Θρίλερ με το ρομπότ Philae – Έχει πέσει σε γκρεμό – Τι λένε οι επιστήμονες

[UPD] H συσκευή Philea σταθεροποιήθηκε στην επιφάνεια του κομήτη 67P, αφού πρώτα αναπήδησε δύο φορές και μετακινήθηκε εκατοντάδες μέτρα. Φαίνεται όμως ότι έχει πέσει σε γκρεμό με το πλάι, και ίσως δεν βλέπει τον Ήλιο για αρκετές ώρες ώστε να φορτίσει τη μπαταρία του.

To ρομπότ βρίσκεται κάτω από έναν γκρεμό σε άγνωστη τοποθεσία, με τα δύο σκέλη προσεδάφισης να ακουμπούν το έδαφος και το τρίτο να αιωρείται στο κενό, ανακοίνωσε ο Ζαν-Πιέρ Μπιμπρίνγκ, υπεύθυνος του οργάνου CIVA που μετέδωσε τις πρώτες εικόνες.

Η μπαταρία του Philae επαρκεί για 60 ώρες λειτουργίας χωρίς νέα

φόρτιση από τους ηλιακούς συλλέκτες. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι στο σημείο που έπεσε έχει λιακάδα μόλις για μιάμιση ώρα κάθε «μέρα» του κομήτη, διάρκειας 12 ωρών.

Νωρίτερα το ρεπορτάζ:

«Σταθεροποιήθηκε» το ρομπότ Philae στον κομήτη 67P.

Σταθερό πάνω στον κομήτη Tchouri είναι πλέον το μικρό ρομπότ Philae την επομένη της προσεδάφισής του ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Το ρομπότ Philae, που προσεδαφίσθηκε χθες στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri, “λειτουργεί καλά”, αλλά βρίσκεται χωρίς αμφιβολία “σε μία απότομη πλαγιά “, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φιλίπ Γκοντόν, επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) στην Τουλούζη.

“Ο Philae λειτουργεί καλά. Η μπαταρία του λειτουργεί καλά και τον τροφοδοτεί με ενέργεια”. Αλλά κρίνοντας από τις φωτογραφίες που στέλνει, “βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε μία πλαγιά με μεγάλη κλίση”, είπε.

Υπενθυμίζεται πως χθες εκφράζονταν φόβος από τους επιστήμονες ότι το αδύναμο βαρυτικό πεδίο δεν θα επιτρέψει στο όχημα να παραμείνει στο έδαφος.

Η αποστολή του Philae είναι να πάρει δείγματα η ανάλυση των οποίων θα δώσει πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και για την εμφάνιση του νερού και της ζωής της Γη.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η αγωνία ήρθε να αντικαταστήσει τη χαρά, μετά την ιστορική στιγμή της προσεδάφισης του ευρωπαϊκού ρομπότ Philae (Φίλαε) της αποστολής «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) στον κομήτη 69P/Churyumov-Gerasimenko (ονομάστηκε έτσι από τους Ουκρανούς αστρονόμους που τον εντόπισαν για πρώτη φορά το 1969).
Οι πρώτες αμφιβολίες για την επιτυχία της προσεδάφισης ήρθαν δύο ώρες μετά την προσέγγιση του Philae στον κόμητη, όταν παρόλο που τα «πόδια» του ακούμπησαν στον κομήτη, τα δύο άγκιστρα του ρομπότ δεν κατάφεραν να απελευθερωθούν, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η αγκίστρωση στο έδαφος του κομήτη.
Επικράτησε ο φόβος ότι το αδύναμο βαρυτικό πεδίο δεν θα επιτρέψει στο όχημα να παραμείνει στο έδαφος, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες του Κέντρο Ελέγχου της ESA να προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ρομπότ μπορεί να ξεκινήσει να στέλνει τα πρώτα στοιχεία στη Γη.

Ωστόσο, από το πρωί της Τετάρτης ο Άντρακα Ακομάτζο, μηχανικός πτήσης της αποστολής είχε προειδοποιήσει: «Πρέπει να προβλέψουμε το σημείο του αποχωρισμού με ακρίβεια μερικών δεκάδων μέτρων, αλλιώς θα προσεδαφιστούμε σε διαφορετική περιοχή του κομήτη ή δεν θα προσεδαφιστούμε καν». Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν.

Μάλιστα ο ειδικός επιστήμονας Stephan Ulamec, επικεφαλής της αποστολής σχετικά με την προσγείωση, είπε πως: «Μάλλον δεν προσεδαφιστήκαμε μία φορά, αλλά… δύο!» κάνοντας λόγο -πιθανότατα- για αναπήδηση του Philae στον κόμητη. Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο Philae άγγιξε το έδαφος του κομήτη, προσγειώθηκε, γι’ αυτό και όλοι ξεσπάσαμε σε επευφημίες. Λάβαμε σαφές μηνύματα εκείνη τη στιγμή καθώς και δεδομένα από την προσεδάφιση. Και αυτό είναι ένα καλό νέο». Όμως, στη συνέχεια, ο Stephan Ulamec μετέφερε τα άσχημα νέα. Είπε πως τα δεδομένα που έλαβαν από το ρομπότ έδειχναν μια πιθανή μετατόπιση του Philae, καθώς και ο κομήτης ίσως να μετακινήθηκε. Αυτό από τον ίδιο ενδεχομένως να ερμηνεύεται και ως μια πιθανή «δεύτερη προσγείωση» στον κομήτη.

Αυτή η αναπήδηση, που μεταφράστηκε ως δεύτερη προσγείωση, μπορεί να ήταν η μοιραία για την «εγκατάσταση» του ρομπότ στον κομήτη, ωστόσο οι επιστήμονες αποδίδουν τις ευθύνες περισσότερο στη μη πυρσοκρότηση των άγκιστρων.

Για την προσεδάφιση χρησιμοποιήθηκε και ένα σύστημα με «πηδάλιο», το οποίο σχεδιάστηκε για να ωθήσει το ρομπότ προς την επιφάνεια του κομήτη, το οποίο επίσης απέτυχε. Παράγοντας της αποτυχίας ήταν και η πολύ χαμηλή βαρύτητα στον κομήτη.

Αυτό που επιτείνει την αγωνία είναι πως έχουν χάσει επαφή με το ρομπότ, η οποία, αν όλα πάνε καλά, θα αποκατασταθεί το μεσημέρι της Πέμπτης (με πιθανότερη ώρα τις 13.00, ώρα Ελλάδος). Βέβαια, αυτό ήταν μία προγραμματισμένη εξέλιξη, όμως δεδομένων των συνθηκών, η αγωνία κορυφώνεται.

Πάντως, γεννά ερωτηματικά το γεγονός πως το βράδυ της Τετάρτης οι επιστήμονες δήλωσαν πως έχουν χάσει την επαφή με το ρομπότ και πως «έχει αναπηδήσει μακριά από την περιοχή της προσεδάφισης», μια δήλωση διάχυτη από απαισιοδοξία για το μέλλον της αποστολής.

Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί πως η επιφάνεια του παγωμένου κομήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση περίπου μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη γη, είναι ανώμαλη και οι υπεύθυνοι της αποστολής προσπάθησαν να διαλέξουν τη λιγότερο επισφαλή τοποθεσία για προσγείωση. Αυτή ονομάστηκε «Αγκιλκία». Αλλά δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε αν ήταν η καταλληλότερη επιλογή…

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Γεγονός η πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη – Έγραψε ιστορία η Eυρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

Το ευρωπαϊκό ρομπότ Philae (Φίλαι) προσεδαφίστηκε σήμερα το απόγευμα σε έναν κομήτη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων, όπως ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

“Βρισκόμαστε πάνω στον κομήτη” 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, “είμαστε πολύ χαρούμενοι”, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ESA.

Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη.

To Philae αποκολλήθηκε από το διαστημικό σκάφος Rosetta νωρίτερα σήμερα και μετά από κάθοδο επτά ωρών η ESA επιβεβαίωσε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη λίγα λεπτά μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

Keywords
Τυχαία Θέματα