Ελλάδα σε ΟΗΕ: Αβάσιμες οι τουρκικές αιτιάσεις περί καθεστώτος στρατικοποίησης νησιών
Με επιστολή που απέστειλε η Ελληνίδα Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του εν λόγω Οργανισμού σήμερα, η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας σχετικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η σύνδεση του καθεστώτος αυτού με την ελληνική κυριαρχία, είναι
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν, τονίζεται ότι το σύνολο της επιχειρηματολογίας που περιέχεται σε σχετική επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου, που είχε σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πριν από μερικές ημέρες, επίσης απορρίπτεται, καθώς πέρα από το γεγονός ότι νομικά και πραγματικά είναι αβάσιμη, είναι επίσης αυθαίρετη και έγινε κακή τη πίστει.
Περαιτέρω, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως με την επιστολή της Ελληνίδας Μονίμου Αντιπροσώπου αποδομείται η τουρκική επιχειρηματολογία, και παράλληλα υπογραμμίζεται αναλυτικά η τουρκική παράνομη και προκλητική συμπεριφορά στην ευρύτερη περιοχή, αρχής γενομένης από το casus belli.
Ν. Δένδιας: «Το Διεθνές Δίκαιο είναι πάντα ο πυλώνας για εμάς»
Τη σημασία του Διεθνού Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για τη χώρα μας, ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που βραβεύθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης Διεθνούς Δικαίου Τέλντερς 2021 (Telders International Law Moot Court Competition), κατακτώντας την 1η θέση και το βραβείο Max Huber.
«Το Διεθνές Δίκαιο είναι πάντα ο πυλώνας για εμάς, διαχρονικά ως χώρα και επί όλων των κυβερνήσεών της» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών και τους εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια, αλλά και εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργείου Εξωτερικών και συνολικά της χώρας. Απευθυνόμενος στους βραβευθέντες φοιτητές, είπε πως το γεγονός ότι διακρίθηκαν σε έναν διαγωνισμό «γι’ αυτό που για εμάς αποτελεί πυλώνα πολιτικής, έχει εξαιρετική σημασία».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Νίκος Δένδιας στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ειδικότερα, ανέφερε πως η χώρα επιδεικνύει τεράστιο ενδιαφέρονόσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι μόνο για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Υπενθύμισε δε, τις δύο συμφωνίες που έκλεισε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, σημειώνοντας ότι «με την Αλβανία είμαστε πολύ κοντά στο να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό».
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την UNCLOS, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «δεν το βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο, διότι η Τουρκία αρνείται την UNCLOS κατ’ αρχήν». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι «σαν να προσπαθείς να λύσεις μια άσκηση Γεωμετρίας και εσύ να χρησιμοποιείς Ευκλείδεια Γεωμετρία όπου υπάρχουν παράλληλοι και ο άλλος να χρησιμοποιηθεί μια άλλη Γεωμετρία για παράδειγμα, στην οποία δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Με αυτό τον τρόπο προσέγγισης δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί άσκηση από κοινού».
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η UNCLOS καθίσταται πλέον ο κοινός τόπος παγκοσμίως και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν την έχουν προσυπογράψει, αλλά παρά ταύτα ο νέος υπουργός Εξωτερικών ο Άντονι Μπλίνκεν, εδώ και λίγες εβδομάδες ευθέως τοποθετήθηκε υπέρ της και μάλιστα υπέρ της υπογραφής της από τη χώρα του. Και υπάρχει μια πολύ μεγάλη σειρά χωρών πέραν της Μεσογείου (Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία, Ινδονησία, Βιετνάμ) για τις οποίες η UNCLOS έχει πολύ μεγάλη σημασία. Έχει μεγάλη σημασία και πέραν της περιοχής μας, ότι η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο στο εμπορικό ναυτικό. «Η ελευθερία των θαλασσών έχει μια τεράστια σημασία για όλη την ανθρωπότητα. Αλλά για μια σχετικά μικρή χώρα, το να είναι παγκοσμίως η πρώτη ναυτική δύναμη είναι ένα τεράστιο αβαντάζ που της δίνει έναν βαρύνοντα λόγο στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας. Άρα, θα έλεγα ότι και το υπουργείο χρειάζεται τεχνογνωσία στον συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος αναπτύχθηκε ραγδαία μετά τη δεκαετία του ’80. Και μετά τη δεκαετία του ’90 μάλιστα, για εμάς κατέστη και το κύριο θέμα και πολιτικής μας» τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή σχετικά με το πόσο επηρεάζει η εξωτερική πολιτική την εσωτερική πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών, αφού ανέφερε πως στην Ελλάδα ιστορικά, εθνικοί διχασμοί δημιουργήθηκαν εξαιτίας θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ότι σε αυτή τη συγκυρία, συνολικά η ελληνική κοινωνία αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος, έδειξε μία τεράστια ωριμότητα απέναντι στην κρίση. «Έχει καταφέρει η ελληνική κοινωνία να ξεφύγει από τα διχαστικά πλαίσια αντιμετώπισης των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής και να έχει μία περίπου ενιαία κατανόηση για τις παραμέτρους και το συμφέρον της πατρίδας μας. Και αυτό νομίζω είναι μία πολύ μεγάλη κατάκτηση, που οφείλει και πρέπει να διατηρηθεί. Δίνει δε πολύ μεγάλες δυνατότητες σε όποιον εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, είτε είναι ο πρωθυπουργός, ο κύριος Μητσοτάκης, είτε εγώ ως υπουργός Εξωτερικών, όταν ο συνομιλητής σου ξέρει ότι στην πραγματικότητα εκφράζεις το σύνολο του πολιτικού συστήματος της πατρίδας σου και όχι ένα συγκεκριμένο κόμμα. Νομίζω ότι σε αυτό η χώρα έχει καταφέρει κάτι το εξαιρετικά σημαντικό. Και σας λέω, κατ’ αντίθεση με το παρελθόν, όταν ‘καταφέρναμε’ πάντοτε να διχαστούμε» σημείωσε.
Τέλος, σχετικά με το αν θα έχουν μεγάλη σημασία τα ζητήματα ενέργειας στο μέλλον, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι έχουν ήδη. Η μεταφορά ενέργειας, οι αγωγοί, η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, είναι κάτι το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ τα πράγματα, ίσως σε βαθμό κυρίαρχο πια, εξήγησε, εκτιμώντας ότι η ενέργεια θα καταστεί κυρίαρχος παράγοντας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την «εξαιρετικά στρατηγική θέση μεταφοράς ενέργειας» της χώρας μας.
Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε ότι η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, θα μας οδηγήσει πάρα πολύ σύντομα στις ανανεώσιμες πηγές και στην ανάγκη μεταφοράς ενέργειας από εκεί που μπορεί να παραχθεί με χαμηλότερο κόστος, για να υπηρετήσει την ανάπτυξη της Ευρώπης και του πλανήτη».
Τέλος, ο Νίκος Δένδιας ευχήθηκε στην ομάδα των φοιτητών «και εις ανώτερα» και αν το επιθυμούν, να βοηθήσουν τη χώρα υπηρετώντας κάποια στιγμή και στο υπουργείο Εξωτερικών, είτε στην Ειδική Νομική του Υπηρεσία, «η οποία είναι η ραχοκοκαλιά της χώρας σε όλες τις προσπάθειες αυτών των χρόνων να αποδείξει τα δίκαιά της», είτε για τις θαλάσσιες περιοχές της χώρας, είτε για τα ευρύτερα δικαιώματά μας.
Σημειώνεται, πως σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, την ομάδα αποτελούσαν οι φοιτητές του τρίτου και τέταρτου έτους Διονυσία Βανικιώτη, Ευάγγελος-Ιωάννης Αράπης και Μιχαήλ Μόσχος και πως στην Εικονική Δίκη 2021 συμμετείχαν 30 ομάδες φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας. Η συνάντηση με την ομάδα φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην αίθουσα συνεδριάσεων «Καποδίστριας» και στο γραφείο του υπουργού.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μόσιαλος: Τα Χριστούγεννα ή λίγο αργότερα θα έχουμε τα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας κατά του Covid-19
- Volkswagen: Σε προχωρημένες συνομιλίες για εξαγορά της Europcar έναντι 2,5 δισ. ευρώ
- Γαλλία: Ο υπουργός Υγείας εμβολίασε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες την υφυπουργό Οικονομικών
- Αρχίζει η πίεση για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων
- Τζακ ποτ στο Τζόκερ
- ΟΑΕΔ-Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πότε σταματούν οι αιτήσεις για 121 προσλήψεις
- Προσήχθη μελισσοκόμος για την πυρκαγιά σε Σταμάτα, Ροδόπολη, Διόνυσο
- Κατώτατος μισθός: Ποιοι δικαιούνται 928,20 ευρώ – Oι μισθοί του 2022 (πίνακες)
- Ρύθμιση-σκούπα και για τις ασφαλιστικές οφειλές της πανδημίας - Ποια χρέη μπαίνουν σε 72 δόσεις
- Φωτιά στη Σταμάτα: Συνελήφθη μελισσοκόμος – Εμπρησμός λένε οι Αρχές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Γεννηματά γι σχολεία: Αντί για καινοτομία και μεταρρύθμιση, έχουμε αντιμεταρρύθμιση
- Ο Σύλλογος υπαλλήλων της Alpha bank λέει “ναι” στην υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού
- Κουτσούμπας: Σύγχρονο δεν είναι ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά, στον σκουπιδοτενεκέ το ν/σ
- Ελλάδα σε ΟΗΕ: Αβάσιμες οι τουρκικές αιτιάσεις περί καθεστώτος στρατικοποίησης νησιών
- Μητσοτάκης-Αναστασιάδης: Ελλάδα και Κύπρος πάντα με στόχο τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο
- Χρυσοχοΐδης-Χαρδαλιάς για Σταμάτα: «Παραμένουμε σε επιφυλακή – Προσήχθη μελισσοκόμος
- ΠτΔ στους AHEPA: Οι Έλληνες του εξωτερικού μας κάνουν περήφανους
- Κ. Χατζηδάκης για επικουρική ασφάλιση: Είμαστε με τους νέους και την κοινή λογική
- Κοινωνικός Τουρισμός: 38.000 επιταγές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου
- Τελευταία Νέα BankWars
- Ελλάδα σε ΟΗΕ: Αβάσιμες οι τουρκικές αιτιάσεις περί καθεστώτος στρατικοποίησης νησιών
- Κουτσούμπας: Σύγχρονο δεν είναι ένα σχολείο που διαχωρίζει τα παιδιά, στον σκουπιδοτενεκέ το ν/σ
- Γεννηματά γι σχολεία: Αντί για καινοτομία και μεταρρύθμιση, έχουμε αντιμεταρρύθμιση
- Κ. Χατζηδάκης για επικουρική ασφάλιση: Είμαστε με τους νέους και την κοινή λογική
- Κοινωνικός Τουρισμός: 38.000 επιταγές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου
- ΠτΔ στους AHEPA: Οι Έλληνες του εξωτερικού μας κάνουν περήφανους
- Ο Σύλλογος υπαλλήλων της Alpha bank λέει “ναι” στην υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού
- Χρυσοχοΐδης-Χαρδαλιάς για Σταμάτα: «Παραμένουμε σε επιφυλακή – Προσήχθη μελισσοκόμος
- Μητσοτάκης-Αναστασιάδης: Ελλάδα και Κύπρος πάντα με στόχο τη σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κορωνοϊός: Οριακή αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
- ΗΠΑ: Με μάσκα σε κλειστούς χώρους και οι πλήρως εμβολιασμένοι
- ΟΑΕΔ-Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πότε σταματούν οι αιτήσεις για 121 προσλήψεις
- Μουσείο το σπίτι του Ρίτσου στη Μονεμβασία
- ΗΠΑ - CDC: Οδηγία για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους από όλους
- Η Αγγλία θα ανοίξει τις πύλες της για τους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες
- Μάσκα και οι εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους λέει το αμερικανικό CDC
- Δένδιας: Το Διεθνές Δίκαιο είναι πάντα ο πυλώνας για εμάς
- Κατατέθηκε η τροπολογία για ρύθμιση οφειλών, μειωμένο ΦΠΑ, έκπτωση φόρου -Σε έξι δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ
- Μόσιαλος: Τα Χριστούγεννα ή λίγο αργότερα θα έχουμε τα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας κατά του Covid-19