ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Η Ιστορία από το 1886-Το 8ωρο-Ελλάδα 1893,1936,1944
Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.
Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1.350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα.
Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.
Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αυτοκτόνησε στην φυλακή.
Την επομένη αποφασίστηκε συλλαλητήριο καταδίκης της αστυνομικής βίας στην Πλατεία Χεϊμάρκετ, με πρωτοστατούντες τους αναρχικούς. Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής και ειρηνική. Το κακό, όμως, δεν άργησε να γίνει. Οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν εντολή να διαλύσουν δια της βίας τη συγκέντρωση και τότε από το πλήθος των απωθούμενων διαδηλωτών ρίφθηκε μια χειροβομβίδα προς το μέρος τους, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά βούληση κατά των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές και να τραυματιστεί απροσδιόριστος αριθμός, ενώ έξι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από πυρά (φίλια ή των διαδηλωτών παραμένει ανεξακρίβωτο), ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε επτά.
Για τη βομβιστική επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο του αστυνομικού, κατηγορήθηκαν οι αναρχοσυνδικαλιστές Άουγκουστ Σπις, Γκέοργκ Έγκελ, Άντολφ Φίσερ, Λούις Λινγκ, Μίκαελ Σβαμπ, Σάμουελ Φίλντεν, Όσκαρ Νίμπι και Άλμπερτ Πάρσονς, που ήταν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Όλοι, εκτός του Πάρσονς και του Φίλντεν, ήταν γερμανοί μετανάστες. Η δίκη των οκτώ ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 1886. Ο εισαγγελέας Τζούλιους Γκρίνελ ζήτησε τη θανατική ποινή και για τους οκτώ κατηγορουμένους, χωρίς να προσκομίσει κανένα στοιχείο που να τους συνδέει με τη βομβιστική επίθεση. Απλώς, είπε ότι οι κατηγορούμενοι ενθάρρυναν με τους λόγους τους τον άγνωστο βομβιστή να πραγματοποιήσει την αποτρόπαια πράξη του, γι’ αυτό κρίνονται ένοχοι συνωμοσίας.
Από την πλευρά της, η υπεράσπιση έκανε λόγο για προβοκάτσια και συνέδεσε τη βομβιστική επίθεση με το διαβόητο πρακτορείο ντετέκτιβ «Πίνκερτον», που συχνά χρησιμοποιούσαν οι εργοδότες ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Οι ένορκοι εξέδωσαν την ετυμηγορία τους στις 20 Αυγούστου 1886 κι έκριναν ενόχους και τους οκτώ κατηγορούμενους. Οι Σπις, Έγκελ, Φίσερ, Λινγκ, Σβαμπ, Φίλντεν και Πάρσονς καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ ο Νίμπι σε κάθειρξη 15 ετών. Μετά την εξάντληση και του τελευταίου ενδίκου μέσου, ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόις, Ρίτσαρντ Όγκλεσμπι, μετέτρεψε σε ισόβια τις θανατικές ποινές των Σβαμπ και Φίλντεν, ενώ ο Λιγκ αυτοκτόνησε στο κελί του. Έτσι, στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι Σπις, Πάρσονς, Φίσερ και Έγκελ οδηγήθηκαν στην αγχόνη, τραγουδώντας τη «Μασσαλιώτιδα». Η δίκη των οκτώ θεωρείται από διαπρεπείς αμερικανούς νομικούς ως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κακοδικίας στην ιστορία των ΗΠΑ.
Στις 26 Ιουνίου 1893 ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζον Πίτερ Άλτγκελντ παραδέχθηκε ότι και οι οκτώ καταδικασθέντες ήταν αθώοι και κατηγόρησε τις αρχές του Σικάγου ότι άφησαν ανεξέλεγκτους τους ανθρώπους του «Πίνκερτον». Ως μια ύστατη πράξη δικαίωσης έδωσε χάρη στους φυλακισμένους Φίλντεν, Νίμπε και Σβαμπ. Αυτό ήταν και το πολιτικό του τέλος. Αργότερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, που έδωσε την εντολή για τη διάλυση της συγκέντρωσης, καταδικάσθηκε για διαφθορά. Μέχρι σήμερα παραμένει ανεξακρίβωτο ποιος ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης.
Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ως Ημέρα της Εργασίας (Labour Day) δεν εορτάζεται η Πρωτομαγιά, αλλά η πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου. Η παράδοση θέλει εμπνευστή της καθιέρωσης της ημέρας, τον ηγέτη του συνδικάτου των ξυλουργών το 1881, Πήτερ ΜακΓκουάιρ, ο οποίος κατέθεσε τη σχετική πρόταση στην Κεντρική Ένωση Εργατών των ΗΠΑ. Στόχος του ήταν να κερδηθεί μία ακόμη αργία, μεταξύ της 4ης Ιουλίου και της ημέρας των Ευχαριστιών, διότι θεωρούσε πολύ μεγάλο το διάστημα Ιουλίου-Νοεμβρίου, για να μην έχει κάποιαν ακόμη ημέρα αργίας.
Ο πρώτος εορτασμός έβγαλε 10.000 εργάτες στους δρόμους της Νέας Υόρκης, να προπαγανδίζουν υπέρ της ιδέας. Το 1894 ο εορτασμός της Ημέρας της Εργασίας έγινε νόμος του κράτους των ΗΠΑ, με απόφαση του Κογκρέσου και νόμος του Καναδά με απόφαση του κοινοβουλίου της χώρας. Στόχος ήταν η αποφυγή της ταύτισης των εργατικών κινημάτων με την αριστερά.
Η ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι γενικευμένοι εορτασμοί και οι πορείες που την μετέτρεψαν σε κεντρικό γεγονός των εργατικών κινημάτων εμφανίζονται την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, λόγω της σημασίας που έδωσε σε αυτούς η ΕΣΣΔ.
Η σοβιετική Πρωτομαγιά σημαδεύονταν από τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Μόσχας, η οποία διέσχιζε και την Κόκκινη Πλατεία, όπου βρίσκονταν ο εκάστοτε γενικός γραμματέας, η κυβέρνηση και όλο το Ανώτατο Σοβιέτ.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η πρώτη εργατική πρωτομαγιά στην Αθήνα – Ο Καλλέργης και η εφημερίδα “Σοσιαλιστής”
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1936
Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ’ αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον “Επιτάφιο”.
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1944– Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ 200 ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Η εκτέλεση των 200 Ελλήνων πατριωτών είναι μία από τις πλέον αιματοβαμμένες σελίδες της αντίστασης κατά των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι πρώην κρατούμενοι ήταν εξόριστοι επί δικτατορίας Μεταξά στην Ακροναυπλία, την Ανάφη και τον Αϊ-Στράτη. Τους εκτέλεσαν ως αντίποινα για τον θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και τριών αξιωματικών στους Μολάους της Λακωνίας, στις 27 Απριλίου του 1944.Οι εκτελεσθέντες κρατούνταν στο στρατόπεδο στο Χαϊδάρι. Νωρίς το πρωί μετά το προσκλητήριο, εκφωνήθηκε ο κατάλογος των μελλοθάνατων που είχε συνταχθεί στα γραφεία των Ες Ες και της Ειδικής Ασφάλειας στην οδό Μέρλιν.Οι 200 μεταφέρθηκαν στο σκοπευτήριο με δέκα φορτηγά και κατά τη διάρκεια της διαδρομής, έγραφαν σημειώματα και τα πετούσαν στο δρόμο. Παραλήπτες ήταν η μάνα, ο πατέρας, τα αδέλφια, οι αγαπημένοι τους άνθρωποι και οι συναγωνιστές τους. Οι περαστικοί ήταν οι ταχυδρόμοι που θα μετέφεραν τα μαντάτα…Η επιστολή του γεωπόνου Νίκου Μαριακάκη«Καλύτερα να πεθάνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος», έγραψε ο Νίκος Μαριακάκης, γεωπόνος από τα Χανιά.Τιμή και σεβασμό εμπνέει η στάση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Ήταν διερμηνέας του διοικητή του στρατοπέδου Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ.
Με την αναγγελία των 200 ονομάτων για εκτέλεση στην Καισαριανή το όνομα του ήταν μέσα στις λίστες. Τον πλησίασε ο Φίσερ και του πρότεινε να εξαιρεθεί από τους μελλοθάνατους. Χαρακτηριστοί υπήρξαν οι διάλογοι και οι απαντήσεις του Σουκατζίδη.
« -Όχι εσύ, Ναπολέων!
-Γιατί όχι εγώ;
-Εσύ δεν θα τουφεκιστείς.
-Και πόσους θα τουφεκίσεις, αν εξαιρεθώ εγώ;
-Διακόσιους.
-Όχι. Δεν δέχομαι κανένας να μ’ αντικαταστήσει. Είμ’ Έλληνας!»
Ο Διοικητής προσπαθεί να τον μεταπείσει αλλά αυτός ανένδοτος παίρνει τον δρόμο προς το εκτελεστικό απόσπασμα.
Η διαταγή για τις εκτελέσειςH διαταγή για τις εκτελέσεις δημοσιεύτηκε στον κατοχικό Τύπο στις 30 Απριλίου του 1944 και προέβλεπε ακόμα και τυχαίες εκτελέσεις περαστικών στους Μολάους προς Σπάρτη.«Την 27ην Απριλίου 1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους, κατόπιν μιας εξ ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν Στρατηγόν και τρεις συνοδούς του. Πολλοί Γερμανοί στρατιώται ετραυματίστησαν. Ως αντίποινα διατάχτηκε: 1. Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1.5.1944. 2. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών, τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάοι προς Σπάρτην έξωθεν των χωρίων. Υπό την εντύπωσιν κακουργήματος τούτου Έλληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς. Ο Στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος».Στην τελευταία φράση περιγράφεται κυνικά ότι τα αντίποινα είχαν ήδη ξεκινήσει από Έλληνες συνεργάτες των κατακτητών.Η διαταγή εκτέλεσης όπως δημοσιεύτηκε στον ΤύποΣύμφωνα με το βιβλίο του Θανάση Χατζή, «Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε», η διαταγή σκόρπισε τον φόβο στις τάξεις του ΕΑΜ. Έγιναν συγκεντρώσεις και ψηφίσματα προς την ελληνική διοίκηση να ματαιωθεί η σφαγή. Πολλές γυναίκες κρατουμένων ζήτησαν ακόμη και την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου. Σχεδόν οι 170 από τους 200 ήταν πρώην κρατούμενοι στην Ακροναυπλία και οι υπόλοιποι πρώην εξόριστοι στην Ανάφη. Η μεταφορά στον τόπο της εκτέλεσης γίνονταν ανά 20 άτομα.Οι αυτόπτες μάρτυρες διηγήθηκαν, ότι το χώμα δεν προλάβαινε να ρουφήξει το αίμα. Ο Σουκατζίδης, αν και ήταν το νούμερο 71, μπήκε στην τελευταία εικοσάδα για να επιτελέσει τον ρόλο του μεταφραστή. Όταν οι πρώτοι 20 στήθηκαν στον τοίχο, ο Γερμανός αξιωματικός τον ρώτησε εάν είχαν κάτι να πουν. Οι μελλοθάνατοι φώναξαν «Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η λευτεριά».Τα πτώματά τους μετέφεραν στα φορτηγά, οι επόμενοι 20 που επρόκειτο να εκτελεσθούν στο σκοπευτήριο. Το εφιαλτικό δρομολόγιο επαναλαμβάνονταν μέχρι να δολοφονηθούν όλοι. Λίγο μετά τις 10 το πρωί, οι Γερμανοί είχαν ολοκληρώσει το έργο τους. Οι καμπάνες στις εκκλησίες της Καισαριανής χτυπούσαν πένθιμα….
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Ρωσία έπληξε 17 εγκαταστάσεις - Σκοτώθηκαν 200 και πλέον Ουκρανοί στρατιώτες
- Airbnb: Οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως για πάντα
- Ουκρανία: 20 άμαχοι βγήκαν από τις εγκαταστάσεις Αζοφστάλ στη Μαριούπολη για να μεταφερθούν στη Ζαπορίζια
- Για την Ιταλία η νέα ευρωπαική ανησυχία - Πρώτο το κόμμα που αναπολεί τον Μουσολίνι
- Ρωσική προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να εξαφανίζονται σε δευτερόλεπτα
- Ηλ. Μόσιαλος: Πληροφορίες για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά μέσω 20 ερωτήσεων και απαντήσεων
- Πάτρα: Δεν θα γίνουν εκταφές της Μαλένας και της Ίριδας – Στα τέλη Μαΐου το πόρισμα
- Aegean Speed Lines: Πούλησε το Speedrunner που εξυπηρετούσε τις Δυτικές Κυκλάδες
- «Study in Crete»: Στόχος η ανάδειξη της Κρήτης ως εκπαιδευτικού και ερευνητικού προορισμού
- Kia EV6: Το αμιγώς ηλεκτρικό crossover διακρίθηκε στα iF Design Awards 2022
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Aegean Speed Lines: Πούλησε το Speedrunner που εξυπηρετούσε τις Δυτικές Κυκλάδες
- Ο Σαρλ Μισέλ στα εγκαίνια του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη
- ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Η Ιστορία από το 1886-Το 8ωρο-Ελλάδα 1893,1936,1944
- Συνέντευξη Οικονόμου για νέα μέτρα σε Ενέργεια-ΦΠΑ, συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν
- Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ με τη σημαία της Ουκρανίας στην πρώτη συναυλία για το 2022
- Η πρώτη εργατική πρωτομαγιά στην Αθήνα – Ο Καλλέργης και η εφημερίδα “Σοσιαλιστής”
- Κίνα: Δεκάδες εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι από κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου
- Μητσοτάκης: «H κυβέρνηση έχει στηρίξει και θα συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας»
- ΣΥΡΙΖΑ: Ψέματα λέει η ΔΕΗ για τα μπόνους
- Κορονοϊός: 6.497 κρούσματα, 35 θάνατοι, 239 διασωληνωμένοι
- Τελευταία Νέα BankWars
- ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Η Ιστορία από το 1886-Το 8ωρο-Ελλάδα 1893,1936,1944
- Η πρώτη εργατική πρωτομαγιά στην Αθήνα – Ο Καλλέργης και η εφημερίδα “Σοσιαλιστής”
- Συνέντευξη Οικονόμου για νέα μέτρα σε Ενέργεια-ΦΠΑ, συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν
- Κίνα: Δεκάδες εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι από κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου
- Aegean Speed Lines: Πούλησε το Speedrunner που εξυπηρετούσε τις Δυτικές Κυκλάδες
- Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ με τη σημαία της Ουκρανίας στην πρώτη συναυλία για το 2022
- Ο Σαρλ Μισέλ στα εγκαίνια του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη
- ΣΥΡΙΖΑ: Ψέματα λέει η ΔΕΗ για τα μπόνους
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μόσιαλος: Απαντήσεις για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά
- Ηλ. Μόσιαλος: Πληροφορίες για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά μέσω 20 ερωτήσεων και απαντήσεων
- Ηπατίτιδα: Είκοσι ερωτήσεις-απαντήσεις από τον Ηλία Μόσιαλο
- Ουκρανία: Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Ρωσία
- Αήττητος και στον Βόλο ο Ατρόμητος
- Kia EV6: Το αμιγώς ηλεκτρικό crossover διακρίθηκε στα iF Design Awards 2022
- Ουκρανία: 20 άμαχοι βγήκαν από τις εγκαταστάσεις Αζοφστάλ στη Μαριούπολη για να μεταφερθούν στη Ζαπορίζια
- Γερμανία: Το Oktoberfest επανέρχεται έπειτα από δύο χρόνια διακοπής λόγω πανδημίας
- Οικονόμου: Η κυβέρνηση εξετάζει λεπτομερώς κάθε μέτρο που θα προσφέρει ανακούφιση στην κοινωνία
- Η Αντζελίνα Τζολί επισκέφθηκε την ουκρανική πόλη Λβιβ