Γ. Προβόπουλος: Όλοι γνώριζαν για την έκθεση του ΔΝΤ από το 2009 – Ζήτησα να χρησιμοποιηθεί σωστά

09:21 4/4/2016 - Πηγή: BankWars


Η ύπαρξη έκθεσης του ΔΝΤ που προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 800% του ΑΕΠ εξαιτίας του ασφαλιστικού ήταν γνωστή σε όλους, επανέλαβε ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας σήμερα στον Αnt1.

Ο Γ. Προβόπουλος τόνισε ότι δεν ζήτησε από το ΔΝΤ

να μην τη δημοσιοποιήσει, αλλά να γίνει σωστή χρήση της.

Ο ίδιος είπε ότι είχε ενημερώσει τις πολιτικές ηγεσίες για την έκθεση και υπογράμμισε ότι, “η ΤτΕ κι εγώ προσωπικά, τόνιζα το πρόβλημα του Ασφαλιστικού στους πολιτικούς και την κοινωνία”.

“Μπορεί κάποιος να πει ότι δεν γνώριζαν το πρόβλημα, το οποίο τονιζόταν συνεχώς σε όλες τις παγκόσμιες εκθέσεις” διερωτήθηκε.

Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε αποτυχημένη την δημοσιονομική πολιτική των φόρων κάτι που όπως είπε, ο ίδιος τόνιζε από την αρχή.

Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο η δημοσιονομική προσαρμογή θα έπρεπε να προέλθει κατά τα 2/3 από τις περικοπές δαπανών και κατά τον 1/3 από την φορολογία, που όμως θα αφορούσε την πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι επιπλέον φόρους.

O κ. Προβόπουλος τόνισε ότι όποιος δεν ήξερε στην Ελλάδα ότι το μείζον θέμα ήταν το ασφαλιστικό, ήταν “τουλάχιστον αφελής”.

TΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Την έντονη αντίδραση του Γιώργου Προβόπουλου, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προκάλεσε η επίθεση που δέχτηκε από διάφορες πλευρές για τις πρόσφατες δηλώσεις του σε σχέση με το ελληνικό χρέος.

«Το θέμα ήταν γνωστό σε όλους από το 2009», τονίζει, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, αποκρούοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του για την ύπαρξη έκθεσης του ΔΝΤ το 2009 που προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 800% του ΑΕΠ εξαιτίας του ασφαλιστικού. Σε ομιλία του ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι ζήτησε από τα στελέχη του ΔΝΤ να μην δημοσιευτεί η σχετική έκθεση, αναφορά που έδωσε αφορμή για αιτιάσεις περί απόκρυψης της έκθεσης.

Ο κ. Προβόπουλος διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για καμία αποκάλυψη καθώς «το θέμα ήταν γνωστό τοις πάσι από το 2009» δεδομένου ότι η έκθεση είχε δημοσιευτεί το 2009 στην ιστοσελίδα του Ταμείου.

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Προβόπουλος υπογραμμίζει ότι:

«Επειδη αρκετοί δεν κατάλαβαν η έκαναν πως δεν κατάλαβαν τι ακριβώς είπα σε πρόσφατη ομιλία μου, ιδού η σχετική μελέτη του Δ.Ν.Τ του Ιουλίου 2009, τα ονόματα των συγγραφέων και η σχετική περικοπή στην σελ 15 της μελέτης, ιδιαίτερα η παράγραφος με τίτλο: Debt.
“Χρέος. Συμπεραίνεται ότι βάσει της υπόθεσης για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που εξηγείται ανωτέρω και την επίδραση της γήρανσης στο δημοσιονομικό ισοζύγιο και διατηρώντας τις υπόλοιπες πολιτικές ευθυγραμμισμένες με το βασικό σενάριο (το πρωτογενές ισοζύγιο συν το αυξανόμενο φορτίο των τόκων διαχρονικά), δημιουργούνται τάσεις προς πολύ διογκωμένα ελλείμματα -οδηγώντας κατ επέκτασιν σε απρόσκοπτη αύξηση του χρέους, καθώς και του λόγου του χρέους προς ΑΕΠ. Θα μπορούσαμε, συνεπώς, να αναμένουμε αύξηση του χρέους γύρω στο 800% του ΑΕΠ έως το 2060. Αυτές οι προοπτικές δεν είναι βιώσιμες και απαιτείται σύσφιξη των δημοσιονομικών πολιτικών προκειμένου να ανακοπούν οι σοβαρές πιέσεις χρέους”.

Keywords
Τυχαία Θέματα