ΔΝΤ: “Καμπανάκι” για τράπεζες και “κόκκινα” δάνεια

Με τη σκληρή θέση για τις τράπεζες επανέρχεται το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την αξιολόγηση του ελληνικού μνημονίου. Απευθύνει σήμα κινδύνου για τα κόκκινα δάνεια, αφήνοντας αιχμές για συστημικό κίνδυνο, για απομόχλευση και για αισιόδοξα stress test της ΤτΕ.

Όπως

αναφέρει το Ταμείο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση των επισφαλειών εξ ου και το «μαξιλάρι» των κεφαλαίων ύψους 11 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «θα παραμείνει άθικτο μέχρι να ολοκληρωθούν τα stress tests της ΕΚΤ, με στόχο να καλυφθούν αν αυτό κριθεί απαραίτητο οι όποιες επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες».

Επίσης, το ΔΝΤ προβλέπει ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα εισέλθουν σε παρατεταμένη περίοδο απομόχλευσης και θα δυσκολευτούν να ωφεληθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας». Σύμφωνα με το Ταμείο οι ισολογισμοί παραμένουν εύθραυστοι λόγω των NPLs αλλά και των κεφαλαίων χαμηλής ποιότητας, τα οποία αποτελούνται από αρνητική υπεραξία και αναβαλλόμενο φόρο, στοιχεία που δεν μπορούν να απορροφήσουν τυχόν πιστωτικές ζημιές στην περίπτωση που οι συνθήκες επιδεινωθούν.

Μάλιστα, οι υψηλές επισφάλειες αποτελούν σοβαρή απειλή για την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την ανάκαμψη, γεγονός που φάνηκε από την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού. Εκτιμά, επίσης, ότι οι τράπεζες εξαιτίας του περιορισμένου ανταγωνισμού θα προτιμήσουν να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους μέσω «των υπερβολικών περιθωρίων και προμηθειών».

Tην δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει πρόσθετα μέτρα ώστε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το μνημόνιο για το 2015 και το 2016 υπογραμμίζει ακόμη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του.

Οι συντάκτες της έκθεσης, με επικεφαλής τον Πόουλ Τόμσεν, επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3% και 4,5% του ΑΕΠ το 2015 και το 2016 αντίστοιχα και δεν συμμερίζονται την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι τα κενά θα καλυφθούν με την αύξηση των εσόδων λόγω της οικονομικής ανάκαμψης.

Προβλέπουν δημοσιονομικό κενό 2 δις. ευρώ(1% του ΑΕΠ) για το 2015 και προαναγγέλλει ότι θα διαπραγματευθεί με την ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα που απαιτούνται για να καλυφθεί, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2015.

Ανάμεσα στα μέτρα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ξεχωρίζει η επέκταση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα.

Η έκθεση καταγράφει επίσης:

* Χρηματοδοτικό κενό 12,6% το 2015 (από το οποίο τα 6,7 δισ. ευρώ είναι η μη προσδιορισμένη επίσημη χρηματοδότηση ή η πρόσβαση στις αγορές). Εκτιμά ότι θα αρχίσει να φαίνεται από τον Μάιο του 2015.

* Δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,7 δισ. ευρώ το 2016 και 1,8 δισ. ευρώ το 2017.

* Διατυπώνονται φόβοι και αιχμές για πολιτικές πιέσεις χαλάρωσης.

* Εκτιμάται πιστωτική επέκταση μόνο από το 2016 και μετά (3,6%).

* Ανάγεται σε ρυθμιστή νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις η δραματική βελτίωση απόδοσης δημοσίου.

* Γίνεται παραδοχή ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι προσωρινό και μη επαναλαμβανόμενο μέτρο.

* Γίνεται παραδοχή από τον Έλληνα εκπρόσωπο στο ΔΝΤ Θάνο Κατσάμπα ότι υπάρχουν δεσμεύσεις για ανατροπές στα εργασιακά, ότι παραμένει το αποθεματικό του ΤΧΣ και ότι υπάρχουν κίνδυνοι στην υλοποίηση του προγράμματος.

Original article: ΔΝΤ: “Καμπανάκι” για τράπεζες και “κόκκινα” δάνεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα