ΕΥ: Οι ΑΠΕ, μοχλός ανάπτυξης για τις Σ&Ε στον κλάδο ενέργειας

Η συνολική αξία των Συγχωνεύσεων & Εξαγορών (Σ&Ε) στον κλάδο ενέργειας & υπηρεσιών κοινής ωφέλειας παγκοσμίως έφθασε στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 180 δις δολαρίων κατά το α’ εξάμηνο του 2018, παρά τη μείωση κατά 14% στα 83 δις δολάρια που σημειώθηκε το β’ τρίμηνο. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έρευνας της ΕΥ, Power transactions and trends: Q2 2018, η οποία αποκαλύπτει, επίσης, ότι

οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αντιπροσώπευσαν σχεδόν το ήμισυ (46%) του αριθμού των συμφωνιών κατά το β’ τρίμηνο.

Η τάση για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια συνέχισε να ενισχύεται κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, με 63 συμφωνίες σε ΑΠΕ συνολικής αξίας 12,9 δις δολαρίων. Η ιστορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση στο 32% έως το 2030, και τρεις συμφωνίες στον τομέα των ΑΠΕ στις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 3,8 δις δολαρίων, έδωσαν σημαντική ώθηση στις επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας παγκοσμίως.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αύξησαν, επίσης, τις επενδύσεις τους στις νέες τεχνολογίες κατά το β’ τρίμηνο. Στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες αξίας 5,5 δις δολαρίων σε υπηρεσίες ενέργειας και νέες τεχνολογίες, ενώ η Ιαπωνική Tokyo Electric Power Company (TEPCO) δημιούργησε μια νέα θυγατρική για να σχηματίσει κοινοπραξίες που θα δουλέψουν πάνω στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα μετασχηματίσουν τον κλάδο.

Επιταχύνεται ο ρυθμός των συμφωνιών στις αναπτυσσόμενες αγορές

Κατά το β’ τρίμηνο, οι αναπτυσσόμενες αγορές αναδείχθηκαν σε σημαντικό επενδυτικό προορισμό για τις παραδοσιακές Σ&Ε. Στην Ταϊλάνδη και την Ινδία ολοκληρώθηκαν συμφωνίες αξίας 5,3 και 3,2 δις δολαρίων αντίστοιχα.

Έχοντας πετύχει επίπεδα ρεκόρ στην αξία συμφωνιών (63,1 δις δολ.) κατά το α’ τρίμηνο του 2018, οι Σ&Ε στην Ευρώπη εμφανίζονται ενισχυμένες, αγγίζοντας τα 45,7 δις δολ. στο β’ τρίμηνο και αντιπροσωπεύοντας το 55% της συνολικής αξίας των Σ&Ε στον κλάδο παγκοσμίως.

Η Κίνα αναδείχθηκε σε πρωτοπόρο διασυνοριακό επενδυτή κατά το β’ τρίμηνο, ανακοινώνοντας διασυνοριακές συμφωνίες αξίας 31,2 δις δολ. στον κλάδο της ενέργειας, στο πλαίσιο και της κρατικής πρωτοβουλίας One Belt, One Road. Παράλληλα, η αξία των συμφωνιών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 78%, αγγίζοντας τα 10,3 δις δολάρια. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας αυτής αφορούσε και πάλι τις ΑΠΕ, με 25 συμφωνίες καθαρής ενέργειας, συνολικής αξίας 3,8 δις δολ. Την ίδια ώρα, στην Αμερικανική Ήπειρο, ενώ η συνολική αξία των συμφωνιών μειώθηκε κατά 8% σε τριμηνιαία βάση, στα 26,9 δις δολ., επτά μεγάλες συμφωνίες (megadeals), συνολικής αξίας 21,8 δις δολ., έδωσαν ώθηση στην περιοχή. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευσαν το 75% της αξίας των συμφωνιών στην Αμερικανική Ήπειρο (20,2 δις δολ.).

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει αναλάβει να υλοποιήσει φιλόδοξους στόχους ως προς τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Η έκθεση της ΕΥ, επιβεβαιώνει τη σαφή στροφή των επενδυτών παγκοσμίως στην καθαρή ενέργεια. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δημιουργεί για τη χώρα μας μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, προσελκύοντας, συγχρόνως, πολύτιμες ξένες επενδύσεις, αλλά και την απαραίτητη τεχνογνωσία που θα αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό της χώρας, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα