Φραγκογιάννης: Αν επιλεγεί η Διαμαντοπούλου ΓΓ του ΟΟΣΑ κερδίζει ο κόσμος όλος

Τη «διορατική, υπερκομματική και πετυχημένη» υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου στη διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ αναδεικνύει με άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης. Η Άννα Διαμαντοπούλου, που αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις τελικούς υποψήφιους (από δέκα αρχικά) μεταξύ των οποίων

μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί ποιος θα επιλεγεί για αυτή την θέση παγκόσμιας εμβέλειας.

Ο κ. Φραγκογιάννης, εξηγώντας τον καθοριστικό ρόλο του ΟΟΣΑ ως έγκυρου και αξιόπιστου οργανισμού στη διαμόρφωση της διεθνούς οικονομικής ατζέντας και της διάχυσης ορθών οικονομικών πρακτικών και πολιτικών, αναδεικνύει στο άρθρο του την επιτακτική ανάγκη για μία νέα ατζέντα στον οργανισμό στην μετά κορονοϊού εποχή. «Η συγκυρία επιτάσσει μια νέα εποχή στην πορεία του εξηκονταετούς Οργανισμού. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε σχέση με την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία, ενώ η συγκεκριμένη υγειονομική κρίση ανάδειξε τους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης και του ανεξέλεγκτου φιλελευθερισμού. Ο ΟΟΣΑ οφείλει να αναπροσαρμόσει τις προτεραιότητες του, όντας σε πλεονεκτική θέση λόγω των πολιτικών και διοικητικών δικτύων του, και η εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα αποτελεί διακύβευμα παγκόσμιας εμβέλειας».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Άννα Διαμαντοπούλου αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων διορατική και πετυχημένη, όχι μόνο υπερκομματική» με την Ελληνίδα υποψήφια να έχει πάει μέχρι τώρα, «καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις» στη διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, όπου στον τελικό βρίσκονται εκτός της Ελλάδας, η Αυστραλία με τον Mathias Cormann, η Σουηδία με τη Cecilia Malmström και η Ελβετία με τον Philipp Hildebrand.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, σημειώνει ο κ. Φραγκογιάννης, αν εκλεγεί Γενική Γραμματέας, «έχει ξεκάθαρο στρατηγικό σχεδιασμό σε τρεις πυλώνες: ψηφιακός μετασχηματισμός, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού σε παγκόσμια κλίμακα». Και προσθέτει: «Γνωρίζει η Άννα Διαμαντοπούλου ότι ο ΟΟΣΑ θα πρέπει πλέον να ανταπεξέλθει στις πολλές προκλήσεις της εποχής, όχι μόνο των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και εξαιτίας των πολλών συγκρούσεων που ακόμα μαστίζουν τον πλανήτη. Όπως έχει η ίδια επισημάνει, χρέος του ΟΟΣΑ στα αμέσως επόμενα χρόνια είναι να αγκαλιάσει ακόμα 2.5 δισ. πληθυσμό από χώρες, όχι μόνο της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και της Ασίας και της Αφρικής». Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ακόμα στο άρθρο του δήλωση της κ. Διαμαντοπούλου στο Bloomberg αναφορικά με τη σχέση του ΟΟΣΑ με την Κίνα, για την οποία υποστηρίζει ότι «αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις» και αφορά τον «σεβασμό των διεθνών κανόνων, τις αξίες μας και τη δημοκρατία».

Ενόψει της ανακοίνωσης εντός των προσεχών ημερών, των δύο τελικών υποψηφίων, ο κ. Φραγκογιάννης επισημαίνει: «Προσπαθώ να κρίνω τη διαδικασία με όση αντικειμενικότητα μπορώ και διαπιστώνω ότι η κα Διαμαντοπουλου υπερτερεί των αντιπάλων της στα σημεία για πολλούς λόγους: Έχει μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία (Επίτροπος Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και το διεθνές προφίλ της είναι αδιαμφισβήτητο. Συμπεριλαμβάνει την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη στις προτεραιότητές της με συγκεκριμένα σχέδια. Είναι αγωνίστρια, έχοντας διανύσει μακρύ δρόμο από την μετεμφυλιακή Κοζάνη μέχρι τους διαδρόμους της Βουλής, των Υπουργείων και των διεθνών forum και οργανώσεων. Είναι σεμνή και ουδείς θα τολμούσε να ισχυριστεί ότι ξεκίνησε από προνομιακή θέση με χρυσά κουτάλια. Είναι γυναίκα, Ελληνίδα, Ευρωπαία και Κοσμοπολίτισσα, έχοντας αφετηρία μια γωνιά του κόσμου που αποτελεί γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας».

Και καταλήγει: «Η μάχη των τεσσάρων, το final four του ΟΟΣΑ, συνεχίζεται. Και εγώ συνεχίζω να ποντάρω στην Άννα. Αν κερδίσει, κερδίζει η Άννα, αλλά κερδίζει και ο κόσμος όλος, που πλέον πρέπει να θεωρούμε γειτονιά μας, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό. Και προφανώς, περισσότερο από όλους, κερδίζει η Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα