ΕΚΤ: Κίνδυνος για διόρθωση στις τιμές των ακινήτων

Η οικονομική ανάκαμψης της Ευρωζώνης έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους που σχετίζονται με την πανδημία και απειλούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ωστόσο οι υψηλές αποτιμήσεις σε κάποιες αγορές όπως σε αυτήν των ακινήτων και τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους συνιστούν λόγους για να μην υπάρξει εφησυχασμός.

Ταυτόχρονα, οι πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού και η πρόσφατη άνοδος των τιμών της ενέργειας θα μπορούσαν να επιφέρουν προκλήσεις για την οικονομική ανάκαμψη και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Ο κίνδυνος για διόρθωση τιμών έχει αυξηθεί

σε ορισμένες αγορές όπως των ακινήτων και χρηματοπιστωτικών αγορών.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSR) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την οποία δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη.

Η αυξημένη ζήτηση για ακίνητα εν μέσω της πανδημίας έσπρωξε τις τιμές των κατοικιών κατά 7% υψηλότερα, ο ταχύτερος ρυθμός από το 2006, όπως αναφέρεται στην έκθεση και ο κίνδυνος για διόρθωση στις τιμές των ακινήτων είναι ορατός τόσο στις τιμές των κατοικιών όσο και στους εμπορικούς χώρους.

Μάλιστα σε χώρες όπως οι Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία η αγορά κατοικίας εμφανίζει σημάδια υπερθέρμανσης, από τη στιγμή που ο κατασκευαστικός κλάδος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ζήτησης.

«Παρά την ανάκαμψη που καταγράφεται στο κατασκευαστικό κλάδο, οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και η αύξηση στο κόστος από τις τιμές των πρώτων υλών, ορθώνουν εμπόδια στον κλάδο και στην ικανότητά του να ικανοποιήσεις τη ζήτησ, γεγονός που ασκεί ανοδική πίεση στις τιμές των κατοικιών», σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Ενώ η αγορά των prime ακινήτων ανακάμπτει, οι προοπτικές είναι «ιδιαίτερα κακές» για τα εμπορικά ακίνητα χαμηλότερης ποιότητας, καθώς η τηλεργασία, οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία και η τάση για απόκτηση κτιρίων ενεργειακά πιο αποδοτικά, στρέφουν τη ζήτηση προς την πρώτη κατηγορία, όπως αναφέρει η έκθεση.

Από την άλλη, όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, οι κίνδυνοι για υψηλό ποσοστό κατάρρευσης των επιχειρήσεων όπως και για καταγραφή ζημιών στις τράπεζες, είναι πλέον «σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι πριν από έξι μήνες. Όμως οι κίνδυνοι από την πανδημία δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς».

Σύμφωνα με την έκθεση, κατά μέσο όρο οι εταιρικές χρεοκοπίες έχουν βρεθεί σε επίπεδα χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, με τις  πτωχεύσεις να είναι κατά 15% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα