Έντονη δραστηριοποίηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης για την προβολή και ανάδειξη του ελληνικού μαρμάρου

Ο μεγαλύτερος Σύνδεσμος του κλάδου των μαρμάρων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (Σ.Ε.Μ.Μ.Θ.) προχώρησε σε δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ενέργειες το τελευταίο διάστημα με σκοπό την προβολή και την ανάδειξη του ελληνικού μαρμάρου.

Συγκεκριμένα, σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, υλοποίησε την ημερίδα «Το Ελληνικό Μάρμαρο» η οποία μέσα από τέσσερις ενότητες ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & DESIGN, Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ

ΑΞΙΑ ΤΟΥ BRANDNAME “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ”, ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ και ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, πρόβαλε τις διαφορετικές χρήσεις του μαρμάρου και τον τρόπο με τον οποίο ενώνεται με την αρχιτεκτονική και το design, την μακρόχρονη ιστορία του, τόσο στην εξόρυξη όσο και στην επεξεργασία του, την αδιαμφισβήτητη αξία του μαρμάρου ως φυσικό υλικό που ουσιαστικά μεταφέρει τη φύση στους χώρους στους οποίους κινούμαστε και ζούμε και τη σημασία του μαρμάρου ως ένα οικολογικό υλικό. Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ιουλία Χαϊδά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιτυχία των εταιρειών του κλάδου των μαρμάρων, οι οποίες κατάφεραν την τελευταία 10ετία να φέρουν το Ελληνικό Μάρμαρο στην 4η από την 7η θέση στις ελληνικές εξαγωγές , τριπλασιάζοντας τις εξαγωγές του κλάδου, επίτευγμα το οποίο υλοποιήθηκε, χωρίς σημαντική κρατική ενίσχυση ή κάποια συντονισμένη προσπάθεια προώθησης του Ελληνικού Μαρμάρου, και εν μέσω μίας από τις χειρότερες δεκαετίες της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, παρέθεσε στοιχεία, πρόσφατης μελέτης της ICAP για την μέτρηση της συνεισφοράς του κλάδου των μαρμάρων στην τοπική και εθνική οικονομία, από τα οποία προκύπτει ότι αυτή υπολογίζεται στο 1,27 δις ευρώ ετησίως και ταυτόχρονα σύμφωνα με την μελέτη, το 76% της παραγωγής του κλάδου των μαρμάρων εξάγεται σε περισσότερες από 120 χώρες σε όλο τον κόσμο. Κλείνοντας, η κ. Χαϊδά κάλεσε τους Έλληνες αρχιτέκτονες να αγαπήσουν το ελληνικό μάρμαρο, να το χρησιμοποιούν όσο περισσότερο μπορούν  και να το προβάλουν μέσα από τα έργα τους ως στολίδι της ελληνικής πολιτισμικής κληρονομιάς.

Επίσης, όμως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης υπήρξε χορηγός δέκα μαρμάρινων όγκων μεγάλων διαστάσεων και ιδιαίτερα μεγάλης αξίας στον δήμο Καλαμαριάς για τη φιλοτέχνηση δώδεκα γλυπτών με θέμα τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, τα οποία θα παραδώσουν Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες στον Δήμο για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Η σημαντική αυτή χορηγία, πέρα από την προφανή ανάδειξη της μοναδικής ομορφιάς του ελληνικού μαρμάρου, αποτελεί και μια σημαντική ενέργεια για τη στήριξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Τα συγκεκριμένα γλυπτά θα έχουν ως θεματική την ιστορική περίοδο του 1922, την Μικρασιατική καταστροφή και τον τρισχιλιετή πολιτισμό που έφεραν οι Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Σημειώνεται ότι, τους γλύπτες επί το έργον, το οποίο θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, μπορούν να παρακολουθήσουν επισκέπτες καθημερινά από κοντά στο στρατόπεδο Κόδρα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων, ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν την αρχαία τέχνη της μαρμαρογλυπτικής η οποία ανέδειξε, μέσω σημαντικών έργων (Αφροδίτη της Μήλου, Νίκη της Σαμοθράκης), την απαράμιλλη ομορφιά των ελληνικών μαρμάρων σε όλη την υφήλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα