Επίθεση Σόιμπλε στον Σουλτς: Είναι σαν να λέει στους πρόσφυγες «ελάτε όλοι, είστε καλοδεχούμενοι»

Κριτική στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για τις δηλώσεις του από την Αθήνα σχετικά με την προσφυγική κρίση, άσκησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε.

«Είμαστε πολύ πρόθυμοι για βοήθεια. Αυτό άλλωστε το αποδείξαμε. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες έχουν όρια, όπως και οι δυνατότητες της Ευρώπης. Πρέπει με κάποιον τρόπο να καταστήσουμε σαφές ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την προθυμία μας

για βοήθεια και την δυνατότητά μας για υποδοχή, μόνο εάν λάβουμε υπόψη μας και τις δυνατότητές μας», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι δεν πρέπει στις χώρες προέλευσης των προσφύγων να υπάρχουν ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται «μέσω λανθασμένων εικόνων».

Όταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «χαιρετίζει οικογένειες που μεταφέρονται από την Αθήνα στο Λουξεμβούργο και όταν γίνονται τέτοιες ενέργειες, πρέπει στην Συρία να σκέφτονται οι πρόσφυγες ‘εμείς γιατί μένουμε εδώ, εφόσον είμαστε τόσο ευπρόσδεκτοι;» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στα πέντε εκατομμύρια προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, αλλά βρίσκονται ακόμη στην Συρία.

«Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Γερμανία για έλλειμμα αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να ρίξουμε την ευθύνη ο ένας στον άλλον (…) Πρέπει να στείλουμε καθαρά μηνύματα. Βρισκόμαστε κοντά το όριο των δυνατοτήτων μας. Πρέπει να το κάνουμε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης – κανένας δεν το κάνει με μεγαλύτερη προσήλωση από ό,τι η Καγκελάριος – , αλλά το να μας κατηγορούν ότι επιδείξαμε έλλειμμα αλληλεγγύης… με όλον τον σεβασμό, αλλά η Γαλλία έχει επιδείξει ως τώρα λίγη αλληλεγγύη σε αυτό το θέμα», συνέχισε ο κ. Σόιμπλε, σχολιάζοντας δηλώσεις Γάλλου αξιωματούχου ο οποίος άσκησε κριτική στο Βερολίνο.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ευρώπη κινδυνεύει να «εκραγεί» υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.

«Πρόκειται για μια από τις πραγματικά μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη, αλλά αν τα καταφέρει, αυτό θα είναι και απόδειξη του γιατί ακριβώς χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Ως έθνη-κράτη μόνοι μας, στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να καταφέρουμε την πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Η Ευρώπη πρέπει όμως να γίνει πιο ικανή για δράση», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα