ΓΕΝΟΠ: Μεγάλο το κόστος της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο

Έργο απόλυτα κρίσιμο για την ευστάθεια και την ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος χαρακτηρίζει η ΓΕΝΟΠ τη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV (Δυτικός Διάδρομος), η ολοκλήρωση του οποίου έχει «μπλοκάρει» εξαιτίας των αντιδράσεων των μοναχών της Μονής Αγίων Θεοδώρων (Καλαβρύτων) για οπτική όχληση από δυο πυλώνες.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν ανενεργές επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή της Πελοποννήσου,

παρά το γεγονός ότι η κατασκευή του «Δυτικού Διαδρόμου» έγινε σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την έγκριση του αρμόδιου δασαρχείου.

«Όσο η συγκεκριμένη Γραμμή Μεταφοράς βρίσκεται εκτός λειτουργίας, το Δημόσιο χάνει έσοδα, ενώ σημαντικές είναι οι απώλειες αφενός για τη ΔΕΗ που λειτουργεί τη μονάδα Φ.Α. της Μεγαλόπολης σε χαμηλή ισχύ (και όχι στην πλήρη ισχύ των 850 MW) και αφετέρου για τις επενδύσεις Α.Π.Ε. που σχεδιάστηκαν και βρίσκονται σε “αναμονή”», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ και προσθέτει:

«Παράλληλα, η συνεχιζόμενη ρευστότητα θέτει σε κίνδυνο και υπονομεύει διαρκώς […] την εφαρμογή του target model στην εγχώρια αγορά ενέργειας. Ήδη, οι καθυστερήσεις προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις κι ένα κόστος σημαντικά δυσανάλογο από την υποτιθέμενη οπτική όχληση δύο πυλώνων που βρίσκονται σε απόσταση 470 μέτρων από την Ιερά Μονή. Όταν, σε όλο τον κόσμο τα δίκτυα Μεταφοράς δεν είναι… αόρατα! Επίσης, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι τόσο στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης αλλά πολύ περισσότερο στη Δυτική Μακεδονία είχαμε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και μετακινήσεις ολόκληρων οικισμών και χιλιάδων κατοίκων για “λόγους δημοσίου συμφέροντος”. Και δεν είναι σχήμα λόγου ότι αρκετά χωριά “σβήστηκαν” από το χάρτη! Σε κάθε περίπτωση, η επιβάρυνση των καταναλωτών και η απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούν να αγνοηθούν γιατί “όταν κάποιος χάνει, τότε κάποιος άλλος κερδίζει” και δυστυχώς εξαιτίας της επίμονης χρήσης ενδίκων μέσων από τις μοναχές ωφελούνται συγκεκριμένα συμφέροντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα