ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Έκλεισε το deal – Wargaming, Δήμητρα Επενδυτική και Third Pont “μπαίνουν” στην ανακεφαλαιοποίηση

Βρέθηκε λύση για την ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας της Κύπρου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της των κυπριακών μέσων ενημέρωσης, οι τρεις εταιρείες Wargaming Λευκορωσικών συμφερόντων με έδρα την Κύπρο, η αμερικανική Third Pontκαι η Δήμητρα Επενδυτική, θα συμμετέχουν σε ποσοστό 75%.

Ειδικότερα,

το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας θα έχει η Wargaming η οποία θα συμμετέχει με 40 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης 30% του μετοχικού κεφαλαίου με 40 εκατομμύρια η Third Point και με 20 εκατομμύρια και ποσοστό 15% θα συμμετέχει η Δήμητρα Επενδυτική.

Το υπόλοιπο 25% θα παραμείνει στους παλιούς μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας, με την Εκκλησία να κατέχει περίπου το 10%.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Αισιοδοξία ότι η Ελληνική Τράπεζα θα καταφέρει να εξεύρει κεφάλαια από «κυπριακές» πηγές ώστε να αποφύγει την εκχώρηση σημαντικού ποσοστού της στα αμερικανικά equity funds που τη γυροφέρνουν, εκφράζει ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Σε δηλώσεις που έκανε στη StockWatch ο αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι η τράπεζα επιβάλλεται να παραμείνει σε κυπριακά χέρια. Η κυπριακή εκκλησία ανησυχεί ότι η διάθεση ποσοστού της Ελληνικής σε ξένα ταμεία θα επιφέρει αλλαγές στην τράπεζα και ευρύτερα, στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Εκφράζει την πλήρη αισιοδοξία του ότι θα βρεθούν τα περίπου €40 εκατομμύρια που υπολείπονται για να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, που ανέρχονται στα €294 εκ.

Για να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες η Τράπεζα θα μετατρέψει αξιόγραφα και ομόλογα σε νέα μετατρέψιμα αξιόγραφα και θα εκδώσει μετοχές. Αμερικανικά private equity funds, μεταξύ των οποίων και το Three Point, έχουν εκφράσει πρόθεση να καλύψουν πλήρως την έκδοση μετοχών, αποκτώντας σημαντικό ποσοστό ή έλεγχο της Τράπεζας.

Η εκκλησία έκανε ενέργειες για να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο αγοράζοντας αξιόγραφα έτσι ώστε να μην μειωθεί το ποσοστό της πολύ πέραν του 27% που κατέχει σήμερα και να μείνει κοντά στο 15%.

Επενδυτής που αγόρασε όμως αξιόγραφα περίπου €40 εκ. αποτρέπει την ενεργοποίηση της ρήτρας αναγκαστικής μετατροπής σε νέα αξιόγραφα, με αποτέλεσμα η Τράπεζα να χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια από την έκδοση μετοχών σε νέους μετόχους για να φθάσει σε κύρια βασικά ίδια κεφάλαια 9%.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν επιδείξει ενδιαφέρον κύπριοι επενδυτές για να καλύψουν τα €40
εκ., ο προκαθήμενος της εκκλησίας είπε ότι ενώπιον του έχει τρείς επιστολές από κύπριους, μεταξύ αυτών και αποδήμων, για να αποκτήσουν μεγάλο μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

«Ευελπιστώ ότι στο τέλος της ημέρας θα συμφωνήσουμε με τους κύπριους επενδυτές», τόνισε.

Είπε ότι το ΔΣ της Ελληνικής Τράπεζας που συνέρχεται αυτή την ώρα έχει στο τραπέζι «τη θέση αρχής της εκκλησίας», ότι δηλαδή η Ελληνική επιβάλλεται για πολλούς λόγους να παραμείνει σε κυπριακά χέρια.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το κλιμάκιο της τρόικας δεν θα προσεγγίσει το αίτημα της Ελληνικής Τράπεζας να της δοθεί ακόμη λίγη παράταση χρόνου ώστε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης.

«Θα πρέπει οι πιστωτές μας να μην σταθούν μόνο στο γράμμα αλλά και στην ουσία του όλου θέματος» υπέδειξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος ήρθε σε επαφή με τους διεθνείς πιστωτές, ή με τον διοικητή της ΚΤ για το όλο θέμα, απάντησε αρνητικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα