Επανέρχεται το πλαφόν συνταγογράφησης – Τι ισχύει

19:26 6/6/2014 - Πηγή: BankWars

Τα ελάχιστα ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών που δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας καθώς και το όριο δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων καθορίζει απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, με την Υπουργική Απόφαση καθορίζονται ανά ιατρό τα μηνιαία ελάχιστα ποσοστιαία όρια συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται μοναδικές.

Τα όρια αφορούν

κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και του γνωστοποιούνται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η ΗΔΙΚΑ ενσωματώνει τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο με τη σειρά του δεν επιτρέπει στον ιατρό να συνταγογραφεί φάρμακα που τον κατατάσσουν κάτω από το καθορισμένο ελάχιστο ποσοστό συνταγογράφησης φαρμάκων με δραστική ουσία εκτός προστασίας.

Επίσης, καθορίζονται όρια στη φαρμακευτική δαπάνη εκάστου ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την Περιφερειακή Ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και τον μήνα του έτους (εποχικότητα).

Τα όρια αυτά αφορούν κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και του γνωστοποιούνται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Η ΗΔΙΚΑ ενσωματώνει τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ενημερώνει καθημερινά τον ιατρό για την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης, καθώς και το ποσοστό αυτής, υπολογίζοντας σε ημερήσια βάση τον αριθμό των διαφορετικών ασθενών και τον προκαθορισμένο μέσο όρο δαπάνης αυτών.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης ο ιατρός καλείται από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του, γεγονός που μπορεί να επισύρει διοικητικές κυρώσεις στον ιατρό σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης και ποινές, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των ορίων και του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Το υπουργείο Υγείας τονίζει επίσης ότι κατά την εκτέλεση των συνταγών οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στον ασθενή, για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, το φάρμακο με τη χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που του αντιστοιχεί.

Εφόσον ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, πληρώνει τη διαφορά και ο φαρμακοποιός οφείλει πριν την εκτέλεση της συνταγής να ενημερώσει τον ασθενή για το σύνολο της συμμετοχής του.

Original article: Επανέρχεται το πλαφόν συνταγογράφησης – Τι ισχύει.

Keywords
Τυχαία Θέματα