ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΓΑΛΑ – ΨΩΜΙ – ΦΑΡΜΑΚΑ – ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ 2014

Σύμφωνα με τα «Νέα», γάλα, ψωμί, φάρμακα και απορρυπαντικά βρίσκονται στο στόχαστρο των παρεμβάσεων που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο καλείται να διαχειριστεί και να επιλύσει το δύσκολο σταυρόλεξο της ακρίβειας που κρύβει αντικρουόμενα συμφέροντα επαγγελματικών ομάδων, καταναλωτών και παραγωγών.

Ψωμί: Η φραντζόλα με το ζύγι θα αυξήσει τον ανταγωνισμό

Στην αγορά ψωμιού οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν στην απελευθέρωση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα και προβλέπουν συγκεκριμένα βάρη για τον άρτο και τα αρτοσκευάσματα από 250, 350, 500, 750,

1.000, 1.500 έως και 2.000 γρ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αρτοσκευασμάτων παρασκευάζεται σε βάρος 350 γρ. και πωλείται σε τιμές από 0,60 έως και 0,80 ευρώ. Μάλιστα οι καταναλωτές στην πραγματικότητα δε γνωρίζουν εάν στην τιμή των 0,80 ευρώ αγοράζουν 350 ή 500 γρ. ώστε να επιλέγουν τι τους συμφέρει, γιατί αυτό δεν ζυγίζεται κατά την αγορά. Με την κατάργηση των υποχρεωτικών βαρών ο κάθε αρτοποιός θα μπορεί να παράγει και να διαθέτει προϊόντα σε όποιο βάρος θέλει. Ετσι θα μπορεί και ο καταναλωτής να έχει περισσότερες επιλογές, ενώ το εύρος των τιμών θα είναι μεγαλύτερο και θα καθορίζεται ανάλογα με το βάρος του προϊόντος, με αναγωγή στο κιλό. Ωστόσο στο ενδεχόμενο αυτό οι εκπρόσωποι των αρτοποιών αντιδρούν και εκτιμούν ότι η κατάργηση της παρασκευής ψωμιού σε συγκεκριμένα, καθορισμένα από τον νόμο βάρη θα οδηγήσει σε παραπλάνηση του καταναλωτή εάν δεν υπάρχει η υποχρεωτική αναγραφή του βάρους και της τιμής ανά κιλό σε κάθε σκεύασμα ώστε να γνωρίζει τι αγοράζει και τι πληρώνει.

Γάλα: Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής θα φέρει μείωση κόστους

Η πρόθεση για κατάργηση του καθορισμένου μέγιστου χρόνου ζωής για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα που σήμερα είναι οι πέντε ημέρες έχει πέσει στο τραπέζι από το υπουργείο Ανάπτυξης από το 2012, ενώ οι προσπάθειες είχαν αρχίσει προ δεκαετίας. Το θέμα επανέρχεται, καθώς στην έκθεση του ΟΟΣΑ γίνεται λόγος για απελευθέρωση της μέγιστης διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και για τη θέσπιση καθεστώτος που θα δίνει την αποκλειστική ευθύνη στη βιομηχανία να την καθορίζει ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που εφαρμόζει.
Από την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος το υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκά μείωση των τιμών καθώς θα περιορίσει σημαντικά τις επιστροφές των γαλακτοβιομηχανιών, που σήμερα υπολογίζονται στο 5% της τελικής τιμής του προϊόντος. Από την πλευρά τους πάντως οι ελληνικές βιομηχανίες θεωρούν ότι θα πρέπει να αυξηθεί μόνο η διάρκεια ζωής του γάλακτος και να μην απελευθερωθεί πλήρως καθώς φοβούνται την είσοδο ξένων εταιρειών στην ελληνική αγορά.

Απελευθέρωση τιμών και πώλησης στα μη συνταγογραφημένα φάρμακα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απελευθέρωση των τιμών στα μη συνταγογραφημένα φάρμακα εκτιμάται πως θα φέρει αύξηση του ανταγωνισμού. Η απελευθέρωση της πώλησης και εκτός φαρμακείων εκτιμάται ότι θα φέρει μείωση των τιμών λόγω ανταγωνισμού στα περιθώρια κέρδους.

Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους είναι αντίθετοι στην πώληση μη συνταγογραφημένων φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ. Από την άλλη οι φραμακοβιομήχανοι είναι θετική σε μία τέτοια εξέλιξη καθώς θα οδηγήσει σε είσοδο στην αγορά καινοτόμων φαρμάκων ευρείας χρήσης και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις για εγχώρια παραγωγή.

Απορρυπαντικά

Το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά των απορρυπαντικών αναμένεται να καταργήσει την υποχρεωτική ενημέρωση του Γενικού Χημείου του Κράτους για κάθε απορρυπαντικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η κατάργηση των δεσμεύσεων που σήμερα υπάρχουν με παράλληλη αυτοδέσμευση για τις επιχειρήσεις να πληρούν τους όρους που θέτει η νομοθεσία για την καταλληλότητα των προϊόντων τους θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή.

Original article: ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΓΑΛΑΨΩΜΙΦΑΡΜΑΚΑ – ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα