Φόρουμ των Δελφών: Συζήτηση για το Μέλλον του Οπτικοακουστικού Τομέα στην ΕΕ

23:29 8/4/2022 - Πηγή: BankWars

Κίνητρα όπως το cash rebate  είναι προαπαιτούμενα για την παραγωγή ξένων ταινιών στην Ελλάδα, όπου εξίσου πρέπει να γυρίζονται ελληνικές ταινίες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε πάνελ με θέμα το Μέλλον του Οπτικοακουστικού Τομέα

στην Ευρώπη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως ανέφερε ο υφυπουργός για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκης επενδύει και στοχεύει στην επανακατάρτιση των Ελλήνων τεχνικών, στη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών, στην επένδυση σε νέους δημιουργούς, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη νέου ελληνικού περιεχομένου. Επίσης, έκανε λόγο για την δημιουργία ενός θύλακα οπτικοακουστικής καινοτομίας στην πόλη της Δράμας με έργα – που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης – ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο πάνελ, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος μίλησε για ένα νέο πλαίσιο στην προσέλκυση παραγωγών στη χώρα, μέσω κυρίως του cash rebate. Εξίσου και με την  άμβλυνση της γραφειοκρατίας, την ελαχιστοποίηση  των  απαιτούμενων αδειών και  εγκρίσεων. Μίλησε για συνολική απλοποίηση διαδικασιών και σημείωσε ότι «η αύξηση του cash rebate στο 40% και η απλοποίηση εγκρίσεων είχαν σαν αποτέλεσμα να γυριστούν την τελευταία τριετία στη χώρα 185 παραγωγές, αγγίζοντας τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Υπογράμμισε επίσης ότι το ΕΚΟΜΕ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσπαθούν να είναι ευέλικτα και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παραγωγών. Προχωρώντας σε διορθωτικές κινήσεις όποτε απαιτείται, όπως για παράδειγμα με μία πρόσφατη ρύθμιση για την απλούστευση της διαδικασίας που αφορούν  τις εγκρίσεις.

Στο πάνελ συμμετείχε ο περιφερειακός διευθυντής Δημόσιας Πολιτικής της Netflix International, Alex Long κάνοντας λόγο για «χρυσή εποχή» του οπτικοακουστικού τομέα στις μέρες μας. Ο κ. Long μίλησε για μαζική δημιουργικότητα στην Ευρώπη, για  έκρηξη στο τοπικό περιεχόμενο στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι τα κάθε είδους κίνητρα είναι κομβικός παράγοντας στην παραγωγή περιεχομένου στην Ευρώπη και εστίασε στην ανάγκη για πιο απλές διαδικασίες, καθώς η παραγωγή περιεχομένου είναι εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία.

Ο επικεφαλής Διμερών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής Νότιας Ευρώπης της Tik Tok, Giacomo Lev Mannheimer ανέφερε ότι το Tik Tok είναι πλέον επίσημος συνεργάτης του Φεστιβάλ των Καννών. Το Tik Tok αύξησε τη διάρκεια των βίντεο-αναρτήσεων στα 10 λεπτά και προωθεί την παραγωγή ταινιών μικρών μήκους, οι οποίες στη συνέχεια θα διαγωνιστούν στο Φεστιβάλ των Καννών προσθέτοντας αξία στον οπτικοακουστικό τομέα της Ευρώπης και αναδεικνύοντας ταλαντούχους δημιουργούς μέσα από την γνωστή πλατφόρμα.

Από την πλευρά των παραγωγών, ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης υπογράμμισε τη σημασία να εφαρμοστούν στην Ελλάδα οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο του οπτικοακουστικού τομέα. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου καθώς και ότι η Ελλάδα  πρέπει σ’ αυτόν τομέα να ευθυγραμμιστεί με άλλες χώρες μέσω της επέκτασης τής αρμοδιότητας του Κέντρου και στο πεδίο των τηλεοπτικών σειρών.Τέλος, εξήρε την σημασία του cash rebate και της υποστήριξης του μέτρου από την παρούσα κυβέρνηση, ζητώντας παράλληλα την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων του ΕΚΟΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα