Εστίαση: Τα τραπεζάκια γεμίζουν αλλά …το ταμείον είναι μείον – Γιατί πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα για ενοίκια-εργαζόμενους και ο χαμηλός ΦΠΑ

Βλέπουμε γεμάτα τα τραπεζάκια σε πλατείες και γειτονιές, βλέπουμε το delivery να πηγαίνει και να έρχεται, βλέπουμε και μαγαζιά που για να πας πρέπει να κλείσεις τραπέζι και λέμε «πάει, πέρασε το πρόβλημα της πανδημίας, επιστρέψαμε στην κανονικότητα».

Πρόκειται για μια εντελώς παραπλανητική εικόνα, έξω από την πραγματικότητα των επιχειρήσεων και του Ταμείου τους. Αυτή η παραπλανητική εικόνα, οδηγεί κάποιους (όχι όλους) κυβερνητικούς παράγοντες  στην άποψη ότι ένα – ένα από τα (όντως σημαντικά) μέτρα που πάρθηκαν για τη στήριξη

της εστίασης στη διάρκεια της πανδημίας, φθάνει η ώρα να αποσυρθούν. Και φυσικά να γλυτώσουν τα κρατικά ταμεία από την «αφαίμαξη».

Ποια όμως είναι η πραγματική εικόνα της αγοράς;

Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ανοίξει ακόμα γιατί δεν έχουν εξωτερικούς χώρους ή δεν έχουν …δύο πόρτες στη στοά για να θεωρούνται υγειονομικά ασφαλείς.

Αυτές που άνοιξαν, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε ημιυπαίθριους χώρους, ούτε μέρος, έστω, των κλειστών.

3. Τα δύο παραπάνω σημαίνουν μείωση σημαντική του τζίρου σε σχέση με εποχές κανονικότητας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η πώση στο τζίρο όσων άνοιξαν με τους ισχύοντες όρους, ξεπερνά το 30%.

 

Η εστίαση είναι κλάδος που πάει «πακέτο» με τον πληθυσμό που εξυπηρετεί. Και ο πληθυσμός της χώρας, ακόμα και αν δεχθούμε πως κινείται όπως το 2019 (κάτι που δεν συμβαίνει), δεν αρκεί για να επαναφέρει τους τζίρους στο 2019. Απλά, γιατί δεν υπάρχουν τα εκατομμύρια των ξένων τουριστών-καταναλωτών υπηρεσιών εστίασης. Έχουμε λοιπόν ένα πολύ μεγάλο «μείον» τον Μαίο και τον Ιούνιο και όσο καλά να πάνε τα πράγματα από τον Ιούλιο και μετά, το «κενό» στο Ταμείο δεν πρόκειται να καλυφθεί.

Επιβαρύνσεις

Και ενώ αυτή είναι μια πρώτη εικόνα της πραγματικότητας, έρχεται μια σειρά «άκαιρων» ή αναγκαστικών επιβαρύνσεων για την επιχείρηση.

Το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την εξομοίωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους. Σωστό σε εποχή κανονικότητας, αλλά άκαιρο σε αυτή την αρνητική συγκυρία, καθώς θα επιβαρύνει με υπέρογκα κόστη τις επιχειρήσεις του κλάδου, αφού σε περίπτωση απόλυσης θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερα χρήματα. Στο ίδιο νομοσχέδιο, η διάταξη που προβλέπει πως η αιτιολόγηση της απόλυσης ανήκει αποκλειστικά στον εργοδότη, του αφαιρεί κάθε δικαίωμα  να απαλλαγεί από μειοψηφία, έστω προσωπικού που προσλαμβάνεται αλλά αποδεικνύεται τελικά ότι …δεν θέλει να δουλέψει.

2. Η ανοδική πορεία που διαγράφουν οι πρώτες ύλες το τελευταίο διάστημα, ήδη «χτυπάνε την πόρτα» των επιχειρήσεων εστίασης οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν και αύξηση των λειτουργικών τους εξόδων, αναγκαζόμενες είτε να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος είτε να προχωρήσουτν σε ανατιμήσεις. Μια λύση θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ, κάτι όμως που δεν εξαρτάται μόνο από κυβερνητική απόφαση, καθώς χρειάζεται την «ευλογία» των θεσμών. Ο μειωμένος στο 13% ΦΠΑ, με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, ισχύει για την εστίαση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τι θα γίνει μετά; (Σύμφωνα με το οικονομικό ρεπορτάζ, η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς και θα πιέσει για να διατηρηθεί, αλλά αυτό είναι άγνωστο αν θα επιτευχθεί). Σημειωτέον, ότι Μεσογειακές ανταγωνίστριες στο τουριστικλό πακέτο χώρες, έχουν ΦΠΑ κάτω από το 10%.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, καταλήγουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η αγορά της εστίασης εξακολουθεί, παρά τις μέχρι σήμερα ενισχύσεις και παρά το άνοιγμα, να βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά: Επιβίωση δύσκολη, με πολλές υπιοχρεώσεις (φόροι, δάνεια) του παρελθόντος να επανέρχονται στο προσκήνιο και να είναι «απαιτητές» από κράτος και τράπεζες που έχουν δώσει πολύ μεγάλη σημασία στην «παραπλανητική εικόνα», αποφεύγοντας να δουν την πραγματική που παραπάνω περιγράψαμε.

Όσο και αν δεν ακούγεται καλά στα αφτιά κυβερνόντων, τραπεζών και αναλυτών της αγοράς που βλέπουν όσα η αγορά δεν βλέπει, ο χώρος της εστίασης έχει ανάγκη παράτασης των βασικών μέτρων στήριξης: Δηλαδή του καθεστώτος μείωσης ενοικίων τουλάχιστον για την περίοδο που ισχύουν τα όποια περιοριστικά μέτρα και επαναφορά του μέτρου των αναστολών για τους εργαζόμενους.

Bankwars.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα