Επικοινωνία του πρωθυπουργού με την ΠτΔ για τις εξελίξεις στην αν. Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα και τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το μεσημέρι.

Σε μπαράζ διπλωματικών κινήσεων προχώρησε η Αθήνα και προσωπικά ο πρωθυπουργός από το πρωί της Δευτέρας, μόλις έγινε γνωστό πως το τουρκικό «Ορούτς Ρέις» απέπλευσε από την Αττάλεια με

προορισμό την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης το απόγευμα της Δευτέρας συνομίλησε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τον οποίο και ενημέρωσε διεξοδικά για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι υποσκάπτει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ακόμα μήνυμα πως η πολιτική των ίσων αποστάσεων της Συμμαχίας είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή. Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ζήτησε την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Συγκεκριμένα με ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «Μίλησα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυρ. Μητσοτάκη, σχετικά με την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο. Η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο αλληλεγγύης της Συμμαχίας και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε επίσης για τη συμφωνία ΕλλάδαςΑιγύπτου αναφορικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο. Στενά παρακολουθεί η Ε.Ε. την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο. Οπως τονίζει πηγή της Ε.Ε. στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, «είναι σε συνεχή επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες». Η Αθήνα, όπως μεταδίδεται από το Μαξίμου και όπως φάνηκε από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το ΚΥΣΕΑ παρακολουθεί «με ψυχραιμία αλλά και ετοιμότητα» τις εξελίξεις. Η ανακοίνωση ανέφερε επί λέξει πως «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατ. Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».

Την ίδια ώρα, σε διπλωματικό μπαράζ επιδόθηκε και ο κ. Δένδιας. Από το πρωί της Δευτέρας είχε δώσει οδηγίες στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα να προβεί σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ ακολούθησαν τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Κύπρου και του Μπαχρέιν, κατά τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε το περιεχόμενο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας -Αιγύπτου που συνήφθη στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας και αναφέρθηκε στις προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή, ως αντίδραση στην καθ’ όλα νόμιμη αυτή συμφωνία. Οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα