ΔΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΟΣΟ ΔΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ – ΛΕΙΠΕΙ Η ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πρόσφατα πληθαίνουν οι φωνές για ‘‘τέρμα στη λιτότητα’’, ‘‘τέλος στο μνημόνιο’’ κ.ο.κ. Ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε δημόσια, παρόμοια θέση. Από την άλλη πλευρά οι δανειστές παρουσιάζουν μια ανελαστική και σκληρή στάση αμφισβητώντας το μέγεθος του πλεονάσματος, διατυπώνοντας απόψεις για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το 2015 και 2016 και ουσιαστικά προετοιμάζουν το έδαφος για να ζητήσουν νέο μνημόνιο.

Όσο και αν η στάση των δανειστών είναι παράλογη, άλλο τόσο παράλογη είναι και οι στάση

των ημετέρων. Δεν είναι αρκετό να εξορκίζουμε τη λιτότητα και το μνημόνιο, χρειάζεται να κάνουμε αυτά που πρέπει για να δώσουμε τέλος στο λιτότητα. Ο σοφός λαός λέει «δεν φθάνει να εξορκίζεις το σκοτάδι, άναψε ένα κερί».

Πριν ένα χρόνο ακριβώς, οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Στουρνάρας και Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης, μετά από ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών έδωσαν εντολή στο ΚΕΠΕ και στο ΙΟΒΕ να συντάξουν εντός πενταμήνου μελέτη για το αναπτυξιακό πλάνο της χώρας τα επόμενα χρόνια κάνοντας χρήση και των μελετών που έχουν συντάξει στο παρελθόν η McKinsey και η Boston Consulting Group για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδος.

Το σχέδιο προέβλεπε τη μελέτη τριών κρίσιμων θεμάτων: το μακροοικονομικό πλαίσιο της οικονομίας το 2020, δηλαδή τους στόχους για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας για το 2020, τους κλάδους που θα αποτελέσουν το μοχλό της ανάπτυξης και θα διασφαλίσουν την επίτευξη των μακροοικονομικών στόχων, και τέλος με τι τρόπο θα φτάσουμε εκεί. Ο συντονισμός και η παρακολούθηση της μελέτης είχε ανατεθεί στο ΣΟΕ (Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων).

Ο χρονικός ορίζοντας της μελέτης προβλεπόταν να είναι περίπου πέντε μήνες, ώστε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης να χρησιμοποιηθούν για το σχεδιασμό του ΕΣΠΑ και την ενημέρωση των αγορών και του κόσμου, για το πώς η κυβέρνηση βλέπει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

Πρόσφατα, πριν τρείς περίπου μήνες, σε ομιλία του ο Jeffrey Sachs, του Columbia University, παγκόσμια αυθεντία σε θέματα αναδιάρθρωσης της οικονομίας, τόνισε ότι χρειάζεται αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας που να στηρίζεται στις εξαγωγές γιατί στα προσεχή χρόνια τόσο η δημόσια όσο και η ιδιωτική κατανάλωση δεν μπορούν να αυξηθούν. Κατά τον Jeffrey Sachs, μόνο ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας με έμφαση στις εξαγωγές μπορεί να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο, να βγάλει την οικονομία από την κρίση και να ενισχύσει την απασχόληση και το εισόδημα, διασφαλίζοντας παράλληλα και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Όμως, αυτό το μοντέλο χρειάζεται σοβαρή μελέτη ως προς την υλοποίησή του, ειδικότερα στα θέματα αναδιάρθρωσης της οικονομίας, κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού που να υποστηρίζει την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού από μια οικονομία με έμφαση στις υπηρεσίες σε μια οικονομία με έμφαση στην παραγωγή και τις εξαγωγές, τον τρόπο και το είδος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την επιλογή των παραγωγικών τομέων αιχμής, ώστε να προκύπτει η ενίσχυση της απασχόλησης, η αύξηση του εισοδήματος και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους με αδιάσειστα στοιχεία για τη διαπραγμάτευση με την τρόϊκα .

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση, δεν έχουμε δει να έχει δημοσιοποιηθεί κάποιο σχέδιο για το αναπτυξιακό πλάνο της χώρας τα επόμενα χρόνια. Το μόνο που στην πράξη είδαμε, όσον αφορά στις επενδύσεις Ελλήνων, είναι τα στοιχείς που δείχνουν ότι τα όποια μικρά διαθέσιμα κεφάλαια, διατίθενται σε μεγάλο βαθμό για ίδρυση καρετεριών, κομμωτηρίων και σουβλακερί.

Αποτέλεσμα της έλλειψης αναπτυξιακού σχεδιασμού, είναι να υπονομεύεται η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας με την τρόϊκα και να είναι άνευ ουσίας οι εξορκισμοί του μνημονίου και της λιτότητας.

Original article: ΔΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΟΣΟ ΔΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟ – ΛΕΙΠΕΙ Η ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα