ΕΥΑΘ: Zημιές 4 εκατ. ευρώ το 2022 λόγω αύξησηςτου ενεργειακού κόστους

Με ζημίες λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους έκλεισε το 2022 ο όμιλος της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), η οποία έχει σε εξέλιξη επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 202,9 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-2025, μεταξύ των οποίων και ορισμένα ενεργειακής βελτίωσης και αναβάθμισης, συν πρόσθετα έργα ύψους 45,4 εκατ. προς συμβασιοποίηση. Συνολικά το 2022, το κόστος της ενέργειας αυξήθηκε σε 30,9 εκατ. ευρώ, έναντι 17,2 εκατ. το 2021 (+79,11%), «συμπαρασύροντας εμφανώς και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας», όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια

σημερινής παρουσίασης των ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεών της σε οικονομικούς αναλυτές στη Θεσσαλονίκη. Παρά τη δύσκολη συγκυρία ωστόσο, οι επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν το 2022 στα 14,7 εκατ., έναντι 9,2 εκατ. της προηγούμενης χρήσης, αυξημένες κατά 60%.

Αναλυτικότερα, το υψηλό κόστος της ενέργειας, παρά τη μείωση ενεργειακής κατανάλωσης άνω του 9%, που πέτυχε η ΕΥΑΘ, λειτούργησε πέρυσι σαν «βραχνάς» για τον όμιλο, ο οποίος πέραν των επενδύσεων του στην ενεργειακή εξοικονόμηση, επιδιώκει και την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω «πράσινων» διμερών συμβάσεων (PPAs), από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα: στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθούν -από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας, «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας»- οικονομικές προσφορές για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος μέσω «πράσινων» διμερών συμβάσεων (PPAs), από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα (σ.σ. στο πλαίσιο του πρώτου διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε με βάση τον Νόμο 4412/2016 από φορέα του δημοσίου).

Κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης, επιβεβαιώθηκε ακόμα ότι δεν θα διανεμηθεί μέρισμα για το 2022, αλλά και ότι η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας παραμένει σταθερή και το 2023, με τις όποιες αυξήσεις των τιμών να παραπέμπονται για το 2024. Τον Νοέμβριο του 2022, η διοίκηση της ΕΥΑΘ είχε προτείνει στον βασικό μέτοχο αύξηση των τιμολογίων νερού για το 2023 κατά 8%, όσο ο μέσος πληθωρισμός, η οποία δεν έγινε αποδεκτή. Η πρόταση για αύξηση θα ξαναπέσει στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο για το 2024, αλλά όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Άνθιμος Αμανατίδης, τα οικιακά τιμολόγια στη χαμηλή κατηγορία κατανάλωσης στόχος είναι να παραμείνουν σταθερά και το επόμενο έτος, με αύξηση στην επαγγελματική και βιομηχανική χρήση.

Συνεργασίες στο εξωτερικό και υπηρεσίες σε ΔΕΥΑ

Στο μεταξύ, η ΕΥΑΘ συνεχίζει την προσπάθεια για την ανάληψη έργων στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από τη Μολδαβία (μέσω της συνεργασίας της με τη ρουμανική Raja S.A. και παρά τις δυσκολίες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία), με τα Βαλκάνια να εκτιμάται ότι προσφέρουν εύφορο έδαφος για τη δραστηριοποίησή της, καθότι πολλές βαλκανικές χώρες ανήκουν στην ΕΕ ή βρίσκονται σε ενταξιακή πορεία και επωφελούνται κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. Επιπλέον, η ΕΥΑΘ, που συνεχίζει και τη συνεργασία της με την κυπριακή AstroBank, ως τεχνικός σύμβουλος για έργα βιολογικών καθαρισμών που δανειοδοτεί η τράπεζα, φαίνεται ότι «βλέπει ζεστά» και το θέμα της παροχής υπηρεσιών σε δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Ήδη υποστηρίζει τις ΔΕΥΑ Νάουσας, Σιθωνίας και Κασσάνδρας, μέσω της θυγατρικής της, ΕΥΑΘ Υπηρεσίες. Μάλιστα, οι συνεργασίες αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό αντικείμενο για την ίδια την εισηγμένη ΕΥΑΘ ΑΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι θεσμικές μεταβολές, που θα επιτρέψουν την επέκτασή της σε αυτό το πεδίο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χρήσης 2022, ο πρόεδρος της εταιρείας, Άγις Παπαδόπουλος, τόνισε: «η μέση χονδρική τιμή της MWh (μεγαβατώρας) το 2020 ήταν 60 ευρώ, το 2021 αυξήθηκε στα 132 ευρώ/MWh και το 2022 έφτασε στα 306 ευρώ/MWh. Σε ένα περιβάλλον με μεγάλο ενεργειακό κόστος, υψηλή αβεβαιότητα και διάφορες γεωπολιτικές εξελίξεις, στην ΕΥΑΘ επιδείξαμε ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Εδώ και τρία και πλέον χρόνια σχεδιάσαμε και υλοποιούμε έργα για την εξοικονόμηση και την ιδιοπαραγωγή ενέργειας, έχοντας επιτύχει ήδη μείωση της κατανάλωσης κατά 9,2% με ανάλογο περιορισμό των εκπομπών CO2 (διοξειδίου του άνθρακα). Παρά τα υψηλά κόστη και τις επακόλουθες ζημίες στη χρήση του 2022, καταφέραμε να διατηρήσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα σε υψηλά επίπεδα και, με την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών μας, ευελπιστούμε σε περαιτέρω μείωση του κόστους της ενέργειας στο προσεχές διάστημα».

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στο ποσό των 71 εκατ. ευρώ έναντι 73,6 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μειωμένος κατά 3,7% κυρίως λόγω της μείωσης κατανάλωσης των οικιακών πελατών μετά την πανδημία και της αύξησης του αριθμού των ατόμων που εντάχθηκαν στο κοινωνικό τιμολόγιο. Οι προ φόρων ζημίες ανήλθαν σε 4,2 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών προ φόρων 15,7 εκατ. το 2021, σημειώνοντας μείωση κατά 126,93%. Οι μετά φόρων ζημίες του 2022 διαμορφώθηκαν σε 3,99 εκατ. έναντι κερδών μετά φόρων ύψους 11,3 εκατ. το 2021 (-135,23%). Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του ομίλου διαμορφώθηκαν κατά την 31/12/2022 σε 71,5 εκατ. ευρώ έναντι 91,3 εκατ. την 31/12/2021, σημειώνοντας μείωση 21,71%.

«Η εικόνα ζημιών της προηγούμενης χρήσης δεν μας πτοεί, γιατί ακριβώς δεν κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, οι δαπάνες επισκευών, συντηρήσεων και λειτουργίας των εγκαταστάσεών μας συγκρατήθηκαν στα επίπεδα του 2021. Επιπροσθέτως, η εταιρεία έχει επενδύσει -προνοώντας ήδη πριν από την ενεργειακή κρίση- σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας, με έμπρακτες πρωτοβουλίες πάνω στο τρίπτυχο βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτικότητα και κοινωνική συνοχή» συμπλήρωσε ο κ. Αμανατίδης.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλες επενδύσεις που έχει σε εξέλιξη η ΕΥΑΘ αφορούν -μεταξύ άλλων- την επέκταση του διυλιστηρίου νερού της (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης-ΕΕΝΘ), που όταν ολοκληρωθεί θα διπλασιάσει τη δυναμικότητά του, στα 300.000 κυβικά ημερησίως και εκτιμάται ότι θα αυξήσει έως και κατά 40% τον κύκλο εργασιών, αλλά και την επένδυση στον Βιολογικό Καθαρισμό (ΕΕΛΘ), τα συστήματα SCADA στην αποχέτευση και το πρόγραμμα έξυπνων υδρομετρητών, ύψους 49,6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τον Ιούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου χαμηλών περιοχών Θεσσαλονίκης με τον βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου. Όλα τα έργα στον συγκοινωνιακό κόμβο Κ16 έχουν ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα