηλίκων, ενώ η β’ έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 26-29 Ιανουαρίου 2022 και το συμμετείχαν 1.308 ενήλικοι.

ΠΗΓΗ: ΣΚΑΙ

Keywords
Τυχαία Θέματα