Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 12 νεκρούς και σοβαρές υλικές ζημιές άφησε ο τυφώνας Ράι

Ο τυφώνας Ράι, ο πιο ισχυρός που έχει πλήξει φέτος τις Φιλιππίνες, ξερίζωσε δέντρα, προκάλεσε την κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης αλλά και πλημμύρες σε πολλά χωριά του αρχιπελάγους, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 12 νεκρούς. Ο Ράι είχε χαρακτηριστεί «σούπερ τυφώνας» — το αντίστοιχο του κυκλώνα κατηγορίας 5 στις ΗΠΑ– όταν έφτασε χθες στο τουριστικό νησί Σιαργκάο, συνοδευόμενος από ανέμους 195 χιλιομέτρων την ώρα.

Όπως έγινε γνωστό, διασώθηκε βρέφος ενός μήνα που βρισκόταν σε λεκάνη η οποία επέπλεε σε πλημμυρισμένη

περιοχή στα νοτιοανατολικά.

A one-month-old baby was saved by coast guards by being evacuated in a plastic tub as typhoon Rai triggered floods in the Philippines pic.twitter.com/xaHgwx4ina

TRT World (@trtworld) December 16, 2021

Σήμερα οι άνεμοι μειώθηκαν σε ένταση λίγο και φτάνουν τα 155 χιλιόμετρα την ώρα, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους χθες Πέμπτη λόγω του τυφώνα και περίπου 18.000 εξακολουθούν να παραμένουν σε καταλύματα σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών των Φιλιππίνων.



Εξαιτίας του τυφώνα έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες σε κάποιες περιοχές, ενώ ξηλώθηκαν και στέγες κτιρίων.

Η αστυνομία της επαρχίας Δυτικό Νέγκρος ανακοίνωσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένας ηλικιωμένος ο οποίος καταπλακώθηκε από το σπίτι του το οποίο κατέρρευσε μετά την πτώση δέντρου.

Σήμερα το απόγευμα ο τυφώνας Ράι πλησίαζε το νησί Παλαουάν, δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Τη νύκτα αναμένεται να απομακρυνθεί από τις Φιλιππίνες και να περάσει από τη Νότια Σινική Θάλασσα με κατεύθυνση το Βιετνάμ.

Mε ανάρτηση υπενθυμίζει κάτοικος πώς ήταν η πληγείσα περιοχή του Bohol λίγες ημέρες πριν.


«Οι ζημιές δεν είναι τόσο σημαντικές όσο αυτές που προκάλεσαν πρόσφατα άλλοι τυφώνες αντίστοιχης έντασης», δήλωσε ο Κασιάνο Μονίλα, αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της Υπηρεσίας.

«Οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν σε υποδομές και σπίτια», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι μαζικές εκκενώσεις πολιτών πριν τον τυφώνα είχαν στόχο να σωθούν ζωές.

Οι περισσότεροι τροπικοί κυκλώνες στον Ειρηνικό Ωκεανό σχηματίζονται μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου. Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι οι τυφώνες γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί, καθώς ενισχύονται όσο επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι Φιλιππίνες, αρχιπέλαγος 7.600 και πλέον νησιών, ανάμεσα στις χώρες που θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται κάθε χρόνο από περίπου είκοσι τροπικούς κυκλώνες και τυφώνες που συχνά σπέρνουν την καταστροφή, μετατρέποντας σπίτια σε συντρίμμια, σαρώνοντας υποδομές και σοδειές σε ήδη φτωχές περιοχές.

Ο πιο φονικό τυφώνας που έχει πλήξει ποτέ τις Φιλιππίνες ήταν ο «σούπερ τυφώνας» Χαϊγιάν το 2013, εξαιτίας του οποίου περισσότεροι από 7.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται.

Keywords
Τυχαία Θέματα