ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΡΑΛΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Μεγάλο χρηματιστηριακό ράλι στις αρχές του 2016 προβλέπουν οι αναλυτές για την αγορά της Αθήνας, με «οδηγό» της θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομία από την τρόικα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Η θετική αξιολόγηση από τους δανειστές, η οποία αναμένεται έως τις 18 Ιανουαρίου, θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την πορεία των χρηματιστηριακών μετοχών

και των ομολόγων.

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Δείκτης οδεύει προς το τέλος του 2015 με απώλειες 25% από τις αρχές του έτους, με τις μετοχές των τραπεζών να έχουν υποστεί πανωλεθρία. Στόχος για το Χ.Α από τη ζώνη των 600 -620 μονάδων είναι η επανάκτηση των 750 μονάδων, γεγονός που θα σημάνει ράλι 50%-60% για τις μετοχές και ιδιαίτερα για τους τίτλους των τραπεζών.

Στην περίπτωση που η πρώτη αξιολόγηση της τρόικας για το τρίτο πρόγραμμα, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου είναι θετική και επιβεβαιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης από το β΄εξάμηνο του 2016, οι πιθανότητες να επιβεβαιωθεί το παραπάνω σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι αυξημένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη θετική αξιολόγηση από την τρόικα θα ακολουθήσει εντός 2-4 εβδομάδων αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας έως 2 βαθμίδες από τους οίκους αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε Caa3, η Fitch CCC, η Standard and Poor’s CCC+.

Ράλι στα ομόλογα

Η θετική αξιολόγηση και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ράλι στα ομόλογα.

Αναλυτές προβλέπουν ότι η απόδοση του 2ετούς ομολόγου που λήγει το 2016 θα υποχωρήσει από το 8,2% στο 4%. Το 10ετές ομόλογο από 8,33% θα υποχωρήσει στο 5%, ενώ το ράλι αναμένεται στο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου, γεγονός που θα φέρει πιο κοντά την Ελλάδα στην επάνοδό της στις αγορές, με τον στόχο να τοποθετεί την έκδοση 3ετούς ομολόγου το καλοκαίρι του 2016.

«Κλειδί» η πολιτική σταθερότητα

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι καταλυτικός για τη συνέχεια είναι ο πολιτικός παράγοντας. Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για το θετικό σενάριο, καθώς σε περίπτωση αστάθειας όλα θα ανατραπούν και οι προοπτικές θα είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες.

Αυτή είναι άλλωστε και η βασική ανησυχία των δανειστών, δεδομένης της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας και της απροθυμίας συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχει μπροστά της δύσκολους κάβους που πρέπει να ξεπεραστούν, με δυσκολότερο όλων τη μεγάλη μεταρρύθμιση σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.

Επίσης πρέπει να περάσει και άλλα δύσκολα μέτρα, που περιλαμβάνουν αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, τα κόκκινα δάνεια και τις ρυθμίσεις για τους αγρότες.

Το 2016 αναμένεται να είναι μια χρονιά – καταλύτης για την ελληνική οικονομία, με την ελληνική κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως έχουν δεσμευθεί οι εταίροι.

Keywords
Τυχαία Θέματα