ΔΝΤ: Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν μπαίνει στο περιθώριο

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο Gerry Rice εκπρόσωπος του Ταμείου, διατύπωσε την εκτίμηση ότι μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν μπαίνει στο περιθώριο.

Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση του ελληνικού

προγράμματος την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την ελάφρυνση του χρέους.

Επισήμανε δε πως η θέση του ΔΝΤ είναι αυτή που εξέφρασε η Christine Lagarde στις δηλώσεις της μετά το Eurogroup, η οποία είπε ότι η συγκεκριμένη λύση είναι η δεύτερη καλύτερη δυνατή, αλλά δεν είναι κακή, από τη στιγμή που αποτρέπεται μία νέα κρίση για την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας το άρθρο του γνωστού οικονομολόγου Mohamed El-Erian, ο οποίος έκανε λόγο για έναν «κομψό» συμβιβασμό του ΔΝΤ που εξακολουθεί να αφήνει την Ελλάδα με το πρόβλημα του χρέους, ο Gerry Rice απάντησε πως «κανείς δε λέει ότι είναι η καλύτερη λύση. Θα προτιμούσαμε να έχουμε και τα δυο σκέλη. Αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό τώρα».

«Όλοι συνεισφέραμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα και το θεωρούμε μια εποικοδομητική προσέγγιση, καθώς μόνιμο κριτήριό μας είναι το να βοηθήσουμε την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ανάλυση του Peterson Institute, το οποίο τονίζει ότι αποτελούν «άσχημα νέα» η δέσμευση της Ελλάδας να επιτύχει πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023 μέχρι το 2060, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, ανέφερε ότι «ο ρεαλιστικός δρόμος για την ανάπτυξη είναι γνωστός και θέλω να τονίσω ότι η εκτίμησή μας θα βασιστεί στο DSA και άρα θα βασίζεται στις δικές μας εκτιμήσεις. Δεν έχουμε συμφωνήσει με τις εκτιμήσεις που κατατέθηκαν στο Εurogroup. Μακροπρόθεσμα θεωρούμε ότι ένα πλεόνασμα της τάξης του 3,5%, δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπτυχθεί και γι’ αυτό πρέπει να κινηθεί στο 1,5%».

Σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο για επίσκεψη της Christine Lagarde στην Αθήνα, ο G. Rice απάντησε πως σε συνομιλία που είχαν η επικεφαλής του Ταμείου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την προσκάλεσε στην Ελλάδα. Η Ch. Lagarde δέχτηκε την πρόσκληση, αλλά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την επίσκεψη.

Σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η συμφωνία του Eurogroup βοηθάει την Ελλάδα, ο G. Rice ανέφερε ότι υπάρχουν τρία σημεία:

Το πρώτο είναι ότι μετά την ψήφιση του πακέτου μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, η συμφωνία αυτή επισφραγίζει την εφαρμογή και διατήρησή τους.

Στο δεύτερο σημείο κάνει λόγο για μια συμφωνία που θα βοηθήσει στην οικονομική σταθερότητα της χώρας και θα βοηθήσει να αποφευχθεί μια εν δυνάμει προβληματική κατάσταση μέσα στο καλοκαίρι.

Τέλος, η συμφωνία διατηρεί στο “τραπέζι” την υπόσχεση για ελάφρυνση χρέους που έχει λάβει η Ελλάδα, καθώς ακριβώς επειδή η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι επιθυμητή από τους Ευρωπαίους, η χρηματοδότηση εξαρτάται από τα μέτρα ελάφρυνσης που θα αποφασιστούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα