Φρένο από το ΥΠΟΙΚ σε νέες παροχές και επιδόματα – Δημοσιονομικός χώρο τέλος (προς το παρόν)

Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πέρα από το πακέτο που ανακοινώθηκε για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, διευκρινίζουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Αφήνουν πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το ζήτημα από τον Σεπτέμβριο και έπειτα και αφού θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία του τουρισμού αλλά και για την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου στις αγορές.

Οι διευκρινίσεις

αυτές έρχονται παρά την αισιόδοξη αίσθηση που προκάλεσαν τα προσωρινά στοιχεία για τις επιδόσεις της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του έτους, που έδειξαν υπέρβαση του στόχου στα φορολογικά έσοδα και συγκράτηση των κρατικών δαπανών.

Με αφορμή αυτά τα στοιχεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε λόγο για μια «ένδειξη της ανθεκτικότητας της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας και μια αχτίδα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια κατεξοχήν δύσκολη διεθνώς οικονομική περίοδο».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει χώρος για κάποια επιπλέον στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που ταράζει την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία. Ούτε σε επίπεδο οριζόντιων μέτρων, αλλά όπως φαίνεται ούτε και σε νέες ειδικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στην αγορά των καυσίμων.

Οι δύο βασικοί παράγοντες

Όπως ανέφερε σήμερα κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, από τον Ιούνιο και έπειτα θα επανεξεταστεί η κατάσταση, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει δύο σημαντικούς παράγοντες:

Ο πρώτος, και αυτός για τον οποίον υπάρχει μεγαλύτερη ορατότητα είναι η πορεία του τουρισμού και των εσόδων το καλοκαίρι. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς τα στοιχεία για τις κρατήσεις είναι ενθαρρυντικά, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βρίσκεται η αισιοδοξία της τουριστικής αγοράς, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η τιμή που θα έχει το φυσικό αέριο στην αγορά ενέργειας. Το κρίσιμο όριο είναι αυτό των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μια τιμή χαμηλότερη από τα 100 ευρώ θα αφήσει δημοσιονομικό χώρο, ενώ αντίστροφα αν δεν παρατηρηθεί αποκλιμάκωση τα περιθώρια είναι ελάχιστα.

Βέβαια για τις τελικές αποφάσεις θα εξεταστούν και άλλοι παράγοντες, όπως η πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, τα κρατικά έσοδα και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Keywords
Τυχαία Θέματα