ΕΘΝΙΚΗ-EUROBANK: Ο Γ.Στουρνάρας και ο Γ.Προβόπουλος αναλαμβάνουν να πείσουν την τρόικα

00:34 2/4/2013 - Πηγή: BankWars

Μπορεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Α.Τουρκολιάς να δηλώνει ότι “δεν έχω πληροφορηθυεί καμία αντίδραση της τρόικας” στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και ότι όλα προχωρούν κανονικά, – αλήθεια σκέπτεσθε να δήλωνε το αντίθετο; – αλλά το θέμα εξακολουθεί να υφίσταται και να προβληματίζει.

Ήρθε

λοιπόν η ώρα, τη “δουλειά” να την αναλάβει η ίδια η κυβέρνηση! Γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά, ότι πισωγύρισμα στην υπόθεση της συγχώνευσης, θα δημιουργήσει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στο τραπεζικό και οικονομικό σύστημα, δεδομένων και των “κυμμάτων” που έρχονται από την Κύπρο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας είναι αυτός που ανέλαβε να πείσει την τρόικα να μην επιμείνει στο θέμα. Παράλληλες και παρασκηνιακές, σε έλλο επίπεδο και οι κινήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κ. Προβόπουλος, δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ και στην Έλλη Στάη για το θέμα “ΕΘΝΙΚΗ” τα εξής:

- Η τρόικα έχει θέσει θέμα στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank. Η συγχώνευση δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτραπεί. Αν η Εθνική λειτουργούσε υπό κρατικό έλεγχο θα μας έφερνε πίσω δεκαετίες. Δε θέλω να σκέπτομαι το ενδεχόμενο κρατικού ελέγχου της Εθνικής
Σημειώνουμε πάντως ότι ο κ. Προβόπουλος προσπάθησε να πείσει ότι και με το ΤΧΣ μέτοχο, σε κάμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει κρατική τράπεζα με όρους του παρελθόντος, καθώς η τρόικα επιθυμεί τη λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, η τρόικα, θεωρεί ότι δύσκολα θα βρεθούν τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα καλύψουν το 10% της ΑΜΚ, εξασφαλίζοντας τον ιδιωτικό χαρακτήρα του νέου σχήματος, ενώ προβληματίζεται και για το μέγεθος της τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση.

Το ενεργητικό της Εθνικής μετά την απόκτηση του 85% της Eurobank, ξεπερνά τα 170 δισ. ευρώ πλησιάζοντας το ΑΕΠ της χώρας (περίπου στα 190 δισ. ευρώ). Επιπλέον, η τρόικα υποστηρίζει, ότι αν τυχόν η Εθνική δε βρει τα κεφάλαια για την κάλυψη του 10%, το σχήμα θα γίνει κρατικό, οπότε πολύ δύσκολα, θα βρεθεί ιδιώτης να το αγοράσει.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι η τρόικα, μέσω του ΤΧΣ δεν έχει σκοπό να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών…χαραμίζοντας τα λεφτά της. Βάζει χρήματα για να τα πάρει πίσω κάποια στιγμή και μάλιστα … με τόκο!

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πείσει την τρόικα, η Εθνική και η Eurobank θα υλοποιήσουν δύο διαφορετικές αυξήσεις κεφαλαίου. Και η μεν Εθνική θα προσπαθήσει να καλύψει όπως όπως το 10% της αύξησης για να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα, η δε Eurobank ελλείψει βασικού μετόχου, θα περάσει άμεσα στο κράτος!
αφού συμβούν αυτά,τότε θα υπάρξει νέα απόφαση της τρόικας, κατά πόσο η νέα, ανακεφαλαιοποιημένη Εθνική, αξίζει και πρέπει να συγχωνευθεί με την “κρατική” Eurobank…

Keywords
Τυχαία Θέματα