ΕΥΑΘ: Το 2019, χρονιά των απευθείας αναθέσεων

12:42 8/3/2020 - Πηγή: BankWars

Το 2019 ήταν το έτος που η ΕΥΑΘ Α.Ε., «ξεπέρασε τον εαυτό της», στις δαπάνες με απευθείας αναθέσεις, θέμα που έφεραν στην επιφάνεια οι «αναταράξεις» που προκλήθηκαν από την αντιπαράθεση μεταξύ Υπερταμείου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ, ο οποίος δεν δείχνει διατεθειμένος να παραιτηθεί παρότι του ζητήθηκε από τον μέτοχο της πλειοψηφίας. Αυτές οι απευθείας αναθέσεις, φέρνουν στο προσκήνιο και το φλέγον θέμα της εταιρικής

διακυβέρνησης.

Το «φεύγεις»- «όχι μένω», θα λυθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ Α.Ε., την ημερομηνία της οποίας θα ορίσει το δ.σ. της Εταιρείας στην αυριανή του συνεδρίαση. Όμως υπάρχουν και άλλα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με απευθείας αναθέσεις, αναθέσεις που είχαν προκαλέσει και αντιδράσεις από την Επιτροπή Ελέγχου της Εταιρείας.

Όπως λοιπόν φαίνεται, το 2019 ήταν η χρονιά των πολλών απευθείας αναθέσεων, αφού αυτές έφθασαν κοντά στις 900.000 ευρώ, όταν προηγούμενες χρονιές ήταν στην περιοχή των 500.000 ευρώ. Κάποιες αναθέσεις, ήταν απολύτως δικαιολογημένες και έγιναν μετά από εντολή του διοικητικού συμβουλίου (π.χ. διανομή λογαριασμών), αλλά όπως φαίνεται να συνέβαινε, από ένα χρονικό σημείο και μετά, έτειναν να γίνουν καθεστώς οι απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες συμβούλων, με εργαλείο και τις κατατμήσεις έργων       ( δύο αναθέσεις σε μία ημέρα, στην ίδια εταιρεία).

Θωράκιση της εταιρικής διακυβέρνησης

Τι είναι η ΕΥΑΘ Α.Ε.; Είναι μία ΔΕΚΟ, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, δηλαδή μία δημόσια εταιρεία και μάλιστα ιδιαίτερου κοινωνικού χαρακτήρα. Είναι μία εταιρεία στην οποία έχουν επενδυμένα συμφέροντα οι μικρομέτοχοι, μία εταιρεία που θα πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα εταιρικής διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα. Μένει να δούμε, πως στην πράξη θα υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, αφού μάλιστα τα θέματα διαφάνειας στο μάνατζμεντ, λογοδοσίας και ενημέρωσης των μετόχων, γίνονται πλέον πρώτης προτεραιότητας.

Άλλωστε αυτό που πολλοί μάνατζερς αντιμετωπίζουν με κάποια δυσθυμία σαν αναγκαστική προσαρμογή σε κανόνες, μάλλον σύντομα θα πρέπει να το δούνε διαφορετικά καθώς σε ό,τι αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, με σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, τα πράγματα θα γίνουν πιο απαιτητικά όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών, μετά και το μεγάλο πλήγμα που κατάφερε στην Κεφαλαιαγορά η υπόθεση της Folli Follie.

Πηγη: grtimes.gr – Άννη Καρολίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα