Γερμανικός Τύπος: «Η ιταλική κρίση πιο επικίνδυνη από την ελληνική»

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς ότι οι τελικές αποφάσεις του Βερολίνου για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν τέλος Ιουνίου, η απεργία στην Ελλάδα αλλά και η πολιτική κρίση στην Ιταλία, βρίσκονται στο επίκεντρο των σχολίων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη του που

παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters αναφέρει πως οι αποφάσεις του Βερολίνου σχετικά με το ελληνικό χρέος θα καθυστερήσουν.

«Αναμένουμε τις τελικές εκτιμήσεις και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας στο τέλος Ιουνίου» δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Ανέφερε επίσης πως «η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί περισσότερο από όσο περιμέναμε». Στη βάση αυτών των δεδομένων θα ληφθούν και οι αποφάσεις για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Η Ιταλία είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι η κρίση στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος συνέντευξης του ιστορικού οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον Χάρολντ Τζέιμς στο Spiegel. Στην ερώτηση εάν τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα του Βορρά κατάφερναν τελικά να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, και πόσο επικίνδυνο θα ήταν κάτι τέτοιο για την Ευρωζώνη και την ΕΕ, απαντά:

«Η κατάσταση στην Ιταλία είναι πολύ εκρηκτική και σαφώς πιο επικίνδυνη σε σχέση με την κρίση στην Ελλάδα. Οι Ελληνες το 2010 πίστευαν πως η χώρα τους είναι αρκετά σημαντική ώστε να μπορέσουν να καταστρέψουν το ευρώ. Αυτός τότε ήταν ένας ρεαλιστικός υπολογισμός και ο δικαιολογημένος φόβος για έναν κίνδυνο μετάδοσης χάρισε στους Ελληνες το πρώτο πακέτο βοήθειας. Στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν τους μηχανισμούς EFSF και ESM για να προστατεύσουν το ευρώ. Αλλά η Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο σημαντική από όσο ήταν ποτέ η Ελλάδα».

Απεργία στην Ελλάδα και κρίση στην Ιταλία

Το Spiegel αναφέρεται και στη γενική απεργία στην Ελλάδα σημειώνοντας: «Εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους απέναντι στη σκληρή πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα χιλιάδες άνθρωποι προχώρησαν σε απεργία την Τετάρτη… Η δημόσια διοικήση και τα σχολεία έμειναν κλειστά. Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία αντιμετώπιζαν μόνο επείγοντα περιστατικά. Ακόμα και δημοσιογράφοι απήργησαν».

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η TAZ του Βερολίνου γράφοντας ότι «επειδή ακόμα και οι δημοσιογράφοι προχώρησαν σε απεργία δεν υπήρχαν ειδήσεις στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Όποιος ήθελε να ενημερωθεί για ό,τι συνέβαινε στον κόσμο θα έπρεπε να ακούσει ελληνοκυπριακά ή διεθνή ΜΜΕ».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit σχολιάζει στο πρωτοσέλιδο την κρίση στην Ιταλία σημειώνοντας: «Είναι αλήθεια ότι όποιος θέλει να βγει από το ευρώ χρειάζεται μια ισχυρότερη πλειοψηφία από αυτή των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά. Αυτό θα απαιτούσε ένα δημοψήφισμα παρόμοιο με αυτό του Brexit. Αντίθετα όμως ισχύει και το εξής: μια διαφορετική ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να γίνει εμπόδια (σημ. όπως αυτό που έβαλε ο Πρόεδρος Ματαρέλα μη δεχόμενος τον Πάολο Σαβόνα ως υπουργό Οικονομικών εξαιτίας της αρνητικής του στάσης απέναντι στο ευρώ). Όταν ο λαός με την ψήφο του δηλώνει ότι επιθυμεί μια διαφορετική πολιτική, όπως συνέβη τώρα στην Ιταλία, αυτό θα πρέπει να έχει και συνέπειες. Όποιος το αγνοεί διότι έχει καλύτερη άποψη δεν θίγει μόνο τους θεσμούς αλλά κάποτε και την Δημοκρατία».

Keywords
Τυχαία Θέματα