ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΛΑΝΤ: Στο επίκεντρο των αμερικανικών ΜΜΕ η ΑΟΖ και οι σχέσεις με την Τουρκία

Αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν τη χθεσινή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στην Αθήνα, τονίζοντας ιδιαίτερα την πιθανότητα συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς της άμυνας και των υδρογονανθράκων.

Μεταξύ άλλων, καταγράφονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, για βούληση της ελληνικής πλευράς να υπάρξει

ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Τουρκία.

Η εφημερίδα «Νew York Times» αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Ελλάδας «να αναζωογονήσει την οικονομία της» και κάλεσε τις γαλλικές εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Στο δημοσίευμα, σημειώνεται ότι ο κ. Ολάντ εξέφρασε το ενδιαφέρον της Γαλλίας ώστε, σε συνεργασία με την Ελλάδα, να υπάρξει εκμετάλλευση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο, «ένα πιθανό σημείο διαφωνίας με τη γειτονική Τουρκία», όπως τονίζεται.

Σε όλες τις σχετικές αναφορές καταγράφεται η στήριξη της Ελλάδας από τον κ. Ολάντ «σε όλα τα επίπεδα». Σε ανταπόκριση του πρακτορείου «Bloomberg», που δημοσιεύεται σε αρκετές αμερικανικές ιστοσελίδες, μεταξύ άλλων επισημαίνεται η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού περί επιθυμίας και βούλησης της Ελλάδας για την ειρηνική και φιλική επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στα χωρικά της ύδατα.

Επίσης, καταγράφεται η αναφορά του κ. Σαμαρά ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων μπορούν να καλύψουν μέρος των ευρωπαϊκών αναγκών σε ενέργεια, ζητώντας επίσης από όλα τα κράτη την επικύρωση του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ, το οποίο παρέχει το δικαίωμα καθορισμού Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ από την Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία αρνείται να υπογράψει τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας. Οι δύο χώρες δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη για την έκταση των χωρικών τους υδάτων και την υφαλοκρηπίδα, ενώ πολλά ελληνικά νησιά βρίσκονται μόλις 3 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές, όπως τονίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα