Γ. Στόλτενμπεργκ: Ενισχύουμε την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με 40.000 στρατιώτες

Την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η ρωσική εισβολή αποτελεί τη μεγαλύτερη

απειλή για την ασφάλεια εδώ και μία γενιά.

“Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤO, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθετήσαμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική πτέρυγα”, ανακοίνωσε ο Στολτενμπεργκ μετά τις συνομιλίες.

Δέσμευση για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και υποστήριξη έναντι κυβερνοαπειλών

Παράλληλα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει περισσότερα προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι έχει διαμορφωθεί μια “νέα πραγματικότητα ασφάλειας”.

Στην ξηρά, όπως τόνισε, θα υπάρχουν ουσιαστικά περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας που βρίσκονται σε υψηλή κατάσταση ετοιμότητας. Στον αέρα θα αναπτυχθούν περισσότερα τζετ και στη θάλασσα θα υπάρχουν ομάδες κρούσης αερομεταφορέων, υποβρύχια και μαχητικά πλοία σε μόνιμη βάση.

Πέρα από την αύξηση των στρατιωτικών προμηθειών, το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει επίσης την άμυνα έναν κυβερνοαπειλών και θα συνδράσει την Ουκρανία προκειμένου να αμυνθεί έναντι πυρηνικών και βιολογικών απειλών.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συστήσουν άλλες τέσσερις μονάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία και προειδοποίησαν την Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ παρέτειναν τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

“Καθώς αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κρίση ασφαλείας σε μια γενιά, είμαστε ενωμένοι για να κρατήσουμε τη συμμαχία μας ισχυρή και τους λαούς μας ασφαλείς”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που συνορεύει με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα