ΔΝΤ: Εσωτερική έκθεση περιπλέκει τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα

Μία εσωτερική έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ φαίνεται να ανατρέπει την τακτική του Ταμείου απέναντι σε χώρες που μετέχουν σε νομισματική ένωση, όπως η Ελλάδα. Η συγκεκριμένη έκθεση δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαδικασία για την απόφαση του ΔΝΤ σχετικά με την συμμετοχή

του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα και σύμφωνα με το protothema.gr, σε αυτή περικλείονται, διαπιστώσεις από την πορεία εφαρμογής των προγραμμάτων του Ταμείου και εκεί εντοπίζεται πρόβλημα όταν εμπλέκεται σε χώρες που μετέχουν σε νομισματική ένωση, καθώς το ΔΝΤ δεν είχε προηγούμενη εμπειρία.

Παρότι δεν είναι σαφές αν και πώς θα επηρεάσει τελικά την συνολική συμφωνία και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόβλημα που ανακύπτει είναι πως το Διευθυντήριο του Ταμείου προσανατολίζεται να πάρει θέση τον Ιούνιο, για την αλλαγή στάσης και όρων συμμετοχής του σε χώρες όπως η Ελλάδα. Αυτό προϊδεάζει πως, ενόψει των αλλαγών αυτών, μπορεί το Ταμείο να μην έχει απαντήσει αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ούτε ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Συγκεκριμένα η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου αξιολογεί τα πεπραγμένα του Ταμείου από την εμπλοκή του σε Μνημόνια όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, διαπιστώνοντας πως έπρεπε να έχουν ληφθεί ειδικές εγγυήσεις για περιορισμό των πολιτικών παρεμβάσεων από άλλες χώρες και φορείς που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα (πχ Κομισιόν, Eurogroup, ΕΚΤ, άλλα Κράτη-Μέλη κλπ).

Επιπλέον τονίζουν πως πρέπει να εξετάζεται καλύτερα η ανομοιογένεια των χωρών- μελών στις νομισματικές ενώσεις αυτές.

Οι Διευθυντές του Ταμείου είχαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις τέτοιων προγραμμάτων σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ κάποιοι σημείωσαν ότι η δίκαιη εποπτεία αυτών των προγραμμάτων θα βοηθήσει στο να διαλυθεί η εντύπωση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι και προ μηνών, μια άλλη Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ είχε προκαλέσει σάλο, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα «στήθηκε» με κύριο στόχο να δώσει χρόνο στους Ευρωπαίους για να «χτίσουν άμυνες» στην κρίση.

Keywords
Τυχαία Θέματα