Γ. Δραγασάκης: Στο Eurogroup κυριάρχησαν οι δυνάμεις που θέλουν να βγει η Ελλάδα στις αγορές
«Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup δείχνει ότι κυριάρχησαν εκείνες οι δυνάμεις, οι οποίες θέλουν να βγει η Ελλάδα στις αγορές, θέλουν να τελειώνει με το μνημόνιο, θέλει να ορθοποδήσουμε ως χώρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου
«Από τη μακρά και επίπονη αυτή διαπραγμάτευση πρέπει να βγάλουμε και συμπεράσματα», παρατήρησε ο κ. Δραγασάκης, υποδεικνύοντας την ανάγκη να ισχυροποιηθεί το εσωτερικό μέτωπο στην Ελλάδα «διότι, όπως φάνηκε, υπάρχουν στην Ευρώπη απόψεις και δυνάμεις, οι οποίες δεν ήθελαν -και ενδεχομένως δεν θέλουν και τώρα- να λυθεί τελικά και οριστικά το χρέος, θέλουν να λειτουργεί ως μοχλός πίεσης, ακόμη και εκβιασμού, γι΄ αυτό και η χθεσινή απόφαση έχει και μία ιδιαίτερη σημασία από την άποψη ότι αυτές οι απόψεις ηττήθηκαν».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε ως ένα από τα σημαντικότερα σημεία της χθεσινής απόφασης ότι «το Eurogroup δεσμεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα να δημιουργήσει αποθέματα κεφαλαίου, ούτως ώστε, όταν βγούμε στις αγορές να είμαστε σίγουροι ότι ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά, δε θα έχουμε ένα πισωγύρισμα, όπως έγινε το 2014, αλλά θα υπάρχουν στηρίγματα».
«Η απόφαση δεν είναι αναλυτική στο πώς θα συγκροτηθούν αυτές οι δεξαμενές αποθεμάτων, είναι όμως δεσμευτική, το σημαντικό είναι ότι καταγράφεται», πρόσθεσε, εξηγώντας πως υπάρχουν και θα εξεταστούν πολλοί τρόποι για τη δημιουργία των αποθεματικών, όπως η αξιοποίηση των χρημάτων, που δεν αντλήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενδεχόμενη έξοδος στις αγορές πριν από το καλοκαίρι του 2018, ή η επιστροφή κερδών από ομόλογα που είχαν αγοράσει αρχικά οι κεντρικές τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη ο κ. Δραγασάκης υπενθύμισε ότι «ήταν θέση δική μας και πριν τις εκλογές, η λεγόμενη ρήτρα ανάπτυξης». «Εάν κάποια στιγμή στην Ελλάδα έχουμε ύφεση ή κάποιο εξωγενές γεγονός, που επηρεάσει αρνητικά την οικονομία μας, χωρίς έναν μηχανισμό σαν αυτόν που συζητάμε, η Ελλάδα θα κινδύνευε πάλι να επιστρέψει σε καθεστώς χρεοκοπίας. Διότι, όταν σε ύφεση πρέπει να πληρώνεις σταθερά το χρέος σου και δεν έχεις έσοδα, αυτό είναι πολύ αρνητικό», εξήγησε και προσέθεσε: «Τώρα αυτό που καταγράφεται ως μία δέσμευση που θα εξειδικευθεί είναι πως θα υπάρχει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα λέει ότι, αν η προβλεπόμενη μεγέθυνση της οικονομίας είναι μικρότερη της αναμενόμενης, τότε θα μειώνεται και η δαπάνη που θα καταβάλλουμε για την εξυπηρέτηση του χρέους».
Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί επιτεύξιμο τον στόχο των πλεονασμάτων 3,5% μέχρι το 2022 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε: «Η δική μας πρόταση ήταν να έχουμε 2,5% πλεόνασμα, συν μία μονάδα, την οποία μπορούμε να πιάσουμε, αλλά να τη διαθέσουμε για αναπτυξιακούς ή κοινωνικούς σκοπούς. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε αποδεκτό, έτσι έχουμε το 3,5%. Το 3,5% μπορεί να πιαστεί χωρίς νέα μέτρα, εφόσον έχουμε τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης και δεν έχουμε κάποιες παρενέργειες, αρνητικές, που να είναι πέρα και έξω από τις δυνατότητές μας. Γι’ αυτό θα λεγα ότι και γι’ αυτή την περίοδο, παρόλο που δεν αναφέρεται ρητά, πάντα οι στόχοι του πλεονάσματος υπόκεινται ακριβώς σε μία αίρεση, που έχει να κάνει γενικότερα με την πορεία των εξελίξεων».
Ο κ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι το πρόβλημα με τα πλεονάσματα είναι «όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος, για τον οποίο υποχρεούμαστε να έχουμε τα πλεονάσματα, τόσο θα γίνεται δυσκολότερη η διατηρησιμότητα των πλεονασμάτων», χαρακτηρίζοντας στο πλαίσιο αυτό «επιτυχία ότι αντί των 10 ετών που είχε προτείνει ο κ. Σόιμπλε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου του 2016 έχουμε πάει τώρα στα 4+1 έτη».
Για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ είπε ότι είναι θετικό ότι ένα ποσό θα κατευθυνθεί για την άμεση ρευστότητα της οικονομίας, αν και σημείωσε πως «θα μπορούσε να είναι και περισσότερο».
Ερωτηθείς εάν μετά και τη συμφωνία στο Eurogroup προβλέπεται περαιτέρω χαλάρωση των capital controls διευκρίνισε ότι η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων συνδέεται με την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το τραπεζικό σύστημα. «Όταν δούμε ότι εισρέουν καταθέσεις στις τράπεζες, δηλαδή μεταφέρεται χρήμα που είχε βγει προς το τραπεζικό σύστημα -κάτι το οποίο παρατηρείται, αλλά σε αργούς ρυθμούς ακόμα- όσο αυτό ενισχύεται, τόσο τα capital controls de facto δε θα έχουν νόημα , λογική και θα αίρονται μέχρι να εξαλειφθούν εντελώς». «Το ότι καταφέραμε και με capital controls και με αυτές τις καθυστερήσεις που είχαμε στη διαπραγμάτευση -με κύρια ευθύνη τις διαφορές μεταξύ δανειστών- ήδη η οικονομά να στρέφεται προς την ανάκαμψη, δείχνει ότι έγινε μία προσαρμογή θετική», σημείωσε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συναίνεση για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας, μέσα και από τη δημιουργία της εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας. «Είναι ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο σχεδιασμού και χρηματοδότησης μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα, γι’ αυτό πρέπει να τη δούμε σοβαρά, με όρους συναίνεσης, πρέπει να δουν και άλλα τα κόμματα τη θέση τους. Δε νομίζω ότι η καταστροφολογία, η οποία έτσι κι άλλως κατέπεσε στο κενό, έχει νόημα από εδώ και πέρα. Έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή τη στροφή στην ανάπτυξη με όρους δικαιοσύνης και βιωσιμότητας», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΝΔ για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup, ο κ. Δραγασάκης γνωστοποίησε ότι «θα υπάρξουν σε πολλά επίπεδα ενημερώσεις». «Ο στόχος μας είναι η διαφάνεια και η ενημέρωση του κόσμου και το κοινοβούλιο προσφέρεται με διάφορες μορφές να συμβάλλει σε αυτό. Το κύριο που πρέπει να πει κανείς αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είναι ότι η καταστροφολογία του προηγούμενου διαστήματος δεν απέδωσε […] και θεωρώ ότι είναι η ώρα και η αντιπολίτευση -ειδικά η αξιωματική- να αναλογιστεί […] και να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της, τη θέση της, δράση της, με βάση τα δεδομένα», ανέφερε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Συνεργασία του ΕΦΚΑ με τα ΕΛΤΑ
- Προς νομοθετική ρύθμιση για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» της ΔΕΗ
- Συνεργασία του ΕΦΚΑ με τα ΕΛΤΑ
- Japonica Partners: Η Ελλάδα κέρδισε στο Eurogroup ελάφρυνση χρέους 14 δισ. ευρώ
- Με είσοδο Ρομά στην αστυνομία και... φωτισμένους δρόμους θα αντιμετωπίσουν το χάος στο Μενίδι
- Για κακούργημα διώκεται ο πρώην δήμαρχος Κύμης - Βρέθηκε έλλειμμα 2,5 εκατ. ευρώ
- Ράλι στα ελληνικά ομόλογα, μετά το Eurogroup
- Μέτρα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά… μετά την τραγωδία με τον μικρό Μάριο
- Γ. Δραγασάκης: Στο Eurogroup κυριάρχησαν οι δυνάμεις που θέλουν να βγει η Ελλάδα στις αγορές
- Μερικά από τα φαγητά που δε φανταζόσουν ποτέ ότι ψήνονται στα κάρβουνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Μέτρα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά… μετά την τραγωδία με τον μικρό Μάριο
- Γ. Δραγασάκης: Στο Eurogroup κυριάρχησαν οι δυνάμεις που θέλουν να βγει η Ελλάδα στις αγορές
- Japonica Partners: Η Ελλάδα κέρδισε ελάφρυνση χρέους 14 δισ. ευρώ
- Μοσκοβισί: Θα λυθεί το θέμα με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ
- H ΠΟΕΔΥΝ “έχτισε” την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών
- ΤτΕ: Στα 320 εκατ. ευρώ το έλλειμμα της Κεντρικής Διοίκησης σε ταμειακή βάση
- Τελευταία Νέα BankWars
- Γ. Δραγασάκης: Στο Eurogroup κυριάρχησαν οι δυνάμεις που θέλουν να βγει η Ελλάδα στις αγορές
- ΤτΕ: Στα 320 εκατ. ευρώ το έλλειμμα της Κεντρικής Διοίκησης σε ταμειακή βάση
- Μοσκοβισί: Θα λυθεί το θέμα με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ
- H ΠΟΕΔΥΝ “έχτισε” την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών
- Μέτρα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά… μετά την τραγωδία με τον μικρό Μάριο
- Japonica Partners: Η Ελλάδα κέρδισε ελάφρυνση χρέους 14 δισ. ευρώ
- Εurobank: Δέσμευση για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με προοπτικές
- HSBC: Η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ένταξη στο QE
- Κ. Μίχαλος για τη συμφωνία του Eurogroup: Να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο
- ΟΜΟΛΟΓΑ: Πτώση στις αποδόσεις μετά τη συμφωνία στο Eurogroup
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία
- Ικανοποίηση Κομισιόν για τη συμφωνία στο Eurogroup
- ΗΠΑ: Πτώση 5,5% στις ενάρξεις κατοικιών τον Μάιο
- Ο Γ. Αδαμίδης επανεξελέγη πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
- Αυστριακά ΜΜΕ για τη συμφωνία του Eurogroup
- Μοσκοβισί: Θα λυθεί το θέμα με τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ
- Απόλυτη επιτυχία για το ομόλογο της Sunlight
- ΠΑΣΟΚ: Στρατηγική ήττα με σοβαρές ηθικές διαστάσεις συνιστά το χθεσινό Eurogroup
- Wall: Ήπιες ανοδικές διαθέσεις δείχνουν τα futures μετά το τεχνολογικό sell-off
- Κομισιόν: Η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη για ανάκαμψη