Εθνική Τράπεζα: Credit positive η επιτυχία της ΑΜΚ – Ποιές προκλήσεις βλέπει η Moody’s

Η επιτυχία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής χαρακτηρίζεται από την Moody’s credit positive, καθώς η τράπεζα αποκαθιστά την φερεγγυότητά της και διασφαλίζει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την Moody’s, η επιτυχημένη ΑΜΚ αυξάνει το pro forma core Tier 1 της ΕΤΕ

στο 9,3% τον Μάρτιο του 2013 από 6,4% τον Μάρτιο του 2012, και διασφαλίζει ότι η τράπεζα θα παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια, παρά το ότι το ΤΧΣ έχει την εξουσία να διορίσει μέλη του διοικητικού συμβουλίου και θα έχει περιοριστικά δικαιώματα ψήφου. Επιπλέον, οι ιδιώτες επενδυτές που συμμετείχαν στην ΑΜΚ έλαβαν και warrants, που τους έδωσαν το δικαίωμα να αποκτήσουν μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ τα επόμενα 4,5 χρόνια κατά 6μηνα διαστήματα. Η Moody’s θεωρ3εί πως αυτό διασφαλίζει την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της τράπεζας και την στρατηγική της κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχουν διασπαστικές αλλαγές στην κορυφή της διοίκησής της.

Ωστόσο η ΕΤΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 19,8% τον Μάρτιο από 14,4% το περασμένο έτος, καθώς και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη χρονιά ύφεσης.

Τέλος, θεωρεί ότι οι επιδόσεις της Finansbank θα βοηθήσουν την Εθνική να επιστρέψει στην κερδοφορία ταχύτερα απ’ ότι οι άλλες ελληνικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα