Έγγραφο “σοκ” υπ. Εσωτερικών Γερμανίας: Η καραντίνα φέρνει άγχος, φόβο, αλκοολισμό, ενδοοικογενειακή βία

Η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κρίσης, επισημαίνει έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο, που είχε συνταχθεί στις αρχές Απριλίου, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι ο κόσμος αρχίζει να “κουράζεται” από τη συνεχή παράταση των απαγορευτικών μέτρων, ότι μετά το Πάσχα θα αρχίσει να θέτει υπό αμφισβήτηση το νόημα και τη νομική βάση των περιορισμών και ότι η κρίση του κορωνοϊού αρχίζει να έχει

“ψυχοκοινωνικές” επιπτώσεις στην καθημερινότητα όλων. Το πρόβλημα εντείνεται με τη βελτίωση του καιρού και τη συνεχή άνοδο της θερμοκρασίας, καθώς ενισχύεται η επιθυμία για παραμονή σε ανοιχτούς χώρους.

Το έγγραφο προειδοποιεί για “καταδοτικές συμπεριφορές” με στόχο τους πραγματικούς ή υποτιθέμενους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων, καθώς και για μία γενικότερη εκτράχυνση των ηθών.

Ήδη σήμερα, επισημαίνεται, καταγράφονται “εγωϊστικές συμπεριφορές, κρούσματα αδιαφορίας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, καθώς και περιστατικά αντίστασης κατά της αρχής”.

Υπάρχουν όμως και άλλοι κίνδυνοι, εκτιμούν οι ειδικοί: ψυχική εξάντληση και άγχος λόγω συνεχούς συνωστισμού ολόκληρης της οικογένειας σε περιορισμένο χώρο, καταπόνηση μονογονεϊκών οικογενειών λόγω της αδιάκοπης ενασχόλησης με παιδιά σχολικής ηλικίας, φόβος για αδυναμία ανταπόκρισης σε οικονομικές υποχρεώσεις, αύξηση του αλκοολισμού και της ενδοοικογενειακής βίας, ακόμη και των αυτοκτονιών.

Επιπλέον, είναι εμφανής ο κίνδυνος για μετατραυματικά σύνδρομα, ιδιαίτερα σε όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας. Με λίγα λόγια: όσο πιο σύντομη είναι η περίοδος απομόνωσης, τόσο το καλύτερο για την ψυχική μας υγεία, τονίζουν οι ειδικοί.

Πάσχα με αυστηρά μέτρα

Την επόμενη Τετάρτη η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί όλων των ομόσπονδων κρατιδίων συναντώνται για νέες διαβουλεύσεις και καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα, εάν και σε ποιον βαθμό μπορεί να χαλαρώσουν τα σημερινά περιοριστικά μέτρα.

Πάντως το Σαββατοκύριακο η Καθολική και η Ευαγγελική Εκκλησία γιορτάζουν το Πάσχα σε άδειους ναούς.

Την Παρασκευή το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε την προσφυγή ενός καθολικού από το κρατίδιο της Έσσης, ο οποίος ζητούσε να κριθεί αντισυνταγματικό το μέτρο και να τελεστεί κανονικά η θεία λειτουργία το Πάσχα. Πάντως οι δικαστές αναγνωρίζουν ότι “πρόκειται για μία σημαντική παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας”, η οποία θα πρέπει να επανεξετάζεται συνεχώς, ώστε σε εύθετο χρόνο να κριθεί εάν η θεία λειτουργία μπορεί να τελεστεί με λιγότερους περιορισμούς, όπως προβλέπει η αρχή της αναλογικότητας.

Οι μέρες του Πάσχα θεωρούνται κρίσιμες για την απόδοση των περιοριστικών μέτρων στη Γερμανία, καθώς οι θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει, για πρώτη φορά φέτος, τους 26 βαθμούς Κελσίου. Μόνο στο Βερολίνο περισσότεροι από 12.500 αστυνομικοί θα πραγματοποιούν ελέγχους. Σημειώνεται ότι, λόγω της ομοσπονδιακής δομής του κράτους, τα μέτρα δεν είναι εξίσου αυστηρά σε όλη τη χώρα.

Στη Βαυαρία, για παράδειγμα, όπου έχουν εκδηλωθεί μέχρι σήμερα τα περισσότερα κρούσματα, ένας περιπατητής μπορεί να απολαύσει μία βόλτα στο πάρκο, αλλά απειλείται με πρόστιμο αν καθίσει στο παγκάκι για να ξεκουραστεί. Αντίστοιχη απαγόρευση δεν ισχύει σε άλλα κρατίδια της Γερμανίας.

Εγκλεισμός στο …ψυχιατρείο για τους παραβάτες

Την πιο αυστηρή γραμμή φαίνεται ότι ακολουθεί το κρατίδιο της Σαξονίας, στην Ανατολική Γερμανία, όπου όσοι παραβιάζουν την καραντίνα, απειλούνται πλέον με εγκλεισμό σε δημόσιο ψυχιατρείο, κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας Πέτρα Κέπινγκ πρόκειται ασφαλώς για το έσχατο μέσο επιβολής του νόμου, το οποίο ωστόσο μπορεί να κριθεί απαραίτητο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ήδη μάλιστα, επισημαίνει η υπουργός, έχουν δεσμευθεί συνολικά είκοσι δύο δωμάτια σε τέσσερις ψυχιατρικές κλινικές της Σαξονίας, τα οποία προορίζονται ακριβώς γι αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξονίας, έχει επιβληθεί αυστηρή αυτο-απομόνωση σε 3.300 πολίτες.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα