Ε. Τσακαλώτος και Α.Ξανθός στο Ρέθυμνο για Οικονομία και Υγεία

Μέτρα στήριξης της εργασίας, με έμφαση και σε άλλους κλάδους, όπως είναι οι αγρότες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού, ζήτησε από το Ρέθυμνο όπου βρέθηκε σήμερα  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τομεάρχης οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής βόρειου τομέα Αθηνών που ήταν ομιλητής σε εκδήλωση όπου διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική

Συμμαχία με θέμα: «Πανδημία, επιπτώσεις στην οικονομία και η αριστερή-προοδευτική απάντηση».

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει όσα θα έπρεπε για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας πως φέτος θα καταγράψει μια ύφεση της τάξεως του 10%. Ο ίδιος επεσήμανε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιοτική ανάκαμψη. Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Τσακαλώτος είπε:

«Είμαστε σε μια πολύ σημαντική φάση. Η ευρωπαϊκή σύνοδος συζητά τι βοήθεια μπορεί να δώσει. Εμείς κοιτάμε αυτή η κρίση που είναι πολλαπλή, υγειονομική, οικονομική, κοινωνική κλιματολογική. Φοβόμαστε ότι θα έχουμε νέα κύματα ανέργων και φτωχοποίηση της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι δεν έχει κάνει αρκετά στο οικονομικό κομμάτι η κυβέρνηση και φοβόμαστε ότι δεν έχει πάρει στα σοβαρά το ταμείο ανάκαμψης για την ποιότητα και την ποσότητα της ανάκαμψης. Ότι έχει γίνει θα γίνει για τη ύφεση φέτος. Νομίζω η κυβέρνηση έχει αργήσει και θα έχουμε μια ύφεση 10%. Το σημαντικό είναι η ποιότητα της ανάκαμψης που μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ούτε από την ΤτΕ ούτε από τους διεθνείς οργανισμούς μια ποιοτική ανάκαμψη. Η ποιοτική ανάκαμψη αφορά τη στήριξη του κόσμου της εργασίας, με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων. Με αναστολές φόρων και πληρωμών και επιστρεπτέα βοήθεια όταν δεν έχεις τζίρο αυτό δεν σε βοηθάει καθόλου.

Η κυβέρνηση έπρεπε εμπροσθοβαρώς να είχε κάνει περισσότερα και τώρα χρειάζεται να σκύψει πάνω σε συγκεκραμένα προβλήματα της ανάπτυξης, στην Κρήτη για τον τουρισμό, για τον αγροτικό τομέα. Πρέπει να δούμε ποιοι είναι ευάλωτοι, ποιο χρειάζονται βοήθεια και να βοηθήσουμε όσους κλάδους έχουν ανάγκη γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει μόνο με μπετόν και τον τουρισμό».

Ο τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΕ τόνισε πως αν δεν υπάρξουν συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο τότε πολλές χώρες του νότου θα αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η Ε.Ε έχει μια αρχή που δεν βοηθά αυτή τη στιγμή: Να μην κάνουμε τίποτα σήμερα αλλά να το αφήσουμε για αύριο. Αυτό ίσχυε και ήμουν εγώ στο Eurogroup, συνεχίζεται και σήμερα αυτή η γραμμή. Η διαφορά με όταν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση είναι ότι τώρα πολλές χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα και η Ισπανία και η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία και είναι τώρα η στιγμή οι χώρες αυτές να κάνουν συμμαχίες και να επιβάλλουν μια διαφορετική Ευρώπη με διαφορετική αρχιτεκτονική οικονομική και χρηματοπιστωτική, γιατί αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η απόκλιση στις οικονομίες και στα κράτη μέλη δεν βλέπουμε τη σύγκληση και μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να ζήσει όταν υπάρχουν χώρες που έχουν διαφορετική οικονομική αποτελεσματικότητα. Αν δεν λύσουν το θέμα μέσα σε δυο -τρία χρονιά θα υπάρχει πολύ μεγάλη κρίση για όλες τις χώρες του νότου και σε επίπεδο ανάπτυξης και στο χρέος και στα οικονομικά προβλήματα που έχουν».

Ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια νέα φάση της πανδημίας με ανησυχητική έξαρση κρουσμάτων και υπογράμμισε:

«Οφείλει η κυβέρνηση το υπουργείο Υγείας και συναρμόδιοι φορείς να βελτιώσουν τα αντανακλαστικά τους, να ενισχυθεί η επιδημιολογική επιτήρηση σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, να αυξηθεί το τεστ στις πύλες εισόδου με στοχευμένο τρόπο αλλά και στους τουριστικούς προορισμούς αλλά κυρίως να υπάρχει δυνατότητα όταν βρεθεί ένα ύποπτο κρούσμα να διερευνηθεί γρήγορα-υπάρχουν γρήγορα μοριακά τεστ με τα οποία πρέπει να εφοδιαστούν οι υγειονομικές δομές της χώρας ώστε να περιορίσουμε τον κίνδυνο διασποράς και να αποτρέψουμε το σενάριο μιας γενικευμένης έξαρσης που θα μας βάλει σε μεγάλη περιπέτεια. Θεωρώ ότι αυτό απαιτεί περαιτέρω μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας, τα οποία δεν έχουν γίνει. Υπάρχει συγκεκριμένη κριτική που κάνουμε στη κυβέρνηση, η οποία αφορά στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με προσλήψεις συμβασιούχων, χωρίς να υπάρχει μια μόνιμου χαρακτήρα παρέμβαση που θα θωρακίσει το σύστημα υγείας και θα αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη του δημόσιου συστήματος υγείας».

Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι: «Οι κρίσεις δημόσιας υγείας για να αντιμετωπιστούν θέλουν πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις. Εμείς το κάναμε αυτό απλόχερα την πρώτη περίοδο της πανδημίας. Δεν μπορεί όμως η κυβέρνηση να ζητά κοινωνική και πολιτική συναίνεση σε αυτή τη φάση, τη στιγμή που δηλητηριάζει με δικές της πρωτοβουλίες το πολιτικό κλίμα, δημιουργεί κλίμα τοξικότητας στην πολιτική αντιπαράθεση, δρομολογεί παρεμβάσεις αυταρχικού χαρακτήρα, καταστολής, κινητοποίησης, αποτροπής διαδηλώσεων, ασφυκτικού έλεγχου των μίντια δημιουργεί υγειονομική ζώνη προστασίας της ίδιας της κυβέρνησης από την αυξανόμενη δυσφορία της κοινωνίας. Νομίζω αυτό το περιβάλλον δεν βοηθά την αναγκαία συστράτευση απέναντι σε ένα σημαντικό κίνδυνο που απειλεί όλο τον κόσμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα