ΔΝΤ προειδοποιεί τα χρηματιστήρια για κίνδυνο πτώσης

Νέα sell-offs στις χρηματιστηριακές αγορές “βλέπει” το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να χαλιναγωγήσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό αίρουν τα μέτρα τόνωσης των οικονομιών που υιοθέτησαν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Παρότι η φετινή χρηματιστηριακή χρονιά ξεκίνησε με τους επενδυτές να αισιοδοξούν

ότι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχε ληφθεί να την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις μετοχές, η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού, που εντάθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κατάσταση προκαλώντας περαιτέρω κλυδωνισμούς στις εφοδιαστικές αλυσίδες και εκτινάσσοντας τις τιμές της ενέργειας.

“Υπάρχει αναμφισβήτητα κίνδυνος περαιτέρω sell-offs”, δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής νομισματικών και κεφαλαιακών αγορών του ΔΝΤ, Τομπάιας Άντριαν.

“Στόχος της σύσφιξης των νομισματικών πολιτικών είναι η αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών προκειμένου να επιβραδυνθεί η οικονομική δραστηριότητα και δεν θα εκπλαγώ αν δούμε μια κάποια προσαρμογή στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων στο μέλλον και αυτό ισχύει και για τις μετοχικές αγορές όπως και για τις αγορές των εταιρικών ομολόγων και δημοσίου χρέους”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Ταμείου.

Η προειδοποίηση του Ταμείου έρχεται σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας για ορισμένες από τις βασικότερες κεντρικές τράπεζες.

Η Federal Reserve των ΗΠΑ αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκιά της άλλες έξι φορές το τρέχον έτος, μετά την πρώτη αύξηση στην οποία προέβη τον Μάρτιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί το ταμείο, αυτή η νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδο, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο και στις χρηματιστηριακές αγορές. Στην Ευρωζώνη, για παράδειγμα, ο πληθωρισμός κατέγραψε νέο ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στο 7,5% σε ετήσια βάση, ενώ στις ΗΠΑ οι τιμές καταναλωτή κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981.

“Αυξάνεται ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών, προκαλώντας πιο επιθετική δράση σύσφιξης από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής”, ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα διαρκέσει περισσότερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν. Προβλέπει δε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα αγγίξει το 7,7% το τρέχον έτος, ενώ στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 5,3%.

Deutsche Bank: Η Fed ίσως χρειαστεί να κινηθεί πιο επιθετικά 

Με τη ρευστότητα των νοικοκυριών στις ΗΠΑ να έχει ξεπεράσει πλέον τα χρέη τους, η Federal Reserve ενδεχομένως να χρειαστεί να κινηθεί πιο επιθετικά όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να “ψύξει” την οικονομία και να χαλιναγωγήσει τον υψηλό πληθωρισμό, σύμφωνα με τη Deutsche Bank.

Η ρευστότητα των αμερικανικών νοικοκυριών “ξεπερνά πλέον το χρέος για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες με το καθαρό χρέος να κατρακυλά στο μηδέν”, αναφέρει ο Τζιμ Ριντ, επικεφαλής θεματικών ερευνών στη Deutsche Bank, σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. “Η Fed ίσως χρειαστεί να προχωρήσει ακόμη πιο επιθετικά προκειμένου να αμβλύνει τη καταναλωτική ζήτηση και να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών”, προσθέτει.

Και οι επενδυτές περιμένουν, πάντως, ότι η Federal Reserve θα γίνει πιο επιθετική όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων της, καθώς παλεύει να αντιμετωπίσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό που κινείται σε υψηλά σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών.

Η Deutsche Bank προειδοποιεί δε ότι ο κίνδυνος ύφεσης ελλοχεύει ακόμη και στην περίπτωση που η ρευστότητα των αμερικανικών νοικοκυριών ξεπερνά το χρέος τους.

“Παρότι το αρνητικό καθαρό χρέος αποτελεί σημάδι άνεσης, είχαμε επτά υφέσεις μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του 1950 και των αρχών της δεκαετίας του 1980, που ήταν επίσης αρνητικό”, αναφέρει ο Ριντ στην έκθεσή του. “Πιστεύουμε ότι μια σκληρή προσγείωση θα είναι τελικά αναπόφευκτη μέχρι τα τέλη του 2023 / αρχές του 2024, μετά από μια επιθετική σειρά αυξήσεων των επιτοκίων της Fed τους επόμενους 18 μήνες”, προσθέτει.

Εν τω μεταξύ, ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν επηρεάσει και τις χρηματιστηριακές αγορές, με την Deutsche Bank να προειδοποιεί, σε ξεχωριστή έκθεσή της, ότι “το 2023, αναμένουμε ότι οι αγορές μετοχών θα κινηθούν καλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πριν οι ΗΠΑ περάσουν σε ύφεση. “Ως εκ τούτου οι μετοχές ενδεχομένως να διορθώσουν κατά ένα τυπικό 20% στην αρχή του έτους, πριν δουν τον πάτο και ανακτήσουν τα προηγούμενα επίπεδα”, αναφέρει.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank διατηρούν την τιμή-στόχο για τον δείκτη S&P 500 στο τέλος του 2022 στις 5.250 μονάδες, σύμφωνα με την έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα