Φαρμακοποιοί κατά κυβέρνησης – Ιδιοκτησία, ωράριο, κέρδη – “Τα βρήκαν με τις πολυεθνικές”

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενόψει της γενικής συνέλευσης των προέδρων όλων των συλλόγων της χώρας σήμερα το μεσημέρι, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα διάλυσης του κλάδου των φαρμακείων με ότι αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος έκανε λόγο για αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που αντίκειται στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο.

«Οι

προωθούμενες αλλαγές, στην χωροταξία, την ιδιοκτησία, το ωράριο λειτουργίας και το ποσοστό κέρδους, δεν ισχύουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Αντίθετα σε χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ιταλία επιβάλλεται η ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιό. Και όπου τα καρτέλ των χονδρέμπορων επικράτησαν, όπως στη Ρουμανία, το 80% του κέρδους συγκεντρώνεται σε λίγους και η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε» εξήγησε ο κ. Λουράντος.

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα για σχέδιο αποσταθεροποίησης της ελληνικής αγοράς φαρμάκου και μυστικής συμφωνίας με τις πολυεθνικές εταιρείες ώστε να εξαφανιστούν τα μικρά φαρμακεία και να καταρρεύσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Επικαλέστηκε μάλιστα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών σύμφωνα με την οποία, η απελευθέρωση της αγοράς των φαρμακείων, όπου συνέβη, συνοδεύτηκε από πτώση στην ποιότητα των υπηρεσιών, αύξηση της χρήσης των ΜΗΣΥΦΑ και της πώλησης ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε και στην οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που απαγορεύει την πώληση φαρμάκων από μη φαρμακοποιούς.

«Μέσω της Ελλάδας επιχειρείται η αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Ευρώπης. Αν καταργηθεί το ποσοστό του 51% στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων από φαρμακοποιό, θα επικρατήσει χάος παντού. Ήδη έχετε δει τι συμβαίνει με την απελευθέρωση του ωραρίου, την κατάργηση των αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων και τις εφημερίες που δεν τηρούνται» προειδοποίησε.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι με την κατάργηση της ποσόστωσης, κάθε πολυεθνική θα μπορεί να ιδρύει δίκτυα πώλησης των δικών τους φαρμάκων και εισαγωγής αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης γενοσημων.

Τέλος, έκανε έκκληση για διάλογο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υπενθυμίζοντας στον Ανδρέα Ξανθό τη δέσμευση του ότι δε θα αιφνιδιάσει κανέναν με μονομερείς ενέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα