Γερμανία: Έχει φυσικό αέριο για 2,5 μήνες εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Η Γερμανία μπορεί να γεμίζει τις αποθήκες φυσικού αερίου της γρηγορότερα από το κανονικό, όμως θα δυσκολευτεί να καλύψει τις ανάγκες του χειμώνα.

Ακόμη και εάν επιτύχει τον στόχο της να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου κατά 95% μέχρι τον Νοέμβριο, θα έχει αρκετό αέριο για να καλύψει τη ζήτηση μόλις 2,5 μηνών, εάν η Ρωσία διακόψει πλήρως τις προμήθειες, σύμφωνα με τον Klaus Mueller, πρόεδρο της ρυθμιστικής αρχής

ενέργειας της χώρας, Federal Network Agency. Τα αποθέματα βρίσκονται σήμερα στο 77%, καθώς η προσπάθεια να γεμίσουν οι αποθήκες «τρέχει» δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, πασχίζει να χτίσει τα χειμερινά της αποθέματα αφότου η Μόσχα μείωσε δραστικά τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream, επιδεινώνοντας τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση ζήτησε χαμηλότερη κατανάλωση, προειδοποίησε για δελτίο και αυτή την εβδομάδα επέβαλε φόρο στη χρήση φυσικού αερίου.

«Είμαστε λίγο πιο γρήγοροι από ό,τι ήμασταν στο παρελθόν όσον αφορά την πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων, αλλά αυτό δεν είναι σημάδι ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε», δήλωσε ο Mueller στο Bloomberg.

«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι όλες οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία θα είναι γεμάτες κατά 95% τον Νοέμβριο, ακόμη και υπό καλές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης», είπε ο Mueller. «Στο καλύτερο σενάριο, τα τρία τέταρτα των αποθηκευτικών χώρων θα πετύχουν τον στόχο».

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή μόνο στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού, ωθώντας τη Γερμανία να προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι ο εφοδιασμός μπορεί να διακοπεί εντελώς ανά πάσα στιγμή καθώς η Μόσχα ανταποδίδει τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ρυθμιστική αρχή μελετά πώς να ιεραρχήσει τις προμήθειες σε ορισμένες βιομηχανίες που θεωρούνται απαραίτητες για την οικονομία.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα