ΕΦΗ ΧΑΛΑΤΣΗ – ΑΡΘΡΟ: Η Ευρωπαϊκή Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική

23:52 5/5/2014 - Πηγή: BankWars

Είναι γνωστό και μάλλον κοινώς αποδεκτό ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα αλλά ταυτόχρονα και το πιο «δυνατό χαρτί» της χώρας μας σε σχέση με την αναπτυξιακή της προοπτική, αφορά κυρίως σε δύο βασικές οικονομικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη θάλασσα και που παραδοσιακά οι Ελληνικές επιχειρήσεις διαπρέπουν και πρωτοπορούν, τη ναυτιλία και τον τουρισμό. Η ελληνόκτητη ποντοπόρος ναυτιλία παραμένει σταθερά πρώτη στον κόσμο, τόσο σε μέγεθος όσο και σε δυναμική ενώ και ο ελληνικός τουρισμός, έχει τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Η πρωτοκαθεδρία της ναυτιλίας είναι

ακόμη πιο εμφατική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρέχοντας στην Ελλάδα προνομιακή θέση, αναγνώριση μεταξύ των εταίρων της καθώς και ισχυρή επιρροή στη χάραξη ευρωπαϊκών πολιτικών για τα θέματα αυτά.

Η κοινή Ευρωπαϊκή θαλάσσια πολιτική, η οποία διαμορφώνεται και εξελίσσεται εδώ και πάνω από μισό αιώνα, έχει κατά τα τελευταία χρόνια περισσότερο από ποτέ εστιάσει στην ανάγκη ανάπτυξης οριζόντιων δράσεων ολιστικής παρά τομεακής προσέγγισης, που αφορούν στις θεματικές συνιστώσες της όπως: το θαλάσσιο περιβάλλον, τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, την κλιματική αλλαγή, την αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, τις βιώσιμες αλιευτικές δραστηριότητες, τη γαλάζια βιοτεχνολογία, τη θαλάσσια και ναυτιλιακή έρευνα και καινοτομία, την ενέργεια και τις νέες πράσινες τεχνολογίες, τη ναυπηγική βιομηχανία και το ναυτιλιακό εξοπλισμό, την ασφαλή και βιώσιμη εκμετάλλευση των θαλάσσιων ορυκτών κοιτασμάτων, την κινητικότητα και τις μεταφορές, τις θαλάσσιες και συνδυασμένες μεταφορές, την ακτοπλοΐα, το θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, την κρουαζιέρα και τη νησιωτική ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της λεγόμενης Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής επιδιώκει να παράσχει μια πιο συνεκτική προσέγγιση για τα θαλάσσια θέματα, εστιάζοντας σε ζητήματα που δεν εμπίπτουν στην πολιτική ενός μόνο τομέα και απαιτούν τον συντονισμό διαφόρων τομέων και φορέων. Λαμβάνονται υπόψη οι αλληλεξαρτήσεις των κλάδων και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που έχουν ως επίκεντρο τη θάλασσα, ανεξάρτητα αν το θέμα αφορά τη ναυσιπλοΐα και τα λιμάνια, την αιολική ενέργεια, τη θαλάσσια έρευνα, την αλιεία ή τον τουρισμό. Μια απόφαση σε έναν τομέα μπορεί να επηρεάσει όλους τους άλλους (π.χ. η λειτουργία ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη ναυσιπλοΐα, που με τη σειρά τους θα έχουν επιπτώσεις στα λιμάνια). Παράλληλα εξοικονομείται χρόνος και χρήματα ενθαρρύνοντας τις χώρες να ανταλλάσσουν στοιχεία διαφόρων τομέων πολιτικής, και να συνεργάζονται αντί να εργάζονται χωριστά για διάφορες πτυχές του ίδιου προβλήματος.

Παρόλα αυτά η πρόκληση για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξειδίκευση δράσεων και πολιτικών από την Ε.Ε στο πλαίσιο εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής παραμένει ανοικτή και πάντα επίκαιρη. Η κατεύθυνση όμως των πολιτικών δεν είναι πάντα δεδομένη και αυτονόητη. Οι ευρωπαϊκές προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, όπως εκφράζονται κυρίως μέσω των σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι διαχρονικά από τους βασικούς και πρωτοποριακούς υποστηρικτές ανθρωποκεντρικών, ρεαλιστικών, σύγχρονων προσεγγίσεων για τη θάλασσα και τη ναυτιλία.

Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, που επενδύει και προσδοκά πολλά από τις συναφείς με τη θάλασσα δραστηριότητες στην προσπάθεια ανάκαμψης, ανάπτυξης και οριστικής εξόδου από την κρίση, η κατεύθυνση των Ευρωπαϊκών πολιτικών είναι κρίσιμη. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν στις Ευρωεκλογές να ενισχυθούν πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν μεταρρυθμίσεις και δράσεις, με τρόπο ορθολογικό, σύγχρονο, αποφασιστικό και τεκμηριωμένο, χωρίς δογματισμούς, δαιμονοποιήσεις, ή συντηρητικές αναστολές και προσκολλήσεις.

* Η Έφη Χαλάτση είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με την ΕΛΙΑ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων καθώς και πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Original article: ΕΦΗ ΧΑΛΑΤΣΗ – ΑΡΘΡΟ: Η Ευρωπαϊκή Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα