Ευρωπαικές αντιδράσεις από την απαγόρευση εισόδου στην Σμύρνη στον Περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα – Τούρκοι κατά Ιμάμογλου

Διαστάσεις -και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης- λαμβάνει η υπόθεση της καταχρηστικής κράτησης και απαγόρευσης εισόδου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη.

Το ΕΛΚ καταδικάζει την αδικαιολόγητη πρόκληση από την Τουρκία που απαγόρευσε την είσοδο στον Α.Τζιτζικώστα

Οι “εξηγήσεις” των τουρκικών αρχών ότι όλα έγιναν εξαιτίας της “συνωνυμίας” του Απ. Τζιτζικώστα με προσώπου που είχε περιορισμό εισόδου στην Τουρκία δεν έπεισαν, πολύ περισσότερο δε, δεν πείθει τον ίδιο ο χαρακτηρισμός της κράτησης του Περιφερειάρχη

Κεντρικής Μακεδονίας ως “φιλοξενία”.

Iμάμογλου: Σοβαρό επεισόδιο

Η ερμηνεία της τουρκικής πλευράς περί τεχνικού προβλήματος, το οποίο όταν λύθηκε άνοιξε την πόρτα της Τουρκίας στον έλληνα περιφερειάρχη, αλλά ήταν πλέον πολύ αργά, δεν έπεισε ούτε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος αφού δεσμεύθηκε να δημοσιοποιήσει περαιτέρω το θέμα, χαρακτηρίζοντάς το “σοβαρό επεισόδιο”, βρέθηκε στο στόχαστρο του τουρκικού Τύπου.

“Έλληνα προβοκάτορα” χαρακτηρίζει δημοσίευμα στον τουρκικό Τύπο τον περιφερειάρχη.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Ακσάμ με τίτλο “Υποστήριξε τον Έλληνα προβοκάτορα”, επιτέθηκε στον Εκρέμ Ιμάμογλου. Στον τουρκικό Τύπο το περιστατικό υποβαθμίζεται με το επιχείρημα ότι το θέμα λύθηκε μέσα σε 20 λεπτά και πως ο περιφερειάρχης, ο οποίος κρατήθηκε ώρες στο λιμάνι, κατηγορείται ως “προβοκάτορας” γιατί αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στην Τουρκία.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει ότι “η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις ακραίες προκλήσεις και έφτασε στο σημείο χωρίς λόγο να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε έναν Ευρωπαίο πολίτη, που επρόκειτο να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM.”

Ο κ. Ανδρουλάκης περιγράφει τα γεγονότα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο κ. Τζιτζικώστας, παρέμεινε στο πλοίο με το οποίο μετέβαινε στη Σμύρνη, καθώς οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την αποβίβασή του και την είσοδό του στη γειτονική χώρα.

“Δεν έλαβε επίσημη ενημέρωση για τους λόγους απαγόρευσης εισόδου, ενώ ο ίδιος κάλεσε τις ελληνικές αρχές για να τις ενημερώσει σχετικά”, επισημαίνει.

Προσθέτει ότι η μετάβαση του κ. Τζιτζικώστα στην Τουρκία ήταν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων και επιπλέον η χώρα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι υποψήφια προς ένταξη με όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση αυτή΄. Ο Νικος Ανδρουλάκης ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της θετικής ατζέντας η απαγόρευση εισόδου σε έναν Ευρωπαίο πολίτη χωρίς συγκεκριμένο λόγο;

-Πώς θα προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία μετακίνησης από ανάλογες καταχρηστικές αποφάσεις της Τουρκίας;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΠΥΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Επείγουσα ερώτηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή το περιστατικό με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία τονίζει ότι η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ

Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, που βρίσκεται στη Σμύρνη με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της επιτροπής των περιφερειών και του προέδρου της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM.

Ο κ. Τζιτζικώστας έφτασε στις 10:00 στο λιμάνι της Σμύρνης με πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχει ωςπροεδρεύων στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών.

Τότε οι τουρκικές Αρχές τον ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να αποβιβαστεί, χωρίς ωστόσο να του δίνουν μια σαφή απάντηση.  Για το αδιανόητο περιστατικό, ο κ.Τζιτζικώστας ενημέρωσε την κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος θεώρησε μεγάλη προσβολή την απαγόρευση της εισόδου του.

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να εκφράζει την καταδίκη του για το συμβάν, κάνοντας λόγο για παράνομη και καταχρηστική κράτηση.

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, όπως και την πρόξενο στη Σμύρνη, Δέσποινα Μπαλκίζα.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, νωρίς το απόγευμα, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης κι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, για το θέμα που δημιουργήθηκε απρόκλητα στη Σμύρνη.

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους αρμόδιους της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, καθώς επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια. Στη συνέχεια συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον κ. Καλαφάτη, όπου υπογράμμισε πως η ενέργεια των Τουρκικών αρχών ήταν απρόκλητη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, βρισκόταν  τουλάχιστον επτά ώρες εγκλωβισμένος στο λιμάνι ενώ θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα