ΕΛΛΑΔΑ-ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: Θα υπογράψουμε τα πάντα και θα βρεθούμε στην άνοιξη του 2014…
Τι πραγματικά συμβαίνει με τη δεύτερη αξιολόγηση; Τι θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου; Θα έχουμε συμφωνία που θα την ακολουθήσουν οι συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι και η εξ αυτού αναβάθμιση της οικονομίας από τους ξένους οίκους ή θα υπάρξει ρήξη και θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές;
Τα δεδομένα που έχουμε είναι τα εξής:
1.Πολιτικά, κανένας δεν θέλει εκλογές.
Και ο Τσίπρας; Η απάντηση είναι απλή: Εγκλωβίστηκε και δεν έχει άλλη λύση, παρά να κάνει ό,τι πιο ανώδυνο για την κοινωνία μπορεί, ελπίζοντας πως με την εφαρμογή του προγράμματος του μνημονίου, θα …χαράξει η ημέρα των θετικών προσδοκιών για την ανάπτυξη και θα έχει έτσι σενάριο (“εμείς βγάλαμε τη χώρα από την κρίση”) για να αντιμετωπίσει τις εκλογές του …2019.
2. Το πιο μεγάλο θέμα της διαπραγμάτευσης, δεν είναι ούτε τα εργασιακά, ούτε τα τραπεζικά. Είναι αυτό που αφορά στους στόχους για τα πλεονάσματα μετά το 2018. Οι δανειστές, μέχρι στιγμής, επιμένουν στο 3,5% έως το 2020, εντάσσουν αυτή την πρόβλεψη στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και ζητούν να αποτυπωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2020 που θα πρέπει να κατατεθεί έως τον Μάιο του 2017. Μάλιστα, το ΔΝΤ επιμένει να προσδιοριστούν από τώρα και τα πρόσθετα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν δεν επιτυγχάνεται αυτό το 3,5%. Και τα μέτρα αυτά, δεν μπορεί να είναι άλλα, παρά μειώσεις συντάξεων, μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, περικοπές – απολύσεις στο Δημόσιο…
3. Σήμερα, στην συνεδρίαση του EuroWorking Group, δεν πρόκειται να έχουμε συμφωνία. Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου, Σταθάκη και Παπαδημητρίου το Σάββατο, καταγράφηκαν οι διαφωνίες:
-Στα εργασιακά: Διαπιστώνεται τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ και μικρότερες διαφορές με τους εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται την θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Στις ομαδικές απολύσεις οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση. Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει επίσης στην θέσπιση του lock out.
–Στο θέμα των χρεών στο δημόσιο και των κόκκινων δανείων παραμένουν ανοικτά θέματα. Το βασικό είναι αν θα κουρευτούν οφειλές επιχειρήσεων – ιδιωτών από ΦΠΑ, κάτι στο οποίο δεν συμφωνεί η ελληνική πλευρά, αλλά και αν θα κουρευτούν τα «πανωτόκια» στα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες.
Τα δύο αυτά θέματα, που είναι ουσιαστικά για τους οφείλοντες και τους δανειολήπτες, εξετάζονται “τεχνικά”, καθώς:
α. το δημόσιο, αν κουρέψει τον ΦΠΑ χάνει έσοδα που πρέπει να καλύψει, κουρεύει ποσά που έχουν εισπραχθεί από τους οφείλοντες και δεν έχουν αποδοθεί και δίνει επίσης ένα “λάθος σήμα” στους φορολογούμενους που λέει “παρανομείτε και όλα κουρεύονται”.
β. οι τράπεζες, κουρεύοντας τα πανωτόκια, δημιουργούν πρόσθετο πρόβληματάξεις του κουρέματος δανείων. (λογιστικό) στους ισολογισμούς τους, ενώ δεν αποκλείεται, νομικά, να εγερθεί θέμα κουρέματος πανωτοκίων και από οφειλέτες οι οποίοι δεν θα υπαχθούν στις γενικότερες διατάξεις κουρέματος των δανείων τους.
– Στο ασφαλιστικό, που η κυβέρνηση λέει πως “έχει κλείσει με την πρώτη αξιολόγηση”, οι μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει εξετάζονται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Προβλέπεται ότι όλες οι συντάξεις θα μπουν σε διαδικασία επανυπολογισμού ως τον Δεκέμβριο της προσεχούς χρονιάς, ενώ θα αναθεωρηθεί ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ και σταδιακά θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ.
– Στα δημοσιονομικά, οι δανειστές επιμένουν σε κατάργηση φοροαπαλλαγών, (όπως η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος, η έκπτωση ιατρικών δαπανών και το ειδικό καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης των ναυτικών) αλλά και σε περικοπή επιδομάτων, όπως το επίδομα θέρμανσης το φοιτητικό επίδομα και τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγούνται μέσω του ΟΓΑ σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
4. Δύσκολα θα υπάρξει τελική λύση – απόφαση για όλα αυτά στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Και θετική πολιτική απόφαση να ληφθεί, οι …λεπτομέρειες “καίνε”. Και η πιο σημαντική…λεπτομέρεια, είναι ότι η υπόσχεση που πήρε η Ελλάδα από τα τέλη του 2012 για ρύθμιση του χρέους της, ούτε τώρα θα υλοποιηθεί στη σοβαρή της διάσταση. Είναι γνωστό σε όλους, ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, για τα οποία γίνεται όλος αυτός ο αγώνας, ΔΕΝ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟ. (Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάμονται η επιμήκυνση 4-5 χρόνια, η μείωση επιτοκίων με μεσοσταθμικό επιτόκιο 1,3% με 1,45% και η μετατροπή των 27,5-33 δισεκ. ομολόγων EFSF σε μακροπρόθεσμα ομόλογα 30 ετών)
Άρα, η ουσιαστική βιωσιμότητα παραπέμπεται για μετά το 2018, όπως άλλωστε έχει πει και ο Σόιμπλε…
Συμπέρασμα: Περίπτωση να μην κλείσει πολιτικά η αξιολόγηση, μάλλον δεν υπάρχει. Η Ελλάδα, φορτωμένη με νέα μέτρα και προαπαιτούμενα, θα προσπαθήσει να φθάσει μέσα στο 2017, εκεί που ήταν την άνοιξη του 2014. Και επειδή η υπόθεση είναι …καρμπόν, όπως και τότε, έτσι και τώρα, η Ελλάδα θα βγεί στις αγορές, με νέα “προστατευμένη”, πολύ μικρή έκδοση, ομολόγων 3ετούς διάρκειας. Οι μόνοι που θα δουν τότε …φως στα οικονομικά τους, θα είναι οι ενασχολούμενοι με το Χρηματιστήριο. Όλοι οι υπόλοιποι, θα περιμένουν την ανάπτυξη, η οποία, ακόμα και αν έλθει σε αριθμούς (2,7% ), δεν πρόκειται να γίνει αισθητή πριν περάσει τουλάχιστον ένα έτος...
Βασίλης Βαλαμβάνος, vasval9@gmail.com
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μόνο Τσίπρας και Χίγκινς από Ευρώπη στην Κούβα για τον Κάστρο
- Ν. Νικολόπουλος: Χαρίζουν 20 εκατ. ευρώ σε Χανιώτη ξενοδόχο
- Κορινθία: Νεκρός 43χρονος από ανατροπή αυτοκινήτου
- Καζάριαν (Japonica): Το πραγματικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο... 45% του ΑΕΠ!
- Τα πασίγνωστα μέλη της πιο «διαβόητης» μυστικής κοινότητας
- Kazerian: Το πραγματικό χρέος της Ελλάδας είναι στο 45% του ΑΕΠ
- Τι λέει το Μαξίμου για τη συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί και την πρόταση Τσακαλώτου
- Σε δύο ξενοδοχεία σε Βραχάτι Κορινθίας και Κεφαλονιά 3,3 εκατ. ευρώ από επιχορηγήσεις
- Απεσύρθη διάταξη ως "φωτογραφική"
- Πόσο θα κοστίσει η εξαγορά της Actelion από την Johnson & Johnson
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Ν. Νικολόπουλος: Χαρίζουν 20 εκατ. ευρώ σε Χανιώτη ξενοδόχο
- ΕΛΛΑΔΑ-ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: Θα υπογράψουμε τα πάντα και θα βρεθούμε στην άνοιξη του 2014…
- Κ.Μίχαλος: Στην αγορά επικρατεί ασφυξία εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της έλλειψης ρευστότητας
- Π. Καμμένος: Λύση Κυπριακού με στρατεύματα κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΕΛΛΑΔΑ-ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: Θα υπογράψουμε τα πάντα και θα βρεθούμε στην άνοιξη του 2014…
- Π. Καμμένος: Λύση Κυπριακού με στρατεύματα κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει
- Ν. Νικολόπουλος: Χαρίζουν 20 εκατ. ευρώ σε Χανιώτη ξενοδόχο
- Κ.Μίχαλος: Στην αγορά επικρατεί ασφυξία εξαιτίας της υπερφορολόγησης και της έλλειψης ρευστότητας
- Μοσκοβισί: Πρέπει οπωσδήποτε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος
- Κούβα: Χιλιάδες άνθρωποι στην πρώτη τελετή στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο
- Σε εκλογική ετοιμότητα κάλεσε τα στελέχη του ο Β. Λεβέντης
- Ευ. Τσακαλώτος: Μειώστε πλεονάσματα, να μειώσουμε φόρους – Δεν υπάρχει χρέος χωρίς αξιολόγηση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Καζάριαν (Japonica): Το πραγματικό χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο... 45% του ΑΕΠ!
- Τι λέει το Μαξίμου για τη συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί και την πρόταση Τσακαλώτου
- Στο κόκκινο η Ευρώπη, στον "πάτο" οι ιταλικές τράπεζες
- Διαγωνισμός: Κερδίστε προσκλήσεις για την παράσταση «Ο Τομ Τιριτόμ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δύο»
- Υπ. Υποδομών: Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ
- Συνάντηση Κορκίδη με τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Σμύρνη
- H Santander δεν θα διαχωρίσει τις δραστηριότητες μετά το Brexit
- Κορινθία: Νεκρός 43χρονος από ανατροπή αυτοκινήτου
- Συμφωνία Δύσης - Ρωσίας - Κίνας για νέες κυρώσεις στη Β. Κορέα
- Μπάσκετ: Η Δόξα Λευκάδας ανακοίνωσε τον Τζόνσον