Γ. Βαρουφάκης: Να ανοίξει ο φάκελος της χρεοκοπίας και των μνημονίων

Τη συνυπογραφή όλων των κομμάτων στο αίτημά του για σύγκληση εξεταστικής επιτροπής, που θα ανοίξει τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης. Όσο δεν ανοίγει ο φάκελος αυτός, «η διχόνοια θα εργαλειοποιείται φέρνοντας νέα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της κοινωνίας μας» είπε ο γραμματέας του

ΜέΡΑ25, ανακοινώνοντας – στο πλαίσιο της ομιλίας του επί του κρατικού προϋπολογισμού – την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα αίτια και τις πράξεις, από τη μεταπολίτευση και πέρα, που οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2010.
Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «δεν μας ενδιαφέρει η στοχοποίηση κανενός. Στόχος της επιτροπής, που προτείνουμε είναι η καταγραφή, πάνω στη βάση επιστημονικά ελεγμένων στοιχείων, όλων των απόψεων για τα αίτια και τις πράξεις που οδήγησαν τη χώρα και το λαό, στη χρεοκοπία των τραπεζών, του ιδιωτικού τομέα, μεγάλο μέρος των νοικοκυριών, στα μνημόνια».
Είναι ιερό καθήκον της Βουλής, όπως οι προκάτοχοι μας άνοιξαν τον φάκελο της Κύπρου, κι εμείς να ανοίξουμε τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25. Εξηγώντας «γιατί τώρα», είπε: «Επειδή η οικονομική πανδημία στέλνει το εθνικό μας εισόδημά μας χαμηλότερα από εκεί που ήταν, σε οποιαδήποτε στιγμή των πέτρινων χρόνων της τελευταίας δεκαετίας, ενώ το χρέος είναι  υψηλότερο από ποτέ. Επειδή κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκπονηθεί χωρίς να βασίζεται στην κατανόηση της εθνικής καταστροφής που χτύπησε τη χώρα το 2010».
Τόνισε επίσης ότι «πέραν των διαφωνιών μας, έχουμε υποχρέωση απέναντι στο λαό, να προσυπογράψουμε, ώστε αυτή η Βουλή, να αφήσει έναν προσβάσιμο φάκελο στις επόμενες γενιές, για τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, αλλιώς θα είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα που περιέγραψε ο Όργουελ: Το παρελθόν διεγράφη, η διαγραφή ξεχάστηκε, το ψέμα έγινε αλήθεια».
Σημειώνεται ότι το αίτημα για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής απαιτεί τις υπογραφές 10 βουλευτών, ενώ για τη συζήτηση του αιτήματος στην Ολομέλεια απαιτούνται 50 υπογραφές. Πέραν των εννέα βουλευτών του ΜέΡΑ25 που συνυπογράφουν το αίτημα, ήδη ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνυπογράψει το αίτημα.
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης είπε ότι πρόκειται για «έργο αντιεπιστημονικής φαντασίας». Πέρσι, είχα χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του 2020 «Μυθοπλασία». «Στην μυθοπλασία του περσινού προϋπολογισμού, που κρύφτηκε στα απόνερα της πανδημίας έρχεστε να προσθέσετε ένα Έργο Αντιεπιστημονικής Φαντασίας, που θα ακυρωθεί από τη ζωή την ίδια στιγμή που θα τον ψηφίζετε», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2021, αλλά σιγά-σιγά σύρεται προς την πραγματικότητα εκείνου που από την πρώτη στιγμή σας έλεγα, δηλαδή 10 προς 15% ύφεση.
Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν μπόρεσε να υπολογίσει σωστά τον μακροοικονομικό πολλαπλασιαστή της οικονομίας, στον οποίο προστέθηκαν η αποτυχία της να δει (1) ότι το δεύτερο κύμα της υγειονομικής πανδημίας θα έφερνε δεύτερο κύμα οικονομικής πανδημίας, (2) πως το άνοιγμα του τουρισμού ήταν πράξη ανευθυνότητας, (3) πως αν δεν στήνατε δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ, η οικονομική μαύρη τρύπα θα ήταν δυσθεώρητη.
«Δεν μας ακούσατε. Αποτέλεσμα; Δημιουργήσατε μια μαύρη τρύπα τόσο βαθιά που ακόμα κι ο μακαρίτης Στίβεν Χόκινγκ, αν ήταν ακόμα μαζί μας, θα δυσκολευόταν να υπολογίσει το μέγεθός της», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε επίσης ότι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατήσει πλασματικά την ύφεση κάτω από το 10%, «κάνατε με την βοήθεια της αμαρτωλής ΕΛΣΤΑΤ, αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ του 2019: Το καταβαραθρώσατε κατά 4 δισ. ευρώ». Όπως είπε, «είναι στο DNA της παράταξής σας να παραποιείτε τα δεδομένα, όπως με την περιβόητη δημοσιονομική Απογραφή του 2006 όταν η τότε κυβέρνησή σας, προσπαθώντας να πλήξει επικοινωνιακά την κυβέρνηση Σημίτη, μετέφερε δαπάνες στο παρελθόν».
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέμει το τέλος της πανδημίας, διότι «τότε θα έρθουν τα λουκέτα: Καθώς θα έρχονται ως κύματα, το ένα χειρότερο του άλλου, καθώς η ανεργία θα δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, εσείς θα βρίσκετε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης». Όπως εξήγησε, η Σκύλλα θα είναι τα διάφορα αρπακτικά, στα οποία έχετε τάξει φουλ επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, και η  Χάρυβδη δεν είναι άλλη από την τρόικα, που θα σας σφίγγει τα λουριά απαιτώντας εφαρμογή των μέτρων του πέμπτου μνημονίου.
Ειδικά για τις αναστολές είπε ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης να δώσουν οι μικρομεσαίοι του χρόνου και έντοκα, τα οφειλόμενα, «τους χαντακώνετε. Δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Πρόβλημα χρεοκοπίας αντιμετωπίζουν». Πάρτε το είδηση: Έρχεται τσουνάμι λουκέτων. Και εάν θέλουμε να το αποδυναμώσουμε «πρέπει οι οφειλές που ανεστάλησαν να διαγραφούν. Σήμερα». Για το εάν μπορεί το κράτος να σηκώσει το βάρος των κουρεμάτων, είπε ότι, το ορθό ερώτημα είναι «εάν μπορεί το κράτος να σηκώσει το βάρος του να μην κάνει αυτά τα κουρέματα».
Για την προβλεπόμενη από τον προϋπολογισμό ανάπτυξη το 2021, είπε ότι δεν πρόκειται να επαληθευτεί. «Θυμίζω ότι μετά από μια μεγάλη πτώση, το γκελ που ακολουθεί μπορεί, εκφρασμένο σε ποσοστά, να ακούγεται εντυπωσιακό χωρίς να είναι. Για παράδειγμα: Εάν πέρσι είχες 100 μήλα, φέτος έχεις μόνο 20 και του χρόνου πας από τα 20 στα 40, ναι είναι αλήθεια ότι του χρόνου θα έχεις μια “ανάπτυξη” της τάξης του 100%. Αυτό όμως δεν αναιρεί την πικρή αλήθεια ότι θα εξακολουθείς να έχεις 60 ολόκληρα μήλα λιγότερα από πέρσι», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Παρατήρησε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει υπόψη της την άνοδο του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, λόγω της ισχνής νίκης Μπάιντεν, της αποτελμάτωσης της παραγωγής στις ΗΠΑ που θα οδηγήσει την Fed να τυπώνει πακτωλούς χρήματος. Η υποχώρηση του δολαρίου θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και των εξαγωγών μας σε χώρες εκτός ευρωζώνης επισήμανε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25. «Αντί να χτίσετε τον προϋπολογισμό σας πάνω σε σοβαρές αναλύσεις τον χτίσατε στην μνημονιακή λογική της δεκαετίας που μετέτρεψε τη χώρα σε χρεοδουλοπαροικία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι και η κυβέρνηση βλέπει να έρχεται «το τέλος της χάριτος. Για αυτό ακονίζετε τα μαχαίρια του αυταρχισμού. Για αυτό μετατρέπετε τον κ. Χρυσοχοΐδη και τους αστυνομικούς διευθυντές σε όργανα εξ-Ορμπανισμού της δημόσιας σφαίρας, καταπάτησης βασικών δικαιωμάτων, καταστρατήγησης του Συντάγματος».
«Γνωρίζετε», πρόσθεσε, «ότι οι δικοί σας ψηφοφόροι θα σας αποκηρύξουν αν ποτέ μάθουν τί κάνετε με τον “ΗΡΑΚΛΗ”, τί θα φέρει το πέμπτο μνημόνιο, τί κίνδυνο αντιπροσωπεύει για αυτούς τους ίδιους ο πτωχευτικός σας νόμος, πόσο υπονομεύετε την πατρίδα με τον ραγιαδισμό σας», στα ευρωπαϊκά όργανα και στις Συνόδους Κορυφής, απέναντι σ’ ένα Βερολίνο που ετοιμάζει νέες λιτότητες και σας σέρνει σε αδιέξοδες διμερείς με τον κ. Ερντογάν.
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε την πρόταση του κόμματός του με άμεσες παρεμβάσεις που απαιτεί η «δεινή συγκυρία». Για τους μικρομεσαίους πρότεινε – μεταξύ άλλων – το «ολοσχερές κούρεμα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών που ανεστάλησαν το 2020», «το επιστρεπτέο μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής και οι παροχές ρευστότητας να γίνουν εν δυνάμει κεφαλαιακές ενισχύσεις των μικρομεσαίων», την «κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για εταιρείες με λιγότερους από 300 εργαζόμενους», και την «κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω των 70 χιλιάδων ευρώ». Για τη στήριξη του ΕΣΥ πρότεινε 800 εκατ. για την πρόσληψη τουλάχιστον 1.000 μόνιμων νοσηλευτών και γιατρών, τη δημιουργία δημόσιου δικτύου κέντρων για μαζικές διαγνωστικές εξετάσεις.
Για τα χρεωμένα νοικοκυριά, πρότεινε την αντικατάσταση του «Ηρακλή» από μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, με την ονομασία «Οδυσσέας», «όπου περνούν τα κόκκινα δάνεια» με αντάλλαγμα τα μελλοντικά έσοδα του Οδυσσέα τιτλοποιημένα: «Οικογένειες και μικρομεσαίοι αποδίδουν στον Οδυσσέα μηνιαίο πάγιο που δεν ξεπερνά το 1/3 των διαθέσιμων καθαρών εισοδημάτων τους, με αντάλλαγμα το πάγωμα των δανείων, την προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας και εν λειτουργία επιχειρήσεων». Παράλληλα, είπε ότι εάν ο αναβαλλόμενος φόρος ήταν καλή ιδέα για την διάσωση των τραπεζιτών, η ίδια ιδέα πρέπει «να  επιστρατευτεί για την διάσωση και των φτωχών, των ευάλωτων, των αχαρτογράφητων», με την ίδρυση Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου (με την ονομασία Δήμητρα), μέσω του οποίου οι ιδιώτες θα μπορούν να αποπληρώνουν φόρους/τέλη στην εφορία, να πληρώνουν  άλλους ιδιώτες, και να λαμβάνουν τις ενισχύσεις που τους αναλογούν.
Καταλήγοντας, και αφού κάλεσε το οικονομικό επιτελείο να απαιτήσει αναδιάρθρωση του χρέους, ζήτησε από τη Βουλή να ανοίξει τον Φάκελο της Χρεοκοπίας και των Μνημονίων. «Η διχόνοια θα εργαλειοποιείται φέρνοντας νέα λάθη που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της κοινωνίας μας», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα