Γ. Στουρνάρας: Το μέλλον του χρήματος
Στην ιστορία και το μέλλον του χρήματος αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Νομισματικό Μουσείο.
Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας συμμετέχοντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Από την γλαύκα των Αθηνών στο ψηφιακό νόμισμα» είπε, μεταξύ άλλων ότι «η ιστορία του χρήμαος είναι εξαιρετικά
«Ένα κεντρικό και πάντα επίκαιρο δίδαγμα προκύπτει από την πρώτη ιστορικά καθιέρωση του έγχαρτου χρήματος, που προσδιορίζεται στην εποχή της αυτοκρατορίας του Κουμπλάι Χαν (13ος αι.), όταν η έγχαρτη μορφή εφευρέθηκε για να εξυπηρετήσει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ απομακρυσμένων τοποθεσιών σε μια αχανή εδαφική επικράτεια» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει: «Τότε η καθολική αποδοχή του έγχαρτου χρήματος (προγόνου των τραπεζογραμματίων) και η εμπιστοσύνη σε αυτό διασφαλίστηκε με πολύ αυστηρά μέτρα: αφενός υποχρεωτική αποδοχή επί ποινή θανάτου» και συνεχίζει:
«Τα τραπεζογραμμάτια και οι έγχαρτες αξίες εν γένει δημιουργήθηκαν με έναυσμα μια κάποτε νέα τεχνολογία, την τυπογραφία. Ομοίως στις ημέρες μας εμβληματικές νέες τεχνολογίες, όπως το chip και φυσικά η κινητή τηλεφωνία, το διαδίκτυο, το smartphone, καθώς φυσικά και η τεχνολογία blockchain, κατευθύνουν σε νέες διαδρομές τη μορφή του χρήματος. Το ψηφιακό χρήμα αντικαθιστά πλέον ραγδαία το έγχαρτο… Στην Ευρώπη το ενιαίο νόμισμα και ορισμένες κρίσιμης σημασίας ενιαίες υποδομές διευκόλυναν σημαντικά την εξέλιξη αυτή.»
«Η Ελλάδα σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας είναι γνωστά, βρίσκεται πλέον περίπου στον κοινοτικό μέσο όρο (δηλ. στο 50%) σε ό,τι αφορά την έκταση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε σχέση με μετρητά, ενώ η χρήση κινητής τηλεφωνίας έχει πλήρη διείσδυση», είπε ο κ. Στουρνάρας.
Όπως προσέθεσε το κοινό εξοικειώνεται με γοργούς ρυθμούς με τις άμεσες πληρωμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άμεσες πληρωμές στην Ελλάδα αυξάνονται και έχουν φθάσει να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο (20%) του συνόλου των διατραπεζικών πληρωμών, ενώ ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις, αναζητούν όλο και περισσότερο την καινοτομία και την ποικιλία στις μορφές χρήματος που χρησιμοποιούν.
Άρα, τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς δείχνουν μάλλον ότι το ψηφιακό ευρώ, όταν εκδοθεί, δεν έχει κάποιο λόγο ειδικά στην Ελλάδα να μην τύχει αποδοχής ως ένα σύγχρονο και αξιόπιστο μέσο πληρωμών
Αναφερόμενος στο ψηφιακό ευρώ ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι εφόσον αυτό υιοθετηθεί, θα εκδοθεί και στην Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν στο σύνολο της ζώνης του Ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συμμετάσχει στις σχετικές υποδομές και τεχνικές προετοιμασίες όπως και οι άλλες κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Επίσης θα πραγματοποιήσει όσες ενέργειες και επιμέρους δράσεις απαιτούνται για να ενημερωθεί σωστά η αγορά.
Όπως εξήγησε ο ίδιος το ψηφιακό ευρώ, όταν εκδοθεί, θα αποτελέσει στην ουσία ένα σύστημα πληρωμών λιανικής που θα συνυπάρχει και θα ανταγωνίζεται με άλλα μέσα πληρωμών που έχουν συγκρίσιμα χαρακτηριστικά. Θα συνιστά δηλαδή μια επιπλέον επιλογή των πολιτών μεταξύ διαφόρων μορφών μέσων πληρωμών. Έχει βέβαια ξεκαθαρίσει ότι θα αποτρέπονται χρήσεις του για περαιτέρω σκοπούς που συναρτώνται με την έννοια του χρήματος, δηλαδή αποταμίευση ή αποθησαύριση, μεγάλες πληρωμές ή πληρωμές σε ξένα νομίσματα. Οι σκοποί αυτοί θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος, με αυτό που ονομάζουμε «χρήμα εμπορικής τράπεζας».
Ειδικότερα ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το θέμα της διακυβέρνησης του όποιου νομίσματος είναι θεμελιώδες. Οι αρχές που διέπουν τη διακυβέρνηση ενός ψηφιακού νομίσματος είναι, όπως καταλαβαίνετε, συνυφασμένες με το θεσμικό και δημοκρατικό (ή μη) υπόβαθρο πάνω στο οποίο λειτουργεί η κεντρική τράπεζα. Για το ψηφιακό ευρώ, ειδικότερα, προβλέπεται ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο με αυστηρούς κανόνες και διαφάνεια καθώς και κατάλληλα αρμόδια όργανα που θα διαρθρώνουν ένα σύγχρονο και αξιόπιστο μοντέλο διακυβέρνησης και λειτουργίας, με συμμετοχή και των φορέων της αγοράς και των χρηστών.
Και εδώ ίσως αξίζει να διευκρινιστούν κάποια κρίσιμα θέματα:
Σε σχέση με το ψηφιακό ευρώ, έχει, εκ προοιμίου, αποκλειστεί το χαρακτηριστικό του προγραμματισμού διότι θα αλλοίωνε τη δυνατότητα ελεύθερης χρήσης του χρήματος από τους πολίτες. Επομένως το ψηφιακό ευρώ δεν σχεδιάζεται ως “programmable money” και η χρήση του θα είναι στον αποκλειστικό έλεγχο του κατόχου του. Ασφαλώς όμως δεν μπορώ να μιλήσω με την ίδια βεβαιότητα για άλλα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο όπου ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις οι αρχές διακυβέρνησής τους μπορεί να μην είναι σαφείς ως προς το θέμα αυτό.Επίσης, ένα θέμα που συζητείται είναι η διασφάλιση της ιδιωτικότητας μέσα από ένα CBDC. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα όπου υπεισέρχεται το θεσμικό πλαίσιο και οι αρχές διακυβέρνησης. Για το ψηφιακό ευρώ, ειδικότερα, το Ευρωσύστημα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες δεν θα έχουν ούτε τεχνικά τη δυνατότητα πρόσβασης σε στοιχεία επιμέρους συναλλαγών ή ατομικά στοιχεία. Τα εν λόγω στοιχεία, στις περιπτώσεις που θα είναι ορατά, θα παραμένουν στο επίπεδο των ενδιάμεσων ιδρυμάτων (τραπεζών), όπως συμβαίνει σήμερα για τις συναλλαγές με διάφορα μέσα πληρωμών όπου εμπλέκεται χρήμα εμπορικής τράπεζας.Ο ρόλος των ενδιάμεσων ιδρυμάτων, κυρίως τραπεζών, στο οικοδόμημα του ψηφιακού ευρώ είναι εξαιρετικά σημαντικός δεδομένου ότι προβλέπεται να τηρούν τη συναλλακτική σχέση με τους πελάτες που θα αποκτούν και θα χρησιμοποιούν το ψηφιακό ευρώ. Επιπλέον εκτιμάται ότι θα υπάρξει η δυνατότητα να αναπτυχθούν στο επίπεδο των τραπεζών συνδυαστικά προϊόντα και καινοτομίες σε σύνδεση με το ψηφιακό ευρώ, εμπλουτίζοντας έτσι τις προσφερόμενες δυνατότητες στους χρήστες.Τέλος, στο θέμα της ασφάλειας αποδίδεται τεράστια σημασία σε ό,τι αφορά το ψηφιακό ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε, είναι κεφαλαιώδες για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης του κοινού και γνωρίζω ότι το Ευρωσύστημα δεν θα κάνει καμία έκπτωση σε πόρους και προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή θωράκιση του όλου συστήματος από πλευράς κυβερνοασφάλειας και περιστατικών απάτης. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι κάθε κεντρική τράπεζα που αναπτύσσει ψηφιακό νόμισμα θα πρέπει να έχει τον ίδιο σκοπό. Η επίτευξη υψηλού επιπέδου ασφάλειας δεν είναι μόνο ζήτημα ρυθμίσεων αλλά και τεχνολογίας, η οποία θα πρέπει να συνδυάζεται με διοικητική και επιχειρησιακή ετοιμότητα για προσαρμογές και μετάβαση σε όλο και πιο σύγχρονα και απαιτητικά πρότυπα. Αυτό όμως δεν είναι θέμα μόνον ενός ψηφιακού νομίσματος αλλά ευρύτερο θέμα.Τέλος, το ψηφιακό ευρώ, εφόσον αυτό υιοθετηθεί, θα εκδοθεί και στην Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν στο σύνολο της ζώνης του Ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος εξυπακούεται ότι θα συμμετάσχει στις σχετικές υποδομές και τεχνικές προετοιμασίες όπως και οι άλλες κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος. Επίσης θα πραγματοποιήσει όσες ενέργειες και επιμέρους δράσεις απαιτούνται για να ενημερωθεί σωστά η αγορά, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Κέρδη στην Ασία μετά το ράλι της Wall Street
- Τραμπ και Νετανιάχου συζήτησαν για την "ιρανική απειλή" - Δεκάδες νεκροί σε βομβαρδισμούς στον Λίβανο
- Όμιλος ΤΙΤΑΝ: Αυξημένη κερδοφορία στο εννεάμηνο με καθαρά κέρδη στα 238 εκατ. ευρώ
- 93 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στην Ισπανία
- Το Ποντίκι σήμερα Πέμπτη 7/11/2024
- Μια Βασίλισσα σε κρίση
- Diana Shipping aims to reduce its fleet carbon intensity by 20%
- Wall Street: Σαρωτικά κέρδη με την επιστροφή Τραμπ-«Ασταμάτητος» ο Dow
- Από τις εισφορές στις επενδύσεις: Ο δρόμος προς τη σύνταξη
- Αισιοδοξία για την ανακάλυψη φαρμάκου που μπορεί να αναχαιτίσει την Πολλαπλή Σκλήρυνση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις BankWars
- Τελευταία Νέα BankWars
- Γ. Στουρνάρας: Το μέλλον του χρήματος
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2024
- Πτώση στις διεθνείς τιμές πετρελαίου με την άνοδο του δολαρίου
- Ιράν: Η φοιτήτρια που γδύθηκε δημοσίως μεταφέρθηκε σε ένα “κέντρο εξειδικευμένης φροντίδας”
- Πολιτική κρίση στη Γερμανία – Ο Σολτς απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ
- Στο κόκκινο οι ευρωαγορές από τον φόβο επιβολής δασμών εισαγωγών στις ΗΠΑ
- Μεγάλη πτώση στον χρυσό, έκλεισε στα 2.676,30 δολάρια
- Ο Μπάιντεν συνεχάρη τον Τραμπ, τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο -Τραμπ και Χάρις συμφώνησαν ότι πρέπει να “ενωθεί η χώρα”
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Jumbo: Στο 7% ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων στο δεκάμηνο
- Ακίνητα: Αποκαλυπτήρια για τον αυτόματο υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών
- Δήμος Αθηναίων: Συντονισμένη επιχείρηση Δημοτικής Αστυνομίας και Τροχαίας για απελευθέρωση δημόσιων χώρων
- BMW: Βουτιά κατά 84% στα κέρδη το γ’ τρίμηνο – Παραμένουν οι φόβοι για τη ζήτηση
- Παπαθανάσης: Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 η «Λειτουργία των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ»
- Κίνα: Ετήσια αύξηση 14,5% για την οικονομική αξία του εμπορίου των υπηρεσιών στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου
- Titan: Στα 238 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο 9μηνο – Αυξήθηκαν κατά 20%
- Η οικογένεια Estee Lauder δημιούργησε μια αυτοκρατορία – Πώς ένα ρήγμα στη διαδοχή απειλεί να την καταστρέψει
- Άνοδος στην Ασία πλην Nikkei που έκλεισε στο κόκκινο