«Γέφυρα Καρδιολογίας 2024»: Στην Πάτρα 6-8 Σεπτεμβρίου το 22ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας

Στην Πάτρα πραγματοποιείται 6-8 Σεπτεμβρίου το 22ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας «Γέφυρα Καρδιολογίας 2024» (Cardiobridge), στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Συνέδριο διοργανώνεται ανελλιπώς για 22 χρόνια από την Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΠΓΝΠ αποτελώντας επιστημονικό πυλώνα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με σαφή αναφορά στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

Το Συνέδριο

απευθύνεται σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους ιατρούς Καρδιολογίας, ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, νοσηλευτές και φοιτητές Ιατρικής, ενώ στις φετινές εργασίες, την έναρξη των οποίων θα κηρύξει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και η ΓΓ του Υ. Υγείας κ. Λίλιαν Βιλδιρίδη με διαδικτυακες παρεμβάσεις. Θα συμμετέχουν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι ομιλητές προχωρώντας σε σημαντικές ανακοινώσεις.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου έχει διαρθρώσει το πρόγραμμα του Συνεδρίου, το οποίο εκτός από το ιατρικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει χωριστή νοσηλευτική συνεδρία σε συνεργασία με το τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και χωριστή εκπαιδευτική συνεδρία για φοιτητές και ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Ειδικότερα η πρώτη ημέρα θα είναι αφιερωμένη στις διεθνείς εξελίξεις στην Καρδιολογία, με επιστημονικές αναφορές στα καθημερινά κλινικά προβλήματα, στην αρρυθμιολογία και στην πρόληψη. Η δεύτερη ημέρα των εργασιών θα εστιάσει στην, απεικόνιση στην καρδιολογία, στην επεμβατική καρδιολογία και στην εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων επεμβατικών μεθόδων, και στην καρδιακή ανεπάρκεια. Η τρίτη και τελευταία ημέρα του Συνεδρίου έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς στο πλαίσιο διαδραστικής συνεδρίας με τη συμμετοχή καρδιοχειρουργών θα συζητηθεί η προσέγγιση και η αλληλεπίδραση των δύο ειδικοτήτων (καρδιολογία και καρδιοχειρουργική) σε δύσκολα περιστατικά.

Να σημειωθεί πως το Συνέδριο κι εφέτος θα έχει υβριδικό χαρακτήρα συνδυάζοντας τη ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση με τη φυσική παρουσία, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερους συνέδρους.

Η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών ιδρύθηκε το 1990 με πρώτο διευθυντή τον επίκουρο καθηγητή κ. Δημήτρη Αλεξόπουλο. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Καρδιοπαθών λειτούργησε στις 25/2/1995 και η καρδιολογική κλινική στις 17/1/1996. Το ειδικευμένο προσωπικό της κλινικής περιελάμβανε έναν πανεπιστημιακό και 4 ιατρούς ΕΣΥ. Η πρώτη στεφανιογραφία έγινε στις 3/7/1989 και η εμφύτευση βηματοδοτών άρχισε το 1990. Οι χρηματίσαντες διευθυντές μέχρι σήμερα είναι οι κ.κ. Δ. Αλεξόπουλος 1990 -1995, Α. Μανώλης 1995 – 2004, Δ. Αλεξόπουλος 2004 – 2016, Γ. Χάχαλης 2016 – 2022 και Π. Νταβλούρος   2022 – ως σήμερα.

Τα 3 τελευταία χρόνια η κλινική γνωρίζει μια ταχεία ανάπτυξη με αύξηση κλινών της μονάδας εντατικής θεραπείας καρδιοπαθών από 7 σε 14 κλίνες, αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού, αύξηση των ιατρών με 3 επιπλέον πανεπιστημιακές θέσεις (σύνολο 6) και 4 θέσεις ιατρών ΕΣΥ (σύνολο 9), πρόσληψη 2 εξειδικευόμενων επεμβατικής καρδιολογίας και ενός πανεπιστημιακού υποτρόφου, αύξηση ειδικευόμενων από 12 σε 14, αγορά νέου στεφανιογράφου και δημιουργία δεύτερης αίθουσας αιμοδυναμικού εργαστηρίου, εξασφάλιση κονδυλίων για επέκταση των χώρων της καρδιολογικής κλινικής κατά 400 τμ.

Η καρδιολογική κλινική του ΠΓΝΠ εφημερεύει καθημερινά για τα οξέα στεφανιαία συμβάματα, τις ηλεκτρικές θύελλες και την δυσλειτουργία των απινιδωτών. Η υπηρεσία αυτή οργανώθηκε το 2004 και ήταν για πολλά χρόνια η μοναδική στην χώρα.

Το ΠΓΝΠ εξακολουθεί να παραμένει από τα ελάχιστα νοσοκομεία στην Ελλάδα που παρέχει αυτή την υπηρεσία σε βάση 24/7. Η πανεπιστημιακή καρδιολογική κλινική αντιμετωπίζει περιστατικά από όλη την Νοτιοδυτική Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά. Στην Κλινική πραγματοποιούνται επεμβάσεις στεφανιαίων, επεμβάσεις δομικών καρδιοπαθειών [Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI), σύγκλειση ανοιχτού ωοειδούς τρήματος (PFO) και ωτίου αριστερού κόλπου], εμφυτεύσεις συσκευών (Βηματοδότες, αμφικοιλιακοί βηματοδότες, απινιδωτές, αμφικοιλιακοί απινιδωτές, leadless βηματοδότες, διαδερμικοί απινιδωτές, loop monitor), επεμβάσεις ηλεκτροφυσιολογίας [ηλεκτροφυσιολογική μελέτη, κατάλυση (ablation), κολπικής μαρμαρυγής, υπερκοιλιακών αρρυθμιών και κοιλιακής ταχυκαρδίας].

Παράλληλα είναι αναγνωρισμένο κέντρο εξειδίκευσης για νεότερες τεχνικές υπερήχων και επεμβατική καρδιολογία. Η Κλινική παρουσιάζει πολύπλευρο ερευνητικό και συγγραφικό έργο διαχρονικά. Η κλινική εκπαιδεύει τους φοιτητές ιατρικής του παν/μίου Πατρών από το πρώτο ως το τρίτο έτος στα πλαίσια των μαθημάτων κλινικών δεξιοτήτων, αλλά και στο υποχρεωτικό μάθημα καρδιολογίας στο τρίτο έτος και στην υποχρεωτική κλινική εκπαίδευση στην καρδιολογία στο πέμπτο έτος. Τέλος η κλινική παρουσιάζει  πολύπλευρο ερευνητικό και συγγραφικό έργο διαχρονικά.

Συμμετέχει σε πολλαπλές πολυκεντρικές μελέτες κύρους, αναπτύσσει πρωτογενή κλινική και βασική έρευνα με δημοσιεύσεις στα μεγαλύτερα διεθνή περιοδικά  καρδιολογίας, παράγει πληθώρα διδακτορικών και έχει παρουσία στα μεγαλύτερα διεθνή και Ελληνικά συνέδρια.

Keywords
Αναζητήσεις
gefyra-kardiologias-2024-stin-patra--6-8-septemvriou-to-22o-diethnes-synedrio-kardiologias.htm
Τυχαία Θέματα