ΕΕ – Μ.Βρετανία: Συμβιβασμός “χειρουργικής ακρίβειας” – Brexit τέλος

Τέλος καλό, όλα καλά. Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για τη σχέση ΕΕ- Μ.Βρετανίας, υπήρξε ένας “χειρουργικής ακρίβειας” συμβιβασμός που ικανοποιεί τόσο την ευρωζώνη, όσο και τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τώρα, θα εισηγηθείσ τους Βρετανούς να πουν “ναι” στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα που θα γίνει στους προσεχελις μήνες. Brexit τέλος λοιπόν…

ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε ότι δεν

θα εκχωρηθεί στη Βρετανία η δυνατότητα να ασκεί βέτο σε αποφάσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ χθες βράδυ.

“Δεν θα υπάρξει βέτο και το κείμενο (της συμφωνίας) το λέει πολύ καθαρά”, σημείωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Η Γαλλία ειδικά αντιτασσόταν στην παραχώρηση της δυνατότητας στη Βρετανία να ασκεί βέτο σε αποφάσεις της ευρωζώνης, στην οποία το Λονδίνο δεν ανήκει.

ΤΙ ΠΗΡΕ Η Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ορισμένες από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.

Ειδικότερα, σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της Ε.Ε. πρόκειται να συμπεριληφθούν μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από τη διαδικασία της «ολοκλήρωσης», καθώς και η «δίκαιη αντιμετώπιση» των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην Ευρωζώνη και τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα των εργαζομένων, η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της. Παράλληλα, θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΤ.ΚΑΜΕΡΟΝ

Την πεποίθηση πως η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. είναι αρκετή για να προτείνει την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Όπως ανέφερε ο κ. Κάμερον, η χώρα του πρέπει να ανταποκριθεί και στις ανησυχίες του βρετανικού λαού, ενώ υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελέσει ποτέ τμήμα ενός ευρωπαϊκού «υπερκράτους».

«Σήμερα απαντήθηκαν τα τέσσερα ερωτήματα που θέτει ο βρετανικός λαός» ανέφερε και σημείωσε ότι πρώτο του μέλημα ήταν να προστατευθεί η Βρετανία. Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την ομόφωνη απόφαση.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξήγησε ότι εξασφάλισε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την οποία παραχωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως δήλωσε ο κ. Κάμερον, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε ότι όλα τα νομίσματα θα τυγχάνουν του ίδιου σεβασμού, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα φροντίσει ώστε οι Βρετανοί επιχειρηματίες να μην αντιμετωπίσουν εμπόδια επειδή η χώρα βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης. Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι την οριστική απόφαση θα τη λάβουν οι Βρετανοί πολίτες, μέσω του δημοψηφίσματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα