Δομημένα ομόλογα: Τι λένε οι άνθρωποι των αγορών για την καταδικαστική απόφαση

“Η απόφαση στη δίκη του σύνθετου ομολόγου των 280 εκ. ευρώ, παραγνωρίζει τις διεθνείς επενδυτικές πρακτικέ, καθώς ποινικοποιεί παγκοσμίως παραδεδεγμένες χρηματοοικονομικές πρακτικές και αναμένεται ακόμη και να πλήξει την αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου ως εκδότη ομολόγων”.

Αυτό υποστηρίζουν άνθρωποι με γνώση των παγκόσμιων αγορών, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης και τεχνικής κατάρτισης που απαιτείται από τη Δικαιοσύνη,προκειμένου αυτή να λάβει αποφάσεις βασισμένες σε αυτά

που αποτελούν κανόνα στις προηγμένες αγορές.

“Τα σύνθετα ομόλογα έχουν δαιμονοποιηθεί από το 2007 εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και σήμερα εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται εν είδει αποδιοπομπαίου τράγου. Είναι γνωστό στους παράγοντες της αγοράς, αν και για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο παραγνωρίζεται στο δημόσιο λόγο, ότι το συγκεκριμένο ομόλογο υπαγόταν στο αγγλικό δίκαιο και όχι στο ελληνικό, θεωρείτο δηλαδή ανώτερο επενδυτικό προϊόν σε σχέση με τα ομόλογα που υπάγονται στο εγχώριο δίκαιο. Και αν είχε διακρατηθεί, τα ασφαλιστικά ταμεία, όχι μόνο δεν θα κατέγραφαν ζημιές εκατομμυρίων στα αποθεματικά τους, καθώς τα αγγλικού δικαίου ομόλογα δεν συμμετείχαν στο PSΙ, αλλά θα επωφελούνταν τελικώς της υπεραπόδοσης της επιτυχημένης επενδυτικής επιλογής τους.

Εύλογα ερωτήματα, επίσης, εγείρονται σχετικά με την πλήρη διάσταση που παρατηρείται στις θέσεις του άρτι εκδοθέντος πορίσματος και της θέσης των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ, Financial Conduct Authority (FCA) και Securities and Exchange Commission (SEC) αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες εποπτικές αρχές απαντώντας σε προσφυγή της ΑΔΕΔΥ είχαν χαρακτήρισει τις κατηγορίες που εξαπολύονταν ως εντελώς αβάσιμες”.

Original article: Δομημένα ομόλογα: Τι λένε οι άνθρωποι των αγορών για την καταδικαστική απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα